Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: yatay geçiş
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 1 cevap var
OkumaGösterim: 2065
Google Özel Arama

Gönderen Konu: yatay geçiş  (Okunma sayısı 2065 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    rabia yapici

  • Yeni Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 10
  • Nerden: adana
  • Rep: +2/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
yatay geçiş
« : 28 Mayıs 2009, 12:06:18 »


 

slm ben yatay geçiş yapmak istiyoorum bu konuda bana yardımcı olur musunuz.....

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
yatay geçiş
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2009, 12:49:52 »
Konuyla ilgili olarak internette yaptığım araştırma sonucunda elde ettiğim bilgileri burada paylaşıyorum rabia yapici. Umarım faydalı olur.


Bu yazı Ankara, İstanbul, Boğaziçi, Marmara, Hacettepe, Dokuz eylül, Ege ve Uludağ üniversiteleri ve ülkemizdeki diğer tüm üniversitelere yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilere yardımcı olması amacıyla yazılmıştır.

Üniversitelerin özel şartları ve kuralları çok önemli bunları kesinlikle araştırın ve aklınıza takılanı üniversitelerin öğrenci işleri bölümlerini arayarak sorun.


YATAY GEÇİŞ İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR
1. Yatay Geçiş nedir?
Öğrencinin kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumundan diğerine (Bir üniversiteden diğerine veya aynı üniversite içinde eşdeğer eğitim programları uygulayan bir fakülteden/yüksekokuldan diğerine) geçiş yapması esasıdır. ÖSS’yi kazandınız ve hayallerinizdeki bölümü girdiniz ama puanınız düşüktü ve bu yüzden istediğiniz üniversitede değilsiniz, yatay geçiş size kazandığınız bölümü istediğiniz üniversitede okuma şansı veriyor. Tabi yatay geçiş şartlarını gerçekleştirebilirseniz. Yatay geçiş denen şey tam olarak bu.

2. Birden fazla üniversiteye yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?
İstediğin kadar üniversiteye yatay geçiş başvurusu yapabilirsin.

3. Yatay geçiş yapmak için ortalamam nasıl olmalı?
En az 2.60 ama 3.00 ve daha yüksek ortalamalar şansınızı arttırır. İstanbul Üniversitesi yatay geçiş sonuçlarına göre bir bölüme geçiş yapan 5 öğrenciden en düşük ortalaması olan 3.62 yapmış. Bunu göz önünde bulundurun.

4. Eş değer eğitim programları ne demek?
Bölüm adı aynı olmasa bile, görülen dersler ve krediler aynıysa uygulanan eğitim programı eşdeğerdir. Eşdeğerliği öğrenmek için geçmek istediğiniz üniversitenin ilgili bölümünün öğrenci işlerinden sorumlu Dekan’ına bunu sorabilirsiniz.

5. Vakıf üniversitesinden (özel üniversiteden) devlet üniversitelerine yatay geçiş yapılır mı?
Yapılır. Yatay geçiş koşulları aynı yani üniversiteler arasında ayrım yok.

6. 2. öğretimden 1. öğretime, başka bir üniversiteye geçiş yapabilir miyim?
Maalesef yapamazsın. Sadece kendi üniversitende ikinci öğretimden birinci öğretim için yatay geçiş başvurusu yapabilirsin. (Bazı üniversiteler böyle şeylere izin veriyorlarmış diye duydum, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin öğrenci işlerine bunu sorabilirsiniz.)

7. Benim üniversitemde hazırlık yoktu ama yatay geçiş yapmak istediğim üniversitede var geçiş yapabilir miyim?
Ancak şu şartları sağlarsan yapabilirsin: Tüm öğrenciler için İngilizce hazırlık sınıfını başarmış olmak, hazırlık sınıfı okumayanlarda TOEFL sınavından 550 puan almış olmak, Bilgisayar Bazlı TOEFL sınavından 173 puan almış olmak ya da yatay geçiş yapmak istediğin üniversitenin Yabancı Diller Bölümünün açmış olduğu muafiyet sınavını başarmış olmak gereklidir.

8. Yurtdışından Türkiye’deki bir üniversiteye geçiş yapabilir miyim?
Yapabilirsin tabi. Yurtdışından yapılan başvurularda, adayın öğrenim gördüğü Üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca tanınıyor olması, alt sınıflardan almadığı veya başarısız dersi olmadığına dair bir yazı getirmesi, belgelerin asıl veya noter tasdikli sureti, Türkçe tercümelerinin olması, ayrıca Yükseköğretim Kurumunu tanıtan (dersler ve ders içeriklerini belirten) doküman eklemesi gerekmektedir.

9. En erken ne zaman yatay geçiş yapabilirim? 1. dönemin sonunda geçiş yapabilir miyim?

1. sınıfın 1. döneminin sonunda pratik olarak yatay geçiş yapabilirsin. Bazı üniversiteler her dönem yatay geçiş kabul ederken (örn: Uludağ Üniversitesi) bazıları sadece sene başında (örn: Ankara Üniversitesi) yatay geçiş kabul ediyor. Üniversitelerin ne zaman yatay geçişle öğrenci kabul ettiklerini üniversitelerden öğrenebilirsiniz.

10. Yatay geçiş kontenjanlarını nasıl öğrenebilirim?
Yatay geçiş yapmak istediğin üniversitenin internet sitesinden ya da telefonla öğrenci işlerini arayarak öğrenebilirsin.

11. Ben çok kötü bir üniversite kazanmıştım, alırlar mı Boğaziçi’ne, Ankara’ya, Marmara’ya?
Maalesef sizi almak istemezler. Ortalamanızın çok yüksek, bulunduğunuz üniversitenin ders programı o güzel üniversitelerle uyumlu olmalı. İmkânsız diye bir şey yoktur ve yatay geçiş bu yüzden var. Çok çalışın ve isteyin.

12. Hangi üniversitelere, hangi bölümlere yatay geçiş yapabilirim? Yapabilir miyim?
Bu sorulara hiç gerek yok çünkü biraz şans işi. Tevekkül etmek de gerekiyor. Özel sorularınız için, üniversitelerin bölüm öğrenci işlerinden sorumlu dekan ve dekan yardımcılarına sorularınızı sorabilirsiniz. Yardımcı olabilirler olmaları gerekir.

13. Üniversite içinde başka fakültedeki bölüme geçiş yapabilir miyim?
Üniversiteye göre değişir. Üniversitelere danışınız.

14. Yatay geçiş yapınca KYK öğrenim kredim veya bursum kesilir mi?
Evet, mutlaka KYK’yı üniversiteyi değiştirdiğinize dair bilgilendirin.

YATAY GEÇİŞ ŞARTLARI

1. Yatay geçişler eşdeğer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumları arasında yapılır.

2. Birinci sınıfların Güz Dönemine geçiş yapılmaz.

3. Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;
    a) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavları başarmış olması,
    b) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının
    (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az yüzde 60 veya eşdeğeri olması gereklidir.

Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, bakmakla yükümlü oldukları 25 yaşını geçmemiş çocukları, eşdeğer eğitim-öğretim programının, son sınıf veya son iki yarıyıl dışında her sınıf veya yarıyılına eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç bir ay içinde bulundukları eğitim-öğretim programının puanı gidecekleri programın en düşük puanından daha yüksek olmak şartı ile nakledilebilirler.

4. Son sınıflara veya son iki yarıyılı başına yapılacak geçiş için öğrencinin;
    a) Ayrılacağı kurumdaki bütün sınavları başarmış olması,
    b) Son sınıfa veya son iki yarıyıla kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa veya son
    iki yarıyıla geçiş notu dahil) en az yüzde 65 veya eşdeğer olması,
    c) Son sınıfa veya son iki yarıyıla geçiş notunun en az yüzde 70 veya eşdeğeri olması gereklidir.

5. Merkezi Açık Yükseköğretim ve dışarıdan (ekstern) yükseköğretimden yatay geçiş kabul edilmez.

YATAY GEÇİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Arkadaşlar, bölümünüzün Öğrenci İşleri’ne gidip, yatay geçiş yapmak istediğinizi söyleyin. Bölümünüzden transkript, ÖSYM puan kartının onaylı fotokopisi, disiplin cezası alıp almadığınıza ilişkin belge ve almış olduğunuz derslerin içeriklerini belirten belgeyi isteyin.

Evet, kendi üniversitenizde yapacağınız işlemler bu kadar. Şimdi sırada dilekçe hazırlaması var. Artık her şey hazır. Yatay geçiş yapmak için istediğiniz üniversiteye başvurabilirsiniz. Çoğu üniversite başvuruyu bizzat sizin yapmanızı istiyor. Nedense Postayla başvuruları kabul etmiyorlar. Bu konuda detaylı bilgiyi üniversitelerden öğrenebilirsiniz.

1. Not Belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı, izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren resmi belge (kopya kabul edilmez.)

2. Başvurular dilekçe ile yapılır. Dilekçede başvurulan program belirtilir.

3. Yurt dışından yapılan başvurularda, adayın öğrenim gördüğü Üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca tanınıyor olması, alt sınıflardan almadığı veya başarısız dersi olmadığına dair bir yazı getirmesi, belgelerin asıl veya noter tasdikli sureti, Türkçe tercümelerinin olması, ayrıca Yükseköğretim Kurumunu tanıtan (dersler ve ders içeriklerini belirten) doküman eklemesi gerekmektedir.

4. KKTC’de bulunan üniversitelerde öğrenim görenlerden ÖSYM’ce ilgili programa yerleştirildiğini gösteren belge,

5. ÖSYS Kılavuzunda bulunan ülkelerdeki Yükseköğretim programlarında öğrenim görenlerden ÖSS sonucuna göre yerleştirildiğini gösteren kazandı belgesi,

6. ÖSYM Puan kartının onaylı fotokopisi,

7. Disiplin cezası alıp almadığına ilişkin belge,

8. Hazırlık Sınıfı bulunan bölüm/programlara başvuranlardan Hazırlık Sınıfını okuduğuna ve başarmış olduğuna ilişkin belge.

Bu yazı yatay geçiş hakkında yazılmış en geniş kapsamlı yazıdır. İnternette yatay geçiş hakkında çok az bilgi olması nedeniyle başkalarına faydalı olması için yazıldı. Eğer sizde, sitemize yardım etmek isterseniz bana e-posta adresimden ulaşabilirsiniz.

Sakın unutmayın buradaki yazılar bilgilendirme için yazılmıştır. Şartlarda her zaman değişiklik olabilir bu yüzden üniversitelerin öğrenci işlerine kesinlikle telefon edin bu sizin geleceğiniz. Yazılması gereken nerdeyse her şey yazıldı bu yüzden bu yazıyı 2 kere okuyun ve aklınıza takılanları geçmek istediğiniz üniversitenin öğrenci işlerine sorun.

Bol şanslar…

Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
266 Gösterim
Son İleti 24 Ocak 2017, 22:57:27
Gönderen: fyzyc
0 Yanıt
236 Gösterim
Son İleti 21 Şubat 2017, 12:31:44
Gönderen: renasmakina
0 Yanıt
235 Gösterim
Son İleti 02 Nisan 2018, 11:24:25
Gönderen: renasmakina
0 Yanıt
233 Gösterim
Son İleti 12 Aralık 2018, 23:01:35
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
206 Gösterim
Son İleti 12 Aralık 2018, 23:07:37
Gönderen: Laplace