Yüzüne kan sıçrayan 3 doktor, kene virüsü kaptı
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Kenenin ısırdığı bir hastanın solunum yolunu açmak isterken yüzüne kan sıçrayan 3 doktor, enfeksiyon kaptı. Tedavi altına alınan doktorların sağlık durumu iyi. İki yıl önce, aynı hastanede görevli bir hemşire, Kırım Kongo hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmişti.
Ankara Numune Hastanesi'nde görev yapan üç doktor ile bir sağlık personeli Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) bulaştığı şüphesiyle tedaviye alındı. Hastanede müşahede altına alınan üç doktor ve bir sağlık memurundan numune alındı. Gözetim altında tutulan doktorlar ile sağlık memurunun kanları incelenmek üzere Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi. Burada yapılan laboratuvar analizlerinde Kırım Kongo Kanamalı ateşi virüsü tespit edildi.
İddiaya göre, hastanede tedavi gören KKKA hastalarından birinin burnu yoğun biçimde kanadı. Doktorlar, hastaya tampon tedavisi yapmak istedi. Ancak tampon yapılırken doktorların üzerine kan sıçradı. Koruyucu gözlük takmayan doktorlar önce durumu önemsemedi. Hastalığın belirtileri ortaya çıkınca tahlil yapıldı ve KKKA tespit edildi. Kulak burun boğaz bölümünde görev yapan iki doktor, intaniye servisinde çalışan bir doktor ve bir sağlık memuru tedavi altına alındı. İki yıl önce yine aynı hastanede bir hemşire hastaya kullandığı iğnenin eline batması sonucu KKKA'ya yakalanmış ve hayatını kaybetmişti.
Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, sağlık görevlilerine virüs bulaşması hakkında şu açıklamada bulundu: "KKKA'ya yakalanan, tedavi olan hastanın kanaması durdurulurken, yakın temas meydana geliyor. Ve üç doktorumuzla ve bir sağlık memurumuz virüs kapıyor." Hastalık bulaşan personelin gözlem altında tutulduğunu kaydeden Mahmut Koç, hastaların vahim bir durumunun bulunmadığını bildirdi. Koç, "Hastalarımızda kanama, ateş, mide bulantısı veya kusma gibi bir belirti yok." dedi. Hastanenin, bu tür operasyonlarda kullanılmak üzere bin adet koruyucu gözlük sipariş ettiği öğrenildi.
Mikrobiyoloji uzmanları, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın 'yakın temasla' da bulaşabileceğini belirterek sağlık çalışanlarının koruyucu malzeme kullanmasını önerdi. Ankara, Zaman
İstanbul'un kene avcısı sülünleri işbaşında
İstanbul'da piknikçilerin korkulu rüyası olan kenelerle mücadele etmek için yetiştirilen sülünler doğaya bırakıldı. İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, sülünlerin günde yaklaşık 300 kene yediğini söylerken, bugüne kadar 12 bin sülünün doğaya salındığını bildirdi. Polonezköy Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu sorumlusu Antoni Vilkoşevski, yıl sonuna kadar 5 bin sülünü daha ormana salacaklarını söyledi.
Polonezköy'deki Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu'nda binlerce sülün yavrusu doğaya salınmak için yetiştiriliyor. Doğal hayatın dengesinin bozulmasıyla çoğalan kene ve zararlı ağaç kurtları gibi zararlı böceklerle beslenen sülünlerin tam anlamıyla kene avcısı oldukları belirtiliyor.
Sülün İstasyonu'nun sorumlusu Antoni Vilkoşevski, uzun süredir devam eden çalışmaların sonuç verdiğini ifade ederek, piknik alanlarına giden vatandaşların çevrelerinde sülün gördüklerini anlatıyor. Vilkoşevski, sülünler hakkında şunları söylüyor: "Sülünler çok akıllı ve sezgileri gelişmiş olan hayvanlar. Tam anlamıyla 'kene düşmanları' diyebiliriz. Yerdeki zararlı böcekleri tek tek toplarlar."