Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Yaşlılar İçin Diyetisyen Tavsiyeleri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 372
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Yaşlılar İçin Diyetisyen Tavsiyeleri  (Okunma sayısı 372 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yaşlılar İçin Diyetisyen Tavsiyeleri
« : 13 Aralık 2018, 15:55:51 »


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Her canlıda olduğu gibi insanlarda da doğumdan ölüme kadar hayatın her safhasında sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Bununla birlikte hayatın her aşamasında bireyin vücut yapısına da bağlı olarak farklı beslenme programları uygulanmaktadır. Bir insanın çocukluk döneminde ihtiyaç duyduğu besinler farklı iken ergenlik döneminde farklı olur. Biz de Merve Diyet olarak buradan yola çıkarak farklı tip insanlara ve farklı yaşam tarzlarına uygun beslenme tipleri ile ilgili yazı dizisi oluşturmak istedik. Yazımızın ilk serisinde ‘Yaşlılarda beslenme nasıl olmalıdır?’ gibi sorularınızın yanıtlarını vermeye gayret edeceğiz.

Yaşlılık ve Beslenme

Yazımızın girişinde belirttiğimiz gibi yaşamın her evresinde sağlıklı beslenme büyük önem arz eder. 65 yaş ve üzeri olup yaşlı kategorisine giren insanlar için de geçerlidir. Nitekim yaşın ilerlemesinin etkileri ile birlikte vücutta birtakım değişiklikler meydana gelir ve farklı hastalıklara daha açık hale gelebilirler. Bunlar arasında kalp-damar hastalıkları, kolesterol, diyabet gibi hastalıklar yer almaktadır. Bu ve benzeri hastalıkların önüne geçmek, ertelemek ya da halihazırda yakalanılmış hastalıkların etkilerini minimize ederek yaşam kalitesini arttırmak adına yaşlılarda sağlıklı beslenme çok önemlidir. Nitekim ne de olsa bu hastalığa yakalandım düşüncesi ile hastalığın üstüne gidilmezse hastalık daha ağırlaşabilir, farklı sorunların önünü açabilir ve buna bağlı olarak da yaşam kalitesini düşürebilir. Yaşlılarda beslenmenin önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır.

Yaşlı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Her bireyin vücut yapısı, yaşı, fiziksel hareket miktarı gibi faktörler birbirinden farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak da o bireyin gerekli beslenme şekli farklılaşmaktadır. Aynı şekilde yaşlılar arasında da benzer onlarca faktöre bağlı olarak yaşlılarda beslenme programı her kişi için farklı uygulanmalıdır. Bununla birlikte yaşlıların beslenme şekilleri için belli başlı genel-geçer kurallar koyulabilmektedir. Yaşlılıkta sağlıklı yaşam sürdürebilmek adına aşağıda yer verilen kurallara ve beslenme alışkanlıklarına önem verilmelidir. Bununla birlikte yaşlılar için beslenme önerileri sunacağımız bu bölümden yola çıkarak yaşlılar için örnek menü de oluşturulabilir:

·  Öğün sayısı arttırılmalıdır. Yani sağlıklı ara öğünlere de yer verilmelidir.

·  Hazır meyve suları gibi içecekler yerine ev yapımı meyve suyu, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir.

·  Menülerde besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, et ürünleri, tahıllı yiyecekler gibi farklı vitamin ve minerallere sahip yiyecekler tüketilmelidir.

·  Özellikle kemik yapılarındaki gerileme için protein tüketimine özen gösterilmelidir.

·  Doymuş yağ, şeker ve tuzdan uzak durulmalıdır.

·  Su ve diğer doğal sıvı ürünler düzenli ve yeterli miktarda tüketilmelidir.

·  Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

·  İdeal vücut ağırlığı ve kas kütlesi korunmaya çalışılmalıdır.

·  Kalsiyum açısından zengin yiyecek ve içeceklere menülerde yer verilmelidir.

·  Tavuk ve balık ürünleri tüketimine özen gösterilmelidir.

“Yaşlılarda beslenme ilkeleri ile ilgili maddeler daha da uzatılabilir. Ancak yaşlılıkta sağlıklı yaşam için yaşlılarda beslenme önemli olduğu kadar yapılan fiziksel aktiviteler de çok önemlidir. Fiziksel duruma bağlı olarak belli başlı fiziksel aktivitelerin de yapılması yaşam kalitesini arttıracaktır. Bununla birlikte yaşlılarda beslenme ilkeleri kapsamında sunduğumuz maddeler her yaşlı için geçerli olmak ile birlikte kim, hangi üründen, ne sıklıkla, ne kadar tüketmeli sorunsalı yaşlı bireyin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin; tavuk tüketimi her yaşlı için önemlidir. Ancak tavuk yemesi gerektiği kadar yemeyen ya da kendi vücudu için gereğinden fazla tüketin yaşlılarda beslenme sorunları baş gösterebilmektedir.

Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı bireysel hizmetleri arasında Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap yer alan diyetisyenlere danışmak daha rasyonel bir adım olacaktır. Yaşlı bireyler için diyetisyen seçimi yapılırken diyetisyenin konu ile ilgili yetkinliğine ve yaşlı danışan ile arasında doğru ve kuvvetli bir iletişim kurup kuramadığına dikkat etmelisiniz. Bizler Merve Diyet olarak yaşlı bireylere yönelik diyetisyen hizmeti de vermekteyiz. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap arayışınız başta olmak üzere İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olan Merve Diyet’e 0543 214 88 08 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
584 Gösterim
Son İleti 11 Şubat 2012, 19:52:35
Gönderen: nullsix
0 Yanıt
378 Gösterim
Son İleti 07 Mayıs 2018, 12:04:08
Gönderen: diyetisyenmerve
0 Yanıt
359 Gösterim
Son İleti 12 Haziran 2018, 11:29:03
Gönderen: diyetisyenmerve
0 Yanıt
325 Gösterim
Son İleti 19 Haziran 2018, 10:17:30
Gönderen: diyetisyenmerve
0 Yanıt
344 Gösterim
Son İleti 13 Kasım 2018, 22:19:48
Gönderen: Codes