PHP ye HAZIRLIK
PHP, web server' da iş yapmamızı sağlayan bir kodlama tekniğidir. Bakın programlama demedim, çünkü php kodlarını, php yorumlayıcı yorumlar ve bizim kodlar ile istediğimiz işleri yapar. Bu yönden PHP kullanmak yemek yapmaya çok benzer. Burada php kodlarını yemek tarifine benzetebiliriz. Hadi anlatmayı daha da basitleştirmek için basit bir yemek tarifini ele alalım.
PHP-GTK hariç, bir web kodlama dili olduğu için gerekenlerimizi de tarifin içinde gerekenleri de yazdık. Yukarıda sayılanlar haricinde bir de web tarayıcıya da ihtiyacımız var ki, yaptığımız bu yemeği sunabilelim.
Gerekenler hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyduğumuzu hisseder gibiyim.
1 _ Sistem
Aslında php MS Windows' tan, BeOS' a, Mac' ten *nix ailesine kadar her şeye destek veriyor. Hatta yazdığınız bir sistem varsa ve c, c++ kullanabiliyorsa, kendi sisteminize bile uyarlamanız mümkün. Ama şu ana kadar PHP en iyi performansı *nix ailesinde vermiştir. Buna rağmen bizim burada yeni başlayanlara hitap etmemizden dolayı biz MS-Windows' u tercih ediyoruz. Tercih nedenimizin biri de Türkiye' de MS-Windows' un hemen hemen her satılan bilgisayara yüklü olması , diğer işletim sistemlerinin eğer kullanıcı talebi olursa yüklenmesidir.
2 _ Sunucu MS-IIS hiç de yabana atılmayacak bir web sunucu ama APACHE web sunucu ile php de daha fazla performans sağlayabileceğimiz için, biz burada APACHE yi tercih ettik. Ayrıca APACHE kullanırken her şeye müdahale edebilmemizde bize ayrıca bir artı kazandırmakta.
3 _ Veritabanı Arkadaşlarımızın gerçek dünyada neyle karşılaşacaklarını bilmeleri için burada MySQL veritabanını kullanacağız. Aslında MySQL ile pek ciddi bir iş yapılmaz.(Bu arada yaparsanız niye olmasın Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap) Bunun sebebi bazı özelliklerinin olmayışı ancak mysql-apache-php ve linux dünyada bulabileceğiniz uygun fiyatlı ev sahibi şirket sunucularının hemen hepsinin standardıdır. Ancak burada belirtelim, ki php her veritabanını desteklemektedir. Yani Mesela bir MS SQL Server' ı da php ile kullanabilirsiniz.
Burada belirtmem gereken bir nokta da eğer MS Office ya da MS Access lisansı sahibiyseniz. Hatta bu lisansa sahip olan bir yerde oluşturacağınız veritabanını kendi bilgisayarınıza taşıyıp, ODBC ile sistem dsn (data source name) kaydı yapıp php ile kullanabilirsiniz. Tabii ki bu durumda bazı fonksiyon adları ve SQL sorguları değişecektir.
Bu arada sistemimizde önemli sisteminizi tam olarak güncelleştirdiniz mi?
Win 95 ve Win 98 kullanıcıları ODBC sürücülerini güncelleştirmeleri iyi olur. Kurulumlarda herhangi bir sorun yaşamamak için InstMsi güncellemesi yapmanızda sizin için iyi olacaktır.
Şimdi gerekli dosyaların apache, mysql ve php için gerekli indirme adreslerini verelim:
PHP:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap ya da Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adreslerinden Windows için gerekli olan zip dosyasını indirin.
APACHE:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinden Windows sürüm Apache 1.3.x olan herhangi bir msi olabilir.
MYSQL :
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap adresinden windows için gerekli olan sürümü indirebilirsiniz.
Apache ve MySQL kurulumları sadece birkaç dakikanızı alacaktır. Çünkü kurulum yazılımı sayesinde kolay bir kurulum yapabiliyorsunuz.
Ancak php kurulumu bu kadar basit değil.
Öncelikle php[versiyonadı].zip dosyasını c:\php dizinine açın yada istediğiniz bir dizine...
Burada çıkan php4ts.dll isimli dosyayı Windows/system dizininize (NT tabanlı sistemler için winnt/system32) kopyalayın.
Php.ini-dist isimli dosyayı açın ve içindeki
Extension_dir= diye başlayan satırın eşittir işaretinden sonraki bölümünü silin ve yerine [php yi açtığınız dizinin ismi]\extensions\ yazın.
Bunu windows dizinine (NT tabanlı sistemlerde winnt) dizinine php.ini adıyla kaydedin.
Hala bitmedi.
Apache yi kurduğunuz dizine gidin ve conf dizinindeki httpd.conf dosyasını bulun.Bu dosyada;
#LoadModule.....
diye başlayan satırlar göreceksiniz. Bu satırların bittiği yere
LoadModule php4_module [php*.zip isimli dosyayı açtığınız dizin adı]/sapi/php4apache.dll
yazın.
Yine aynı şekilde Aşağıdaki satırları hemen sonra ilave edin.
AddModule mod_php4.c
AddType application/x-httpd-php .php
Bu dosyayı kaydedip.Çıkın.
Başlat>Programlar>Apache http Server>Configure Apache Server>Test Configuration ı çalıştırarak bir hata yapıp yapmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Şimdi gelelim extension yüklemeye...
Php.ini içinde ; karakteri yorum satırı ekleme işini görür. Yani php.ini yi referans kabul eden yorumlayıcı buradaki ; ile başlayan satırları kullanmaz.
Eğer biz
; php_dbase.dll
; php_filepro.dll
; php_gd.dll
; php_hyperwave.dll
; php_imap.dll
; php_ldap.dll
; php_mssql.dll
; php_snmp.dll
; php_zlib.dll
şeklindeki satırları
php_dbase.dll
php_filepro.dll
php_gd.dll
php_hyperwave.dll
php_imap.dll
php_ldap.dll
php_mssql.dll
php_snmp.dll
php_zlib.dll
haline getirirsek, php yorumlayıcıya, daha önce belirttiğimiz extension dizinindeki bu dosyaları yükle ve çalıştırmaya hazırlan demiş oluyoruz.
Şimdi asıl konu olan php yi apache ye tanıtabildik mi? Ona bakalım.
Notepad ile aşağıdaki satırları info.php adıyla apache kurulumu yaptığımız dizinde htdocs klasörü içine kaydedelim.(Burada dikkat edin kaydederken Farklı Kaydet seçeneğini kullanın.)
<?
phpinfo();
?>
Şimdi Apache yi çalıştırın. Web Tarayıcınızda adres satırına
http://127.0.0.1/info.php
yazın. Eğer PHP özelliklerini anlatan bir sayfa geldiyse TEBRİKLER! Php yi sisteminize tanıttınız. Ama olmadıysa üzülmeyin. PHP kurulumunu tekrar edin. Eğer yine olmuyorsa bana phpnpython@recipeletter.zzn.com adresinden mail atabilirsiniz. Kurulumunuzu birlikte inceleriz.
Artık PHP bilen bir web sunucunuz var. Bir daha bu info.php ye web tarayıcınızla bakın ve alt kısımlarda MySQL tanıtımı yapıyor mu?(Tabii ki önce mysql sunucunuzu çalıştırmalısınız :-)). Eğer varsa tamam MySQL sunucunuzda çalışıyor. Eğer Çalışmıyorsa MySQL i WinMySQLAdmin ile çalıştırın bu dosya MySQL i kurduğunuz dizinin içindeki bin dizininde, çoğu zaman gerekli olacağından ben bu dizin için Başlat mönüsünde bir kısa yol oluşturdum.
Bir sonraki yazıda PHP dilini incelemeye başlayacağız.
Bol GPL li günler...........
Ali ABAKAN
alıntı