Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Web sayfalarınızı arama dostu yapmak
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 244
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Web sayfalarınızı arama dostu yapmak  (Okunma sayısı 244 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    golgembs

  • Yeni Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 11
  • Rep: +0/-0
    • Profili Görüntüle Gölgem Bilişim Sistemleri
  • Çevrimdışı
Web sayfalarınızı arama dostu yapmak
« : 11 Kasım 2017, 10:03:58 »


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Merhaba!

Bu yazımızda arama motorlarının sitenizi daha kolay bulmasından bahsedeceğiz. Arama motorlarının sayfanızı bulması yeni müşterilere ulaşmanızı sağlayacak.

Web sitenizi seo uyumlu yaparak sitenizi arama motorlarına sitenizi tanıtmanız anlamına gelir. Seo ile sayfanızın içeriğini arama motorlarına doğru bir şekilde tanıtıldığında arama sonuçların da ilk sayfada çıkma potansiyelinizi arttıracaktır.

Ay Çiftliği adında bir çiftliğiniz olduğunu ve sebze meyveleriniz hakkındaki bir sayfayı optimize etmek istediğinizi varsayalım.

Arama motoru, sayfanız da meyve ve sebze ile ilgili olduğunu anlamak için meta etiketlerine başlıklarına ve sayfa metnini kontrol ederek sayfanızı ne ile ilgili olduğunu anlar. Önemli bir özellik ise resimlerin title özelliği açıp resmi arama motorlarına tanıtmak olacaktır böylelikle Görseller kısmında da üst sıralarda olmaya başlarsınız.

Meta etiketlerden ve başlıklardan bahsedelim. Bir web sayfasının koduna bakmadığınız sürece bunları göremezsiniz. Arama motorunun sayfada neler olduğunu belirlemesine yardımcı olan yerleşik mesajlardan oluşurlar. Bu örnekte, başlık ve meta tanım bulunuyor.

Başlık ve meta tanım önemlidir çünkü her ikisi de arama motoru tarafından söz konusu sayfaya ilişkin gerçek arama sonuçları oluşturmak için kullanılır. Başlık, gösterilen ilk satırı; meta tanım ise ardından gelen birkaç kısa cümleyi oluşturmak için kullanılır.

Meyve ve sebzeler hakkındaki bir sayfa için hem başlıkta hem de meta tanımda “meyve ve sebzeler” ifadesini kullandığınızdan emin olmanız gerekir. İyi bir başlık örnek olarak “Ay Çiftliği – Taze Meyve ve Sebzeler” olabilir. Böylece hem sayfanın ne hakkında olduğunu açıklar hem de şirketinizin adını vurgularsınız.

İyi bir meta tanım genellikle iki kısa cümleden oluşur. Ayrıca anahtar kelime veya ifadeyi tekrar kullanarak başlığı da güçlendirir. İyi bir meta tanım, örnek olarak “Ay Çiftliği evinize istediğiniz sıklıkta organik taze meyve ve sebze teslimatı yapar. Size özel bir paket için online sipariş verin.” olabilir.

Başlık kısa ve samimi olmalıdır ve tanım sayfanın içeriğiyle eşleşmelidir.

Ayrıca sayfanın kendisinde yer alan bilgilere de dikkat etmeniz gerekir. Sadece arama motorlarının değil, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların neler göreceği de önemlidir. Burada arama motorlarının içeriğinizi doğru kategorize etmelerine yardımcı olmak için optimize edebileceğiniz iki şey bulunur: başlıklar ve sayfa metni.

Meta etiketler gibi başlıklar da sayfanızın HTML kodunda yerleşiktir fakat kullanıcılara da görünürler. Genellikle sayfanın üst kısmında görüntülenirler. İyi bir başlık, örneğin “taze meyve ve sebzeler”, kullanıcıya sayfanın ne hakkında olduğunu açıkça belirtir ve aynı zamanda arama motorları için de kullanışlıdır.

Son olarak, taze meyve ve sebzeler hakkında bir içerik yazıyorsanız, bu ifadeyi de metinde kullanmanız doğaldır. Ancak aşırıya kaçarak aynı ifadeyi defalarca tekrarlamaktan kaçının çünkü arama motorları bunu spam olarak görebilir. Öncelikle insanlara yönelik yazdığınızı unutmayın ve mesajlarınızın net olmasını sağlayın.

Şimdi çiftliğinizin web sayfalarını optimize etmek için neler yaptığınızı özetleyelim. Arama motorları tarafından kullanılan başlıca öğeleri ayrı ayrı ele aldınız ve her birinde arama motorlarına “Bu sayfa taze meyve ve sebzeler hakkında” dediniz.

Arama motorları nereye bakarsa baksın, sayfanın içeriğine dair tutarlı ve net bilgiler görecek. İşte bu, arama motoru sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olabilir.

Diğer web siteleri sizin işinize nasıl yarayabilir?
Sitenize bağlantı vermenizin sosyal medya üzerinden müşterilerinizle etkileşime geçip sitenizin tanıtımını yaparak arama sonuçlarında görünürlüğünüzü nasıl artırabileceğinizi göstereceğiz.

Arama motoru optimizasyonunuz veya SEO sonuçlarınız, hem sitenizde yaptığınız şeylerden hem de siteniz dışında olanlardan etkilenir. Siteniz dışında olanlar, genellikle başka sitelerin sizinki hakkında neler söylediğini içerir.

Bunları iki yolla kontrol edebilirsiniz: “geri bağlantılar” ve sosyal medya.
Geri bağlantılarla başlayalım. Bu terim, başka bir web sitesinden sizin sitenize verilen bir bağlantıyı ifade eder. Ne kadar sitenize link alırsanız arama motoru sizi fark edecek ve ön sıralara çıkarmaya başlayacak.
Arama motorları bu bağlantıları yüksek kaliteli bir siteniz olduğunun işareti görebilir ve sitenizi arama yapanlara göstermek için iyi bir seçenek olduğunu tespit edebilir.

Sitenize verilen bağlantıların önemli olduğunu anladığınıza göre, bu bağlantıları nasıl alabilirsiniz?

Önemli olan niceliğe değil niteliğe önem vermenizdir.

Geçmişte, web sitesi oluşturan kişiler arama motoru sonuçlarında daha yukarıda çıkmak için çok sayıda bağlantı almaya odaklanıyordu. Bazı durumlarda, bu bağlantılar kendi ürün ve hizmetleriyle alakasız oluyor veya düşük kaliteli sitelerden geliyordu (düşük kalite derken sadece başka sitelere bağlantı vermek için kurulmuş, minimum içeriğe sahip sitelerden bahsediyoruz).

Arama motorları bu durumu fark etti ve arama sonuçlarını manipüle etmeye çalışan sitelere daha az değer vermeye başladı. Böylece söz konusu sitelerin arama sıralamaları düştü.

Bunun sizin için anlamı nedir? Sitenize bağlantı verilmesi iyidir fakat iyi web sitelerinden gelen geçerli bağlantılar oldukları sürece.
Öyleyse nasıl daha fazla iyi bağlantı alabilirsiniz? Bunun en iyi yolu kendi sitenizde harika içerikler oluşturmaktır. Bu sayede, kendi takipçilerinin içeriğinizi görmesi gerektiğini düşünen kişiler size bağlantı verebilir. Ayrıca başkalarını, hakkınızda yazmaya ve web sitenize bağlantı vermeye de teşvik edebilirsiniz. SEO sektöründe buna içerik pazarlama adı verilir.

Peki iyi içerik nedir? Taze meyve ve sebze satan küçük bir çiftliğiniz varsa, En İyi 10 Yaz Meyvesi veya Brokoli ile Yapılan En Güzel 5 Yemek gibi bir liste olabilir. İyi bir içerik oluşturmak için potansiyel müşterilerinizi iyi tanımanız, neler aradıklarını ve bunları nasıl sunabileceğinizi anlamanız gerekir.
Tamam, şimdi siteniz dışında optimizasyon yapabileceğiniz diğer yola değinelim: Sosyal medya.

Arama motorları, sosyal medya siteleri dahil erişebildikleri tüm sayfaları tararlar. Ancak bir sosyal medya sitesindeki popülerlik durumunuza genelde pek önem vermezler. Örneğin, “beğenme” veya “takipçi” sayınız daha fazla olduğu için daha çok takdir edilmezsiniz.

Fakat sosyal medya yine de daha geniş bir kitleye ulaşmak için harika bir yoldur. Kullanıcıların içeriğinizi keşfetmesine yardımcı olarak ve onları sizinle etkileşim kurmaya teşvik ederek sitenizi ve işletmenizi tanıtır.

Bu arada, işletmeniz için sosyal medyayı kullanmaya ilişkin daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız tamamen bu konudan oluşan bir dersimiz de var.
Özetle: site dışında optimizasyon yapmak, arama motoru sıralamanızı potansiyel olarak yükseltmenin iyi bir yoludur.

Site dışında optimizasyonu desteklemenin en iyi yolu ise sitenizi kaliteli bir kaynak olarak tanıtan iyi içerikler oluşturmak ve böylece sosyal medyada sitenizi paylaşacak ziyaretçiler çekmektir.

SEO ile sınırları aşın
Arama motoru optimizasyonu ( SEO ) stratejisinin işletmenizin uluslararası potansiyeline ve müşterilerine ulaşmasına nasıl yardımcı olabileceğini açıklayacağız.

Potansiyel müşterileriniz farklı ülkelerdeyse veya birden fazla dil konuşuyorsa, dikkate almanız gereken birçok nokta vardır. Bunların en önemlilerini ele alacağız: dil, yerelleştirme ve ülke hedefleme.

Önem sırasına göre öncelikle ve kelimenin tam anlamıyla, müşterilerinizin dilinden konuşmanız gerekir.

Birden fazla dilde içerik sunan web siteleri için bazı SEO kılavuzları mevcut. Öncelikle farklı bir dildeki her sayfanın kendi web sayfasına sahip olduğundan emin olun.

Bu neden mi önemli? Antalya’da avokado yetiştirdiğinizi ve ürününüzü diğer ülkelere satmak istediğinizi varsayalım.

Web tasarımı teknolojisi, bir web sayfasında, örneğin Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap/seo.html adresinde Türkçe içeriğiniz olmasını ve ziyaretçilerin bir düğmeyi tıklayarak aynı sayfanın İngilizce sürümünü görmesini sağlıyor. Kulağa harika geliyor, değil mi? Sorun şu ki insanlar bu düğmeyi tıklayabilir ancak arama motorları tıklayamaz.

Bu durumda çevrilmiş iki sürümü kendi web sayfalarında olacak şekilde ayırmak daha iyi bir yaklaşım olur. Bu örnekte, İngilizce sürümü ayrı bir URL ile kendi sayfasına yerleştirmek çok daha iyi olur. Örneğin, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Dikkate almamız gereken ikinci konu, dilleri aynı sayfada birbirine karıştırmaktır. Bunu asla yapmamalısınız. Örneğin, içeriğinizin yarısı İngilizce, diğer yarısı Türkçe ise arama motorları içeriğinizin hangi dilde olduğuna karar veremez. Farklı diller için ayrı sayfalar kullanmanız daha iyidir.
diğer bir konu ise: İçeriğinizi çevirmek için otomatik hizmetler kullanmaktan kaçının. Organik ürünler hakkında İngilizce olması gereken bir parça içeriğiniz mi var? Gerçek bir kişi tarafından çevrilsin.

Bu neden mi gerekli? Arama motorları otomatik çeviri araçlarıyla oluşturulan içeriklere değer vermez. Daha da kötüsü, sayfa spam olarak kabul edilebilir. Çeviri hizmeti sizin için başta biraz maliyetli olabilir fakat büyük ihtimalle işletmeniz için daha iyi sonuçlar elde edebilen daha yüksek kaliteli bir içeriğe sahip olursunuz.

İçeriği çevirmeye zaman ayırdıysanız, bazı arama motorları web sayfalarınıza dille ilgili ek açıklamalar ilave etmenize izin verir. Bu ek açıklamalar, arama motorlarının doğru içeriği ülke veya dil ayarlarına göre doğru kişilere sunmasına yardımcı olur.

Ülke dışına kaliteli meyve-sebze gönderen bir çiftçi olduğunuzu düşünelim. Türkiye’deki müşterileriniz için mükemmel bir içerik hazırladınız ve aynı içeriği Almanya’daki pazarınız için özenle Almanca’ya çevirdiniz. Bu sayfalardan biri de avokadolar hakkında.

Bir çiftçi olarak, Almanca avokado sayfanızın Almanya’daki potansiyel müşterilerin arama sonuçları sayfasında ve Türkçe sayfanızın Türkiye’deki müşterilerinizin arama sonuçlarında gösterilmesini beklersiniz. Arama motorlarının bu alternatif içeriği keşfetmelerine yardımcı olmak için, bu örnekte hem Türkçe hem de Almanca sayfalara birer ek açıklama ekleyebilirsiniz.

Bu etiketler, arama motorlarının söz konusu ülkelerde içeriğinizin doğru sürümünü sunabilmesi için sayfalarınızı işaretler.

Ek açıklamaları biraz daha incelerseniz, birden çok dile veya ülkeye yönelik daha gelişmiş kurulumlar için harika bir araç olduğunu görürsünüz.
Web sitenize farklı diller eklerken dikkate almanız gereken bazı yapısal özelliklere değindik. Ancak birden fazla dil eklemeseniz bile, farklı ülkeler ve pazarlardaki müşteriler için dikkate almanız gereken başka konular da var.

Bu müşteriler için hangi bilgilerin yararlı olacağını düşünerek başlayın.

Ürün fiyatlarını farklı para birimlerinde sunmanız gerekiyor mu?

Bu ülkeler metrik veya İngiliz ölçü birimi gibi farklı ölçü sistemleri mi kullanıyor? Örneğin, müşterileriniz avokadolarınızı kiloyla mı yoksa pound olarak mı tartar?

Sizinle iletişime geçebilecekleri yerel adres ve telefon numaraları eklediniz mi?

Çalışma saatlerinizi farklı zaman dilimlerine göre listelemeniz gerekiyor mu?

Bunlar web sitenizin farklı ülkelerdeki potansiyel müşterilere yararlı olması için yapabileceğiniz küçük şeyler. Aynı zamanda da arama motorlarının içeriğinizin uluslararası pazarlara uygun olduğunu anlamalarına yardımcı olan işaretler.
Dil ve yerelleştirme dışında, arama motorlarının hedeflediğiniz ülkeyi (veya ülkeleri!) anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Mesela, web sitenizde bir “ülke kodu üst düzey alan adı”, (yani Domain uzantısı) kısaca ccTLD varsa, bu, sitenizin belirli bir ülkeyi hedeflediğinin güçlü bir göstergesidir. Örneğin, ccTLD’ye sahip bir Türk sitesinin adresi Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap olur. Bu site İngiltere için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap olabilir.

Peki ya yoksa? Ya Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap gibi genel bir alan adınız varsa?

Arama motorları, web sitenizin nerede barındırıldığı, IP adresi ve web sayfalarınızdaki bilgiler gibi çeşitli faktörlerden yararlanabilirler. Yine de Google Search Console’daki gibi ülke hedefleme araçlarını kullanarak sitenizin ve içeriğinizin uluslararası potansiyel müşteriler için daha görünür olmasına yardımcı olabilirsiniz.
İşte bu kadar. Web sitenizi diğer ülkelerde tanıtmaya başlarken üç şeyi aklınızdan çıkarmayın: dil, yerelleştirme ve ülke hedefleme.

Bunları dikkate aldığınızda, web sitenizi ve SEO stratejinizi web sitenizin uluslararası başarı kazanmasını sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Uluslararası Pazarlama ve İhracat hakkındaki derslerimize mutlaka göz atın. golgem.com.tr adresini ziyaret edin.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
961 Gösterim
Son İleti 23 Aralık 2007, 16:48:59
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
373 Gösterim
Son İleti 13 Temmuz 2014, 13:51:03
Gönderen: crocodill
0 Yanıt
482 Gösterim
Son İleti 02 Mart 2015, 21:31:58
Gönderen: deasing
0 Yanıt
277 Gösterim
Son İleti 05 Ocak 2017, 21:42:44
Gönderen: zubamba
0 Yanıt
239 Gösterim
Son İleti 25 Ekim 2017, 02:19:26
Gönderen: BazKriz