Rica ederim HoFeZ Arkadasim.Yalniz, Margarinlerde domuz yagi katkisi olup olmadigina hic bir yerde rastlayamadim. Aktaracagim bilgiler, umarim bir nebze soruna cevap olacaktir.
Tereyağı mı margarin mi?
Hayvansal yağlar, yüksek miktarda kolesterol ve doymuş yağı içerirken, bitkisel yağlarda kolesterol bulunmaz. Ayrıca bitkisel yağlarda doymuş yağların oranı da hayvansal yağlara göre oldukça düşüktür. Margarinler bitkisel yağlar kullanılarak üretildikleri için kolesterol içermezler. Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün yağı alınır. Öte yandan tereyağı, hayvansal kökenli bir yağ olduğu için yüksek miktarda kolesterol içerir. 100 gram margarinde sıfır kolesterol, 100 gram tereyağında 219 ug kolesterol vardır. Dolayısıyla, margarinler tereyağına göre daha sağlıklıdır.
Margarinler Nasıl Üretilir?
Margarinle, kahvaltıların, yemeklerin, kek, pasta ve böreklerin vazgeçilmez lezzet kaynağıdır. Hem ekmek üzerinde hem yemeklerde hem de hamur işlerinde en iyi lezzet ve performansı verir. Margarinler ayçiçek, soya fasulyesi, hurma ve pamuk gibi bitkilerden elde edilen yağlardan üretilir.
Ayçiçeğin kabuğu ve çekirdeğinden, pamuğun elyafından ayrılarak kalan tanelerinden, soyanın fasulyesinden ve hurma meyvesinin etli kısmından çıkan yağlar margarinlerin yapımında kullanılmaktadır. Bu yağlar ham halde sıkıldığında yenilemeyecek kadar kötü bir tada, çok koyu bir renge ve ağır bir kokuya sahiptirler. Örneğin, hurma yağı ile ilk işlemde portakal rengi bir sıvı görünümündedir. Bu nedenle yağları rafine ederek yenilebilecek renge, tada ve kokuya getirmek gerekmektedir.
Rafinasyon: Yağların içerisindeki istenmeyen bazı bileşenleri uzaklaştırılması yani yağın saflaştırılması işlemidir.
Yağ Fazı: Çeşitli bitkisel yağlar birbiriyle karıştırılır. Bu yağ karımışına yağda eriyebilen katkı maddeleri (emülgatör, lesitin,), vitaminler (A, D, E) ve ayrıca doğala özdeş aromalar eklenir.
Su Fazı: Bu bölümde su, yağsız süt tozu, tuz ve çeşitli koruyucu maddeler (strik asit, lastik asit, potasyum sorbat) katılır. Yağ ve su fazı, istenilen kıvama gelene dek soğutularak karıştırılır.
Margarinlerin içeriğindeki katkı maddeleri nelerdir?
Margarinin içinde bulunan diğer maddeler de bitkisel kaynaklıdır ve TSE’nin verdiği oranlarda kullanılır. Hiçbir şekilde hayvansal katkı maddesi yoktur.
Doğal Bağlayıcılar (Emülgatörler)
-Lesitin
-Mono ve digliserid
Hurma ve soya yağından elde edilirler. Doğal bağlayıcılar süt, su ve yağın birbirine karışmasını sağlarlar ve yağın hava alma özelliğini artırırlar. Böylece hamurun kabarmasına yardımcı olurlar. Ayrıca margarinin eritilirken sıcramasını önlerler.
Asitliği düzenleyici maddeler
-Limon tuzu (strik asit)
-Laktik asit (sütte bulunan doğal bir madde)
Küflenmeyi engelleyici maddeler
-Potasyum sorbat
Margarinlerin bozulmasını önlemek ve kullanım ömürlerini uzatmak amacıyla kullanılmaktadırlar. Potasyum sorbat dağ çileğinden elde edilmektedir.
Doğala özdeş aromalar
Tüketicilerin margarinde aradıkları tereyağına yakın güzel koku ve lezzeti vermek amacıyla aklenmektedir. Dünyada her çeşit tadı verebilecek doğala özdeş aromalar bulunmaktadır. (Örnek: tereyağı aroması, çilek aroması, vb.)
Vitaminleri
A, D ve vitaminlerininin vücudun büyüme ve üreme gibi işlevleri için gereklidir. Bu vitaminler sadece yağlarla birlikte alındıklarında vücuda faydalı olurlar. Türkiye’de Tarım Bakanlığı margarinlere A ve D vitamini katılmasını zorunlu kılmaktadır. Aynı zamanda A vitamini margarine renk vermektedir. A ve E vitamini margarinin tadının acımasını da engellemektedir.
Tuz
Tuz, margarinler hem daha lezzetli olması hem de sıçramasını engellemesi için katılır. Aynı zamanda tuz, bozulmayı da engelleyici bir maddedir.
Tereyağ ve sıvıyağlara göre margarinin üstünlükleri nelerdir?
Tereyağ gibi hayvansal yağlarda kolesterol vardır ve doymuş yağlar çok yüksektir. Buna karşın, bitkisel bir yağ olan margarinde kolesterol bulunmaz ve doymuş yağlar tereyağına göre oldukça düşüktür. Bu nedenle margarinler daha sağlıklıdır. Üstelik margarin tereyağına göre daha yumuşak ve sürülebilir kıvamdadır, daha hafif ve lezzetlidir. Sıvı yağlara göre ise margarin daha lezzetli ve hoş kokuludur. Hem ekmek üzerinde hem de yemeklerde kullanılır. Hamur işlerinde mis gibi bir koku, daha iyi bir kabarma ve kıvam vererek lezzetli ve başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü), günlük enerjinin yüzde 30’unu yağlardan alınmasını ve bu oranın da kendi içinde yüzde 10 doymuş, yüzde 10 çoklu doymamış, yüzde 10 tekli doymamış yağlar olarak alınmasını önermektedir.
Bundan sonra margarinlerden tiksinmene gerek yok ha ne dersin?