Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1198
Google Özel Arama

Gönderen Konu: ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?  (Okunma sayısı 1198 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?
« : 14 Mart 2007, 22:37:18 »


 

Zamanda yolculuk mümkün mü?

ABD'de en çok satan kitaplar arasına giren "Elegant Universe"ın yazarı Kolombiya Universitesi fizik profesörü Brian Greene'in iddiasına göre, zaman yolculuğu çok uzak bir hayal.
 

NEW YORK - Zamanda yolculuk yapabilmek kaybettiğiniz bir sevdiğinize tekrar sarılmak, ya da dünyadaki çeşitli savaş ve haksızlıkları önlemek sebepleriyle zaman zaman hayal ettiğimiz bir kurgu.


 
 
 

İnsanlık tarihi boyunca sorgulanan zaman kavramı, fizikte en, boy ve yükseklik gibi bir boyut olarak tarif ediliyor. Örneğin evden bakkala giderken uzayda en, boy ve yükseklikle tanımlanabilecek bir yöne doğru hareket ediyorsunuz. Bunların yanında bir de dördüncü boyut olarak kabul edilen "zaman"da ilerliyorusunuz. 

"One Universe: At Home in Cosmos" kitabının yazarı, City University of New York astrofizik profesörü Charles Liu'ya göre zaman ve mekan birbirine karışarak 'zaman-mekan' adı verilen dört boyutlu bir doku oluşturuyor.

Liu, "Kütlesi olan herhangi bir cisim -siz, ben, bir nesne, bir gezegen ya da bir yıldız bu dokuya oturduğu zaman bir çukur oluşturuyor. Bu çukurun varlığı zaman -mekan boyutunun bu kütleye göre eğilip büküldüğünün göstergesi" diyor.

Zaman-mekan boyutu nesnelerin eğimli bir düzlemde hareket etmesine sebep oluyor, ve bu eğim de yerçekimini doğuruyor.

Matematiksel olarak üç boyutlu düzlemlerde ileriye ve geriye gitmek mümkün, fakat zaman bu özgürlüğü tanımıyor.

Liu bu dört boyutlu zaman-mekanda sadece ileriye doğru hareket edilebileceğini söylüyor.

GEÇMİŞE YOLCULUK
Zaman yolculuğuyla ilgili birçok senaryo var. Bunların en kapsamlısı "solucan deliği" adı verilen, ve iki zaman-mekan koordinatını birleştiren kuramsal tüneller. Varsayıma göre bu tüneller iki ayrı evreni ya da bir evrenin iki ayrı köşesini birleştirebilir.

"Hyperspace" ve "Parallel Worlds" adlı kitabın yazarı Michio Kaku bu deliklerin "hem geçmiş, hem gelecek" olduğunu söylüyor, ve ekliyor: "Fakat çok dikkatli olunmalı. Bir zaman makinesini çalıştırabilmek bugünün teknolojisiyle mümkün değil." Zaman-mekan dokusunda bir delik açmak için Kaku'ya göre bir yıldızın enerjisi, ya da negatif enerji gerekiyor. Negatif enerji de "hiçbir şey"in enerjisinden daha az bir enerji olarak tanımlanıyor.

Maddeyi en az 10 boyutta değerlendiren ve parça fiziğiyle doğanın temel güçlerini birlikte yorumlayan Süpersicim (iplikçik) teorisi uzmanı Greene bu teoriyi sorguluyor. Greene bu fikrin doğru olma ihtimalinden şüphe duysa da, solucan deliği modeli gerçekse bir zamanla diğer zaman arası bağlantı kurulabileceğ ini söylüyor.

KOZMİK SİCİMLER
Zaman yolculuğuyla ilgili bir başka teori de Süpersicim Teorisi. Sürekli genişleyen bir evrene boylu boyunca yayılmış ince enerji tüplerine süpersicim adı veriliyor. Evrenin oluşumundaki ilk evrelerinden kalan bu enerji alanlarının fazlasıyla kütle barındırdığı ve zaman-mekan boyutuna ağırlık yaparak eğrileştirdiği tahmin ediliyor.

"Time Traveller in Einstein's Universe" adlı kitabın yazarı Princeton Üniversitesi astrofizik profesörü Richard Gott'a göre sicimler ya spiral şeklinde, ya da sonsuz uzunlukta. Gott sicimlerin bu yüzden "spagetti gibi" olduklarını söylüyor.

Bu teoriye göre iki sicimin birbirine yaklaşması sayesinde zaman-mekan boyutu eğilebilir ve zamanda yolculuk gerçekleşebilir.

Fakat Gott bunun ancak "ileri medeniyetlerin projesi" olabileceğini söylüyor. Çünkü ona göre biz henüz "kendi gezegenimizin enerji kaynaklarını bile doğru kullanmayı beceremiyoruz. "


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
1386 Gösterim
Son İleti 25 Mart 2007, 20:26:09
Gönderen: BİTANEM
0 Yanıt
550 Gösterim
Son İleti 24 Mart 2013, 03:51:06
Gönderen: fatma758
0 Yanıt
449 Gösterim
Son İleti 18 Nisan 2014, 15:40:56
Gönderen: tekinak99
0 Yanıt
300 Gösterim
Son İleti 27 Şubat 2017, 09:23:29
Gönderen: resthit
0 Yanıt
726 Gösterim
Son İleti 15 Mayıs 2017, 21:11:26
Gönderen: fyurdakul