Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: VPS Sunucu
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 182
Google Özel Arama

Gönderen Konu: VPS Sunucu  (Okunma sayısı 182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VPS Sunucu
« : 18 Ekim 2020, 22:54:10 »


 

Web sitelerin ve online hizmetlerin oldukça yaygınlaştığı günümüz teknoloji dünyasında adını sıklıkla duyuran VPS sunucular, kullanıcılara büyük avantajlar sağlar. Yazımızda VPS sunucu ne işe yarar, paylaşımlı hosting ile VPS sunucu arasındaki farklar, VPS ile VDS arasındaki farklar, VPS sunucu özellikleri, VPS kullanım alanları, VPS sunucu alırken dikkat edilecek detaylar gibi birçok özet konuyu aşağıda bulabilirsiniz.

vps sunucu
VPS Nedir?
İngilizcede açılımı Virtual Private Server olan VPS, Türkçede sanal özel sunucu anlamına gelir. Sanallaştırma yeteneğine sahip bir yazılım ile bir sunucuya ait kaynakların gruplara ayrılmasıyla elde edilir. VPS, fiziksel bir ana sunucunun bölümlere ayrılmasıyla oluştuğu için sanal sunucu olarak da anılır.

Paylaşımlı Hosting ile VPS Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tamamen kişiye özel olarak sunulan VPS sanal sunucu, paylaşımlı hosting türüne göre daha pahalıdır. Veri trafiği gittikçe artan ve yavaşlayan web siteleri, VPS üzerine alındığında gözle görünür bir performans artışı yaşanır. Böylece dosya yüklemeleri hızlanır ve kullanıcılar web siteye daha hızlı erişebilir. Bu da kullanıcı sayısındaki artış anlamına gelir.

VPS sanal sunucu
Kiralık VPS sanal sunucular dönemsel yaşanan trafik dalgalanmalarına ve anlık çıkışlara karşı daha dayanıklıdır. Paylaşımlı hosting üzerinde kurulu olan bir web site ise trafik limiti aşılır aşılmaz erişilmez hale gelir. Ayrıca paylaşımlı hosting üzerinde güvenlik zafiyeti olan bir web site diğerlerini etkileyebilirken VPS çok daha korunaklıdır.

VPS ile VDS Arasındaki Fark Nedir?
Her iki sunucu türü de ana sunucunun bölünmesiyle oluşturulan sanal sunuculardır. Paylaşımlı hosting yetersiz gelen kullanıcılar bunları tercih eder. Sanal dedike sunucu anlamına gelen VDS (Virtual Dedicated Server), sunucunun fiziksel olarak bölünmesiyle elde edilirken VPS türündeki sunucu sanallaştırma yazılımıyla oluşturulur. Bundan dolayı VDS sunucu kiralamak, VPS sunuculara göre daha maliyetlidir.


VDS sunucunun donanımları fiziksel olarak ayrıldığı için ana sunucu üzerinde bulunan web siteleri, birbirlerinin performansını etkilemezler. Her sunucunun kendine özel donanımları vardır fakat VPS hizmeti için donanım paylaştırması yazılımsal olarak yapılmıştır. Bu sebeple VPS sunucularda oluşabilecek genel performans sorunları fiziksel sunucu üzerindeki tüm ortaklara yansıyabilir.

VPS Sunucu Özellikleri Nelerdir?
Kiralık VPS türü sunucularda sanallaştırma yazılımıyla ayrılan bölümler arasında veri alışverişi, dosya erişimi veya bunlara benzer herhangi bir geçişe izin verilmez. Sanal bölümler tam olarak yalıtılmıştır ve fiziksel sunucuyu paylaşan her bir kullanıcının kendine özel depolama alanı, belleği ve bant genişliği vardır.

VPS Sunucu Özellikleri
Standart paylaşımlı sunucu üzerinde kurulu olan bir web site belirli veri trafiği seviyesinin üzerine çıktığında erişim problemleri yaşanabilir. Bu aşamada VPS sunucuya geçilebilir. Hosting firmasından kiralanan VPS sunucu, orta ölçekli trafiğe sahip web siteleri için tüm ihtiyaçlara cevap verebilir. Ayrıca tek bir sanal sunucu üzerinde birden fazla web sitesi barındırılabilir.

Root yönetici erişimi ile erişilen VPS esnek bir yapıya sahiptir. Hosting firmasına da bağlı olmak kaydıyla Web sitenin trafiği arttıkça VPS sunucunun kaynakları özelleştirilebilir. Donanımsal kaynakların artırabilmesinin yanı sıra tercih edilen güvenlik protokolleri de aktif edilebilir. Bu şekilde özel güvenlik önlemleri alınabilir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
VPS Kullanım Alanları
VPS sıklıklar web sitesi barındırma alanı olarak tercih edilir. Web siteye ait dosyalar VPS üzerine yüklenir. VPS üzerinde web sunucu yazılımı, Cpanel, veritabanı yönetim yazılımı gibi gerekli olan tüm araçlar da aktif edilir. Böylece VPS sanal sunucu bant genişliği ölçüsünde hizmet vermeye başlar.

VPS server Kullanım
Kendi uygulamalarını yazan yazılım uzmanları, VPS sunucu kiralayarak test ortamı elde edebilir. Kendi üzerinde bir işletim sistemi ile birlikte sunulan sanal sunuculara istenilen programlar yüklenebildiğinden mobil üzerinde çalışan bir uygulamanın veritabanı olarak da kullanılabilir. Böylece internet ağının olduğu her ortamda verilere erişim imkanı ortaya çıkar.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kendi oyun sunucusunu kullanmak isteyen oyunseverler de VPS kiralayabilir. Hosting firmasının sağladığı imkânlara ve VPS sunucunun donanımsal kaynaklarına bağlı olmak üzere belirli sayıda eş zamanlı oyuncuya izin veren sanal sunucular, arkadaş gruplarına özel oyun ortamı sunar. Böylece oyunseverler başka ortak sunuculara bağımlı kalmaktan kurutulurlar.

vps sunucu kiralama
VPS, sürekli artan şirket dosyalarının, oyun dosyalarının, fotoğraf albümlerinin, film veya müzik arşivlerinin depolama alanı olarak da kullanılabilir. Yine bu kapsamda önemli verilerin bulunduğu veritabanları da VPS üzerinde saklanabilir. Depolama alanı dışında veri yedekleme amacıyla da kullanıma açık olan sanal sunucular büyük avantajlar sağlar.

Windows işletim sistemli sanal sunucuların yanı sıra Linux işletim sistemli VPS sunucular da bulunur. Linux VPS sunucular, kullanıcıların pratikliğini artırırken aynı zamanda yeni başlayanlar için de bir test ve eğitim ortamı sunar. Linux üzerine çoğu ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılım ve uygulamalar rahatlıkla kurulabilir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Kullanıcılar özgür bir çalışma alanı sunan VPS sunucu ile neler yapılabilir konusu tamamen amaçlara ve ihtiyaçlara bağlıdır. VPS sanal sunucu, bir e-posta, network izleme, iş takip, FTP, sesli veya görüntülü yayın ya da trafiğinizi şifreleyen size özel bir VPN (Virtual Private Network) sunucusu haline gelebilir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
567 Gösterim
Son İleti 21 Aralık 2012, 00:17:31
Gönderen: fatma758
0 Yanıt
356 Gösterim
Son İleti 18 Mayıs 2016, 19:29:27
Gönderen: photoman
0 Yanıt
220 Gösterim
Son İleti 25 Ekim 2018, 21:04:20
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
184 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 23:06:14
Gönderen: delaporta444
0 Yanıt
113 Gösterim
Son İleti 22 Eylül 2022, 15:05:05
Gönderen: sercanblk