Arama motorları açısından sayfa başlıklarının (title etiketi) çok etkili olduğunu biliyorum. Hatta sayfa başlıklarının Meta etiketindeki anahtar kelimelerden (keywords) bile etkili olduğunu düşünüyorum. Oysa eskiden sadece Meta etiketindeki anahtar kelimelere önem verip bir sürü kelimelerle doldurup durur, title etiketine gerekli ilgiyi göstermez, her sayfaya aynı başlığı verir veya hiç başlık vermez veyahut da başlıklarımızı saçma sapan ASCII karakterlerle süsleyip dururduk (merak ediyorum da halen daha var mı bunu yapan? ).
Artık bunun böyle olmaması gerektiğinin farkındayız ve başlıklarımızı sayfamız ile ilişkili ve anlamlı bir şekilde ayarlamamız gerekir. Bunu hem SEO açısından hem de kullanılabilirlik açısından yapmamız gerek.
Şimdi temanızdaki header.php dosyasını açıp aşağıdaki kodları meta etiketi ile head arasında bir yere yerleştirelim. Ardından da kod açıklamasını okuyabilirsiniz.
1-<?php if (is_home()) { ?>
2-<title><?php bloginfo('name'); ?></title>
3-<?php } if (is_single() || is_page()) { ?>
4-<title><?php wp_title("|", true, "right"); bloginfo('name'); ?></title>
5-<?php } if (is_search()) { ?>
6-<title>"<?php the_search_query(); ?>" Terimi Hakkında Arama Sonuçları | <?php bloginfo('name'); ?></title>
7-<?php } if (is_404()) { ?>
8-<title>Aradığınız Sayfa Bulunamadı | <?php bloginfo('name'); ?></title>
9-<?php } if (is_category()) { ?>
10-<title><?php wp_title("Kategorisi Altındaki Yazılar |", true, "right"); bloginfo('name'); ?></title>
11-<?php } if (is_tag()) { ?>
12-<title><?php wp_title("Etiketi Altındaki Yazılar |", true, "right"); bloginfo('name'); ?></title>
13-<?php } ?>
1. ve 2. satırda eğer anasayfadaysak sadece blogumuzun adını göstermesini söyledik (ÖRNEK: Web Deneyimleri).
3. ve 4. satırda eğer bir yazıda (single.php şablonu tarafından gösterilen) veya bir sayfadaysak (page.php şablonu tarafından gösterilen) ilk önce yazı veya sayfa adı sonra da blog adı gösterilmesini söyledik (ÖRNEK: Wordpress Temanız İçin SEO Düzenlemeleri | Web Deneyimleri). Bu adım biraz kilit bir nokta oluşturuyor. Zira varsayılan olarak Wordpress temalarında burada yapmak istediğimizin tam tersi istikametinde başlıklar gösteriliyor. Halbuki öncelikli olarak yazı/sayfa başlığını göstermemiz hem Google açısından hem de Google’ı kullanan kullanıcılar açısından daha mantıklı olacaktır. Çünkü Google sonuçların sıralanmasında başlıkların ilk kelimelerine daha önem veriyor. Tabii ki kullanıcıların sonuçlar arasında gezerken (daha doğrusu gözleriyle tararken) de aynı şekilde sonuçların ilk birkaç kelimesi daha önemli oluyor.
5. ve 6. satırda eğer arama sonuçları sayfasındaysak ilk önce aranan terim daha sonra da blog adını göstermesini söyledik (ÖRNEK: “wordpress” Terimi Hakkında Arama Sonuçları | Web Deneyimleri).
7. ve 8. satırda eğer girilen URL yanlışsa yani ziyaretçi 404 sayfasına yönlendirildiyse (404.php şablonu ile gösterilen) uyarı ile beraber blog adını göstermesini söyledik (ÖRNEK: Aradığınız Sayfa Bulunamadı | Web Deneyimleri).
9. ve 10. satırda eğer kategori arşivindeysek (category.php ile gösterilen) kategori adı ile beraber blog adını göstermesini söyledik (ÖRNEK: Wordpress Kategorisi Altındaki Yazılar | Web Deneyimleri).
11. ve 12. satırda eğer etiket arşivindeysek (tag.php ile gösterilen) etiket adı ile beraber blog adını göstermesini söyledik (ÖRNEK: Wordpress Etiketi Altındaki Yazılar | Web Deneyimleri).
Evet arkadaşlar. Başlığımızı Wordpress’in koşullu etiketleri (Conditional Tags) yardımıyla daha iyi bir şekilde optimize ettik. Ayrıca bu kodlarla falan uğraşmak istemiyorsanız size önerebileceğim bir eklenti var: SEO Title Tag. Bu eklenti sayesinde üstte yaptığımız işlemleri daha kolayca yapabilirsiniz. Yine de Wordpress için tema geliştiren arkadaşlar açısından kod ile göstermek daha iyi olur diye düşündüm ve açıkladım.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap