Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Yasin Suresinin manasi ile ilgili
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 14 cevap var
OkumaGösterim: 12795
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Yasin Suresinin manasi ile ilgili  (Okunma sayısı 12795 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« : 01 Ekim 2007, 03:03:03 »


 

Selam Arkadaslar!!

Sizlere,  Yasin suresinin manasini alintiliyorum. hepinizin bildigi üzere, bu sure, ölüm anindaki hastalarin bas ucunda ve de ölünün arkasindan okunmaktadir.
Sizlerden izahat bekledigim konu su: Yasin'i (Türkce mealini) iki defa okudum. Ne var ki surenin  anlami ile, ölecek olanin bas ucunda ve de ölenin arkasindan okunmasi arasinda bir bag kuramiyorum. Ne kisinin ölümünü kolaylastirici bir deyisler var, ne de ölenin akibetinin iyi olmasi ile dualar var. Bu konu yillardir aklimi karistirmakta. Bilenler beni aydinlatsin lütfen...


36 - YÂSÎN SÛRESİ
 
Mekke döneminde inmiştir. 83 âyettir. Sûre, adını ilk âyeti oluşturan “Yâ-Sîn” harflerinden almıştır. Sûrede başlıca insanın ahlakî sorumlulukları, vahiy, Hz. Peygamber’i yalanlayan Kureyş kabilesi, Antakya halkına gönderilen peygamberler, Allah’ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, öldükten sonra dirilme, hesap ve ceza konu edilmektedir.
 

Bismillahirrahmânirrahîm
 
 
1. Yâ Sîn.1
 
2,3,4. (Ey Muhammed!) Hikmet dolu Kur’an’a andolsun ki sen elbette dosdoğru bir yol üzere (peygamber) gönderilenlerdensin.
 
5,6. Kur’an, ataları uyarılmamış, bu yüzden de gaflet içinde olan bir kavmi uyarman için mutlak güç sahibi, çok merhametli Allah tarafından indirilmiştir.
 
7. Andolsun, onların çoğu üzerine o söz (azap) hak olmuştur. Artık onlar iman etmezler.
 
8. Onların boyunlarına demir halkalar geçirdik, o halkalar çenelerine dayanmıştır. Bu sebeple kafaları yukarıya kalkık durumdadır.
 
9. Biz onların önlerine bir set, arkalarına da bir set çekip gözlerini perdeledik. Artık görmezler.
 
10. Onları uyarsan da, uyarmasan da onlar için birdir, inanmazlar.
 
11. Sen ancak Zikr’e (Kur’an’a) uyanı ve görmediği halde Rahmân’dan korkan kimseyi uyarırsın. İşte onu bir bağışlanma ve güzel bir mükafatla müjdele.
 
12. Şüphesiz biz, ölüleri mutlaka diriltiriz. Onların yaptıklarını ve bıraktıkları eserlerini yazarız. Biz her şeyi apaçık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) bir bir kaydetmişizdir.
13. (Ey Muhammed!) Onlara, o memleket halkını örnek ver. Hani oraya elçiler gelmişti.
 
14. Hani biz onlara iki elçi göndermiştik de onları yalancı saymışlardı. Biz de onlara üçüncü bir elçi ile destek vermiştik. Onlar, “Şüphesiz biz size gönderilmiş elçileriz” dediler.
 
15. Onlar şöyle dediler: “Siz de ancak bizim gibi insansınız. Rahmân hiçbir şey indirmemiştir. Siz sadece yalan söylüyorsunuz.”
 
16. (Elçiler ise) şöyle dediler: “Bizim gerçekten size gönderilmiş elçiler olduğumuzu Rabbimiz biliyor.”
 
17. “Bize düşen ancak apaçık bir tebliğdir.”
 
18. Dediler ki: “Şüphesiz biz sizin yüzünüzden uğursuzluğa uğradık. Eğer vazgeçmezseniz sizi mutlaka taşlarız ve bizim tarafımızdan size elem dolu bir azap dokunur.”
 
19. Elçiler de, “Uğursuzluğunuz kendinizdendir. Size öğüt verildiği için mi (uğursuzluğa uğruyorsunuz?). Hayır, siz aşırı giden bir kavimsiniz” dediler.
 
20. Şehrin öbür ucundan bir adam koşarak geldi ve şöyle dedi: “Ey kavmim! Bu elçilere uyun.”
 
21. “Sizden hiçbir ücret istemeyen kimselere uyun, onlar hidayete erdirilmiş kimselerdir.”
 
22. “Hem ben, ne diye beni yaratana kulluk etmeyeyim. Oysa siz de yalnızca ona döndürüleceksiniz.”
 
23. “Onu bırakıp da başka ilahlar mı edineyim? Eğer Rahmân bana bir zarar vermek istese, onların şefaati bana hiçbir fayda sağlamaz ve beni kurtaramazlar.”
 
24. “O taktirde ben mutlaka açık bir sapıklık içinde olurum.”
 
25. “Şüphesiz ben sizin Rabbinize inandım. Gelin, beni dinleyin!”
 
26,27. (Kavmi onu öldürdüğünde kendisine): “Cennete gir!” denildi. O da, “Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!” dedi
 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.

    reis

  • Yeni Üye
  • *

  • İleti: 6
  • Nerden: antalya
  • Rep: +4/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #1 : 01 Ekim 2007, 11:58:31 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Selam Arkadaslar!!

Sizlere,  Yasin suresinin manasini alintiliyorum. hepinizin bildigi üzere, bu sure, ölüm anindaki hastalarin bas ucunda ve de ölünün arkasindan okunmaktadir.
Sizlerden izahat bekledigim konu su: Yasin'i (Türkce mealini) iki defa okudum. Ne var ki surenin  anlami ile, ölecek olanin bas ucunda ve de ölenin arkasindan okunmasi arasinda bir bag kuramiyorum. Ne kisinin ölümünü kolaylastirici bir deyisler var, ne de ölenin akibetinin iyi olmasi ile dualar var. Bu konu yillardir aklimi karistirmakta. Bilenler beni aydinlatsin lütfen...


Allahım ölecek kişinin ölümünü kolaylaştır diye bir sure zaten mantıksal olarak kabul edilecek bir davranış değildir öleceğine nasıl karar verirsiniz ki ölümünü kolaylaştır diye bir sure okuyasınız....Kaldı ki Yasin ölünün arkasında önünde okunsun diyede gönderilmemiştir insanla.Siz biraz daha okuyun isterseniz.İlk defa okuduğunuzdan çözememişsinizdir.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2007, 20:59:57 »
Ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunmasına telkin denlir.

Ölmek üzere olan kişinin, sağ tarafına çevrilerek yüzünü kıbleye gelecek şekilde yatırmak müstehaptır. Bu durumda olan kişinin yanında, hatırlatmak amacıyla kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunur. Hz. Peygamber, “ölülerinize (ölüme yaklaşanlara) lâ ilâhe illallah demeyi telkin ediniz” buyurmuştur (Müslim, Cenâiz 1, 2; Tirmizî, Cenâiz 7). Telkin yapılırken, “lâ ilâhe illallah” de, kelime-i şahedet, kelime-i tevhîd getir şeklinde bir yaklaşımda bulunulmamalı, yanında bunları söylemekle yetinilmelidir.

Ayrıca, ölmek üzere olan kişinin yanında Kur’an-ı Kerim, özellikle Yâ-sîn suresi okumak uygun olur.

Kur’an-ı Kerim’in sadece bir ciheti yoktur. Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle, “İnsana hem bir kitab-ı şeriat, hem bir kitab-ı dua, hem bir kitab-ı zikir, hem bir kitab-ı fikir, hem bütün insanın bütün hacatı maneviyesine merci olacak çok kitapları tazammun eden tek, cami bir kitab-ı mukaddestir. (1)

Yani Kur’an-ı Mübin hayatımızı tanzim eder. Allah’a olan mesuliyetlerimizi gösterir, dünyaya geliş gayemizi, neler yapmamızı, nasıl ibadet edeceğimizi öğretir ve her şeyin hikmet ve mahiyetini anlatır. Hülasa Kur’an-ı Kerim bir zikir, fikir, dua ve davet kitabıdır.

Kur'ân-ı Kerimin tesir sahası sadece dünya ile sınırlı değildir. Onun mü'min ruhlara verdiği feyiz hayatta iken kalmaz, aynı şekilde kabir âleminde de devam eder, orada iken de ruhlarımızı şenlendirir, kabrimizde nur ve ışık olur.

Geçmişlerimizin ruhuna Kur'ân'dan nelerin okunması gerektiği hususunda Peygamberimiz (a.s.m.) şu tavsiyelerde bulunur: "Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz." (2)

Bu hadis-i şerif, Yasin Sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş mü'minlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir.

Hz. Ebû Bekir'in (r.a.) rivayet ettiği şu hadis-i şerif de meseleyi açıklığa kavuşturmaktadır:
"Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin Sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar." (3)

İslâm âlimleri, ölünün ruhuna Kur'ân okunduğu zaman peşinden bir dua ile ruhlarına bağışlanmasını tavsiye etmişler, Sahabiler de bu şekilde yapmışlardır. İmam-ı Beyhakî'nin bir rivayetinde, Abdullah bin Ömer'in ölülerin ruhuna Bakara Sûresinden okunabileceğini tavsiye ettiği anlatılmaktadır. (4)

Bir Fâtiha'nın veya okunan bir Yâsin'in bütün ölülerin ruhuna aynı şekilde hiç eksilmeden nasıl ulaştığını da Bedüzzaman'dan bir nakille öğrenelim:

"Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a.s.m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor.
"Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer." (5)

Zaten kabirdeki yakınlarımız devamlı surette bizden yardım beklemektedir. Bizden gelecek bir dua, bir Fatiha, bir İhlâsla nefes alabileceklerini bilmektedir. Çünkü kabir o kadar çetin şartlarla iç içedir ki, en küçük bir mânevî yardım dahi onun ruhunu serinletecektir. Bir hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

"Ölen kimse kabrinin içinde boğulmak üzere olup da imdat isteyen kimse gibidir. Babasından yahut kardeşinden veya dostundan kendisine ulaşacak duayı beklemektedir. Nihayet dua kendisine ulaştığında bu duanın sevabı ona dünya ve dünyada bulunan her şeyden daha kıymetli olur. Muhakkak ki, hayatta olanların ölüler için hediyeleri dua ve istiğfardır." (6)

1- Sözler. S.340
2- Müsned, 5:26
3- İbni Mace Tercemesi, 4:274
4- Beyhaki, 4:56
5- Şualar, s.576
6- Mişkatü’l- Mesabih, 1:723


Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


orkide arkadaşım, umarım bu açıklamalar sana ışık tutar. Kendi bilgilerime dayanarak da şunu ekleyebilirim: Ölüm anında bulunan bir kimse için Yâsin Sûresi'ni ya da bir başka sûreyi okumak, dua etmek o kişinin sıkıntı ve acı çekmeden can vermesine yardım eder. Aynı şekilde, ölümden sonra da bir ölüye Kur'an-ı Kerim okumak onun kabirde rahat etmesini sağlamaya katkıda bulunur.



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Selam Arkadaslar!!

Sizlere,  Yasin suresinin manasini alintiliyorum. hepinizin bildigi üzere, bu sure, ölüm anindaki hastalarin bas ucunda ve de ölünün arkasindan okunmaktadir.
Sizlerden izahat bekledigim konu su: Yasin'i (Türkce mealini) iki defa okudum. Ne var ki surenin  anlami ile, ölecek olanin bas ucunda ve de ölenin arkasindan okunmasi arasinda bir bag kuramiyorum. Ne kisinin ölümünü kolaylastirici bir deyisler var, ne de ölenin akibetinin iyi olmasi ile dualar var. Bu konu yillardir aklimi karistirmakta. Bilenler beni aydinlatsin lütfen...


Allahım ölecek kişinin ölümünü kolaylaştır diye bir sure zaten mantıksal olarak kabul edilecek bir davranış değildir öleceğine nasıl karar verirsiniz ki ölümünü kolaylaştır diye bir sure okuyasınız....Kaldı ki Yasin ölünün arkasında önünde okunsun diyede gönderilmemiştir insanla.Siz biraz daha okuyun isterseniz.İlk defa okuduğunuzdan çözememişsinizdir.


Sana gelince reis arkadaşım;

Her şeyden önce şunu belirtmek isterim ki; din mantıkla uygulanmaz. Dindeki bütün her şey mantığa uygundur ama kesinlikle mantık temelli bir İslâm dini olamaz.

Kur'an-ı Kerim sadece bir amaç için ya da herhangi bir amaç için indirilmemiştir, doğru; bütün her şey için indirilmiştir dersek yanlış söylemiş olmayız.

Ölüm döşeğinde olan bir kişiye Kur'an-ı Kerim okumak o kişiyi rahatlatmak içindir, ölüm durumundaki kişiye Kur'an okumak da o kişinin öleceğine karar vermek anlamına gelmez.

Ayrıca, Kur'an-ı Kerim -az önce de belirttiğim gibi- her şey için gönderilmiştir; dolayısıyla ölüye okumak da buna dahildir.

Ölünün arkası ve önü derken, anladığım kadarıyla, kişinin ölümden önceki dünya hayatını ve ölümden sonraki ahiret hayatını kast etmişsin. Kur'an bir insanın dünya hayatında ve ahiret hayatında -senin deyiminle ölünün önünde ve arkasında- okunmayacaksa daha ne zaman okunacak?

Son olarak;

Eleştiri yaparken daha yapıcı olmaya özen gösterelim. Bence sen internetten ya da çeşitli kaynaklardan biraz daha araştır bu tür konuları ve yorumunu da ona göre yaz.

Saygılar...
« Son Düzenleme: 01 Ekim 2007, 21:01:35 Gönderen: ђ๏Ŧєєz »

    çoban

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 1494
  • Rep: +89/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • AH MİNEL AŞKİ VE HALATİHİ AHRAKA KALBİ ...........
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #3 : 01 Ekim 2007, 21:30:28 »
Kuran-ı kerimin otuz altıncı suresidir.

Yasin suresi, Mekke-i mükerremede nazil olmuştur (inmiştir). Seksen üç ayet-i kerimedir. Yasin diye başladığı için,sure bu ismi almıştır. Bazı alimler, Yasin ile muradın; ey insan veya ey insanların efendisi manasına Peygamberimiz sallallahü aleyhi v e sellemin olduğunu bildirmişlerdir. İhlas ile (Allah rızası için) okuyanların dünya ve ahiret nimetlerine kavuşmalarına vesile olacağı ve okunduğunda vefat etmiş olan müslümanların ruhlarına hediyye edildiği için bu sureye Muammime; imanın esasları (temelleri) ile ilgili hususları içerisinde bulundurduğu, okuyanların kalblerini tenvir ettiği, aydınlattığı için, Kalbul Kuran gibi isimler de verilmiştir.

*Bu surede, belli başlı konular olarak; Peygamberimizin sallallahü aleyhi ve sellem peygamberliği tasdik edilmekte (doğrulanmakta), inkar edenle kabul etmeyenler tehdid edilmekte, eski kavimlerin (milletlerin) inkarcı hallerinden dolayı başlarına gelen azab ve felaketler anlatılarak, insanlar gafletten uyanmaya davet edilmekte (çağrılmakta) , bu arada Peygamberimiz de sallallahü aleyhi ve sellem teselli edilmektedir. Yine bu surede Allahü tealanın kudretinin ve büyüklüğünün eserlerine dikkatler çekilmekte, ahirete inanmayanların ne kadar pişman olacakları, müminlerin, inananların ise, pek büyük mükafatlara nail olacakları (kavuşacakları) bildirilmektedir. (Kurtubi, Razi, Abdülhakim Arvasi)

***Yasin, Kuran-ı kerimin kalbidir. Muhakkak o, bütün dertlere şifadır. (Hadis-i şerif-Hakim, Tirmizi)

***Her kim Cuma günü annesinin, babasının veya bunlardan birinin kabrini ziyaret eder de baş ucunda Yasin suresini okursa, okuduğu her harfi adedince onlar mağfiret edilir (bağışlanır) . (Hadis-i şerif-Salebi)

***Ölmek üzere bulunan bir hastanın yanında Yasin suresi okunursa, okunan her harfi için, onar melek iner. Yasin suresi üç bin harftir. İnen melekler, ölmek üzere olan kimsenin önünde sıra sıra dizilip onun için istiğfar ederler (bağışlanmasını isterler) . Sekerattaki (ölüm anındaki) bir müminin yanında Yasin suresi okunursa, Cennet Rıdvanı ona Cennet şerabı içirmedikçe Azrail (aleyhisselam) onun ruhunu almaz. (Hadis-i şerif-Sefer-i Ahiret Risalesi)

Yasin sure-i şerifesini okumanın on faydası vardır.

1) Aç olan, tok olur yani ummadığı yerden rızık gelir.
2) Susuz olan, kanıncaya dek su bulur.
3) Elbisesi olmayan elbise bulur.
4) Eceli gelmeyen hasta şifa bulur.
5) Eceli gelen hasta ölüm acısı duymaz.
6) Ölürken, Cennet melekleri gelip görünür.
7) İnsan korktuğundan emin olur.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Misafir ve garib yardımcı bulur.
9) Bekarların evlenmesi kolay olur.
10) Gayb olan şey bulunur.

Fakat bunları niyyet ederek ve inanarak okumak lazımdır. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)

Yasin, Peygamber efendimizin ism-i şeriflerinden olup, *Ey benim bahr-i yakinimin sabbahı (yakin deryamın dalgıcı) olan habibim!* demektir. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #4 : 01 Ekim 2007, 22:05:39 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Selam Arkadaslar!!

Sizlere,  Yasin suresinin manasini alintiliyorum. hepinizin bildigi üzere, bu sure, ölüm anindaki hastalarin bas ucunda ve de ölünün arkasindan okunmaktadir.
Sizlerden izahat bekledigim konu su: Yasin'i (Türkce mealini) iki defa okudum. Ne var ki surenin  anlami ile, ölecek olanin bas ucunda ve de ölenin arkasindan okunmasi arasinda bir bag kuramiyorum. Ne kisinin ölümünü kolaylastirici bir deyisler var, ne de ölenin akibetinin iyi olmasi ile dualar var. Bu konu yillardir aklimi karistirmakta. Bilenler beni aydinlatsin lütfen...


Allahım ölecek kişinin ölümünü kolaylaştır diye bir sure zaten mantıksal olarak kabul edilecek bir davranış değildir öleceğine nasıl karar verirsiniz ki ölümünü kolaylaştır diye bir sure okuyasınız....Kaldı ki Yasin ölünün arkasında önünde okunsun diyede gönderilmemiştir insanla.Siz biraz daha okuyun isterseniz.İlk defa okuduğunuzdan çözememişsinizdir.
[/Sureyi  tekrar okumasi gereken ben degil, bilakis benim yazdiklarimi asil senin bir daha okuman gerekiyor. Oku ki ne demek istedigimi anliyasin. Seninki de laf mi allahaskina...Aslinda sana hoFezin sözlerinin  üzerine  hic bir söze gerek yoktur.  .
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #5 : 01 Ekim 2007, 22:23:18 »
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kuran-ı kerimin otuz altıncı suresidir.

Yasin suresi, Mekke-i mükerremede nazil olmuştur (inmiştir). Seksen üç ayet-i kerimedir. Yasin diye başladığı için,sure bu ismi almıştır. Bazı alimler, Yasin ile muradın; ey insan veya ey insanların efendisi manasına Peygamberimiz sallallahü aleyhi v e sellemin olduğunu bildirmişlerdir. İhlas ile (Allah rızası için) okuyanların dünya ve ahiret nimetlerine kavuşmalarına vesile olacağı ve okunduğunda vefat etmiş olan müslümanların ruhlarına hediyye edildiği için bu sureye Muammime; imanın esasları (temelleri) ile ilgili hususları içerisinde bulundurduğu, okuyanların kalblerini tenvir ettiği, aydınlattığı için, Kalbul Kuran gibi isimler de verilmiştir.

*Bu surede, belli başlı konular olarak; Peygamberimizin sallallahü aleyhi ve sellem peygamberliği tasdik edilmekte (doğrulanmakta), inkar edenle kabul etmeyenler tehdid edilmekte, eski kavimlerin (milletlerin) inkarcı hallerinden dolayı başlarına gelen azab ve felaketler anlatılarak, insanlar gafletten uyanmaya davet edilmekte (çağrılmakta) , bu arada Peygamberimiz de sallallahü aleyhi ve sellem teselli edilmektedir. Yine bu surede Allahü tealanın kudretinin ve büyüklüğünün eserlerine dikkatler çekilmekte, ahirete inanmayanların ne kadar pişman olacakları, müminlerin, inananların ise, pek büyük mükafatlara nail olacakları (kavuşacakları) bildirilmektedir. (Kurtubi, Razi, Abdülhakim Arvasi)

***Yasin, Kuran-ı kerimin kalbidir. Muhakkak o, bütün dertlere şifadır. (Hadis-i şerif-Hakim, Tirmizi)

***Her kim Cuma günü annesinin, babasının veya bunlardan birinin kabrini ziyaret eder de baş ucunda Yasin suresini okursa, okuduğu her harfi adedince onlar mağfiret edilir (bağışlanır) . (Hadis-i şerif-Salebi)

***Ölmek üzere bulunan bir hastanın yanında Yasin suresi okunursa, okunan her harfi için, onar melek iner. Yasin suresi üç bin harftir. İnen melekler, ölmek üzere olan kimsenin önünde sıra sıra dizilip onun için istiğfar ederler (bağışlanmasını isterler) . Sekerattaki (ölüm anındaki) bir müminin yanında Yasin suresi okunursa, Cennet Rıdvanı ona Cennet şerabı içirmedikçe Azrail (aleyhisselam) onun ruhunu almaz. (Hadis-i şerif-Sefer-i Ahiret Risalesi)

Yasin sure-i şerifesini okumanın on faydası vardır.

1) Aç olan, tok olur yani ummadığı yerden rızık gelir.
2) Susuz olan, kanıncaya dek su bulur.
3) Elbisesi olmayan elbise bulur.
4) Eceli gelmeyen hasta şifa bulur.
5) Eceli gelen hasta ölüm acısı duymaz.
6) Ölürken, Cennet melekleri gelip görünür.
7) İnsan korktuğundan emin olur.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Misafir ve garib yardımcı bulur.
9) Bekarların evlenmesi kolay olur.
10) Gayb olan şey bulunur.

Fakat bunları niyyet ederek ve inanarak okumak lazımdır. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)

Yasin, Peygamber efendimizin ism-i şeriflerinden olup, *Ey benim bahr-i yakinimin sabbahı (yakin deryamın dalgıcı) olan habibim!* demektir. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)


Sagol coban arkadasim... Aslinda, ben bu soruyu yöneltmeden önce internetten de cok arastirdim. Bu bulgulara tipa tip benzerlerini ben de buldum.
yine yaziyorum, yasin suresinin anlamiyla, ölenlere ve ölmekte olanlara okumayi bagdastiramamistim. Ama, sizlerden ögrendigime göre, sadece anlami olarak kalmiyor yasin suresi.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.

    Avicenna

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 742
  • Nerden: Kayip Sehir
  • Rep: +73/-2
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #6 : 01 Ekim 2007, 22:28:40 »
Öncelikle Orkide arkadasimizin kafasindaki soru isaretlerini bizimle paylastigi icin tesekkür ederim. Hem kendisi hem bizler cevaplardan istifade edip bilemediklerimizi ögrenmis oluyoruz.
Kuran-i Kerimi tercüme etmek cok zordur. Tefsirini belki cok az kisi yapabilir. Okuduklarimizin sadece bir manasi degil, bir kac manasi vardir. Tefsirlerde kesin bir tercümesi degildir. Bir harf bile bir kac manaya gelip bir olayi bambaska yerlere cekebilir. Bazi olaylari insan aklinin almasi zordur.
Islam dini akli degil nakli bir dindir.
Yasin-i Serifte cok güclü bir suredir ve okunmasi hem okuyan icin hemde dinleyen icin büyük faydalari vardir.
Beni bildigim kadariyla ölüm döseginde olan bir müminin yaninda aglamaktan ziyade Hofeez arkadasimizin dedigi gibi Kelime-I Tevhid ve Kelime-I sahadet getirlirki ölüm döseginde yatan kisinin bunlari tekrarlayarak ve hatirlatarak imanla gitmesine yardimci olmaktir. Ölünün yaninda da bagirarak aglayip dinimizce caiz degildir.
Kayip bir sehir,
su ömrüm neye esir,
ne olur yanimda kalsana...

Yalnizim, cok yalinizim,
yardimcim,sirdasim yok,
ne olur sesimi duysana...

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #7 : 01 Ekim 2007, 23:23:53 »
Tesekkür edrim Avicenna...
Dogru söylüyorsun.Bu türlü tartismalarla her birimiz yeni bir seyler ögrenmekteyiz. Sizleri sanal da olsa tanidigim icin mutluyum.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.

    PERİ

  • Bayan Administrator
  • *

  • İleti: 4321
  • Rep: +323/-1
  • Cinsiyet: Bayan
  • evli ve çocuklu
    • Profili Görüntüle www.sevdaligul.com
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #8 : 01 Ekim 2007, 23:36:09 »
ayetlerin ve surelerin zor anlarda okunması manen  okuyanları vede okunanları rahatlatır.tabi bu tamamen imanla yani inamakla alakalı bir durum.fazileti farklı olan bir surenin hasta ve ya ölüme yakın bir zamanda  bir insana okunması manevi olarak onun acılarının azalması için manevi bir taleb ve yardımdır.illaki kuranı kerimde bu sure ölülere okunacaktır diye bir açıklama olması gerekmiyor.kuranı kerimi bizlere açıklayan peygamberimiz olduğuna göre onun uygulamaları bizler için bir rehber niteliğndedir. yani sünnetleri.o ve onun öğretilerini bizlere ulaştıran insanların yaptıklarını uygulamak gerekir.

ölen insanlara dualarımızın ulaştığı bir gerçektir.ve en güzel dualar kuranı kerimdeki sureler ve de ayetler ile olur.tabi bunlar benim inanışlarım.ve düşüncelerim.herkes aynı fikirde olmayabilir.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Yasin Suresinin manasi ile ilgili
« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2007, 00:09:09 »
yanlis anlasilmasin. Inanmiyor degilim. Yani, yasin suresinin manaca degil, manevi bir rahatlatici oldugunu, okuyan ve okunan kisi manevi olarak huzur buldugunu ve rahatladigini söylemek istiyorsun.
Katildigin ve de fikrini söyledigin icin tesekkürler
.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
3605 Gösterim
Son İleti 15 Ağustos 2008, 22:17:48
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1147 Gösterim
Son İleti 13 Haziran 2010, 22:13:39
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
1096 Gösterim
Son İleti 30 Ekim 2010, 22:47:17
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
649 Gösterim
Son İleti 14 Ocak 2014, 11:01:28
Gönderen: halukgta
0 Yanıt
260 Gösterim
Son İleti 09 Ocak 2017, 20:51:03
Gönderen: fyzyc