Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Vergi Daireleri İletişim Bilgileri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 508
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Vergi Daireleri İletişim Bilgileri  (Okunma sayısı 508 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    TheDeceit

  • Sevilen Üye
  • **
  • Avatar Yok

  • İleti: 43
  • Nerden: kayseri
  • Rep: +86/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Vergi Daireleri İletişim Bilgileri
« : 23 Ocak 2013, 19:21:55 »


 

Site Adı : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak üzere kişilerden zorla aldıkları paralardır.

Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılır. Emlak Vergisi ve Gelir Vergisi bu tür vergilere en güzel örneklerdir. Tahsil durumu açısından, eğer bir vergi belirli dönemlerde ilgili mükellef adına tarh ve tahsil ediliyorsa dolaysız vergidir. Örneğin, Kurumlar Vergisi. Bir mükellefin vergisi başkalarına devrediliyorsa, mükellef vergisini kendisi ödemiyorsa devredilen vergi dolaylı vergi olarak adlandırılır. Örneğin Katma Değer Vergisi. Vergi belirli olmayan zamanlarda ve mükellefe bağlı olmaksızın tarh, tahakkuk ve tahsil ediliyorsa dolaylı yapıdadır.

Verginin konusu (mevzuu), verginin üzerinden alındığı şeydir. En geniş anlamıyla vergi ne üzerinden alınıyorsa, o şey verginin konusudur. Esas olarak bireyler ve firmalar tarafından satın alınan, satılan, alınan veya verilen veya sahip olunan her şey vergi konusu olabilir. Bu sebeple vergi konusu bazen bir olay, bir "fiil (eylem)" veya bir muamele (işlem) olabilir. Geçmişte bunların dışında insanın fizik varlığının da vergi konusu olduğu görülmüştür.

Her vergi kanununun başlangıç maddesi, verginin konusunu belirler. Vergi türlerini maddi ve terminolojisi yönünden birbirinden ayırdetmede kullanılan ölçü, söz konusu vergilerin konularıdır. Bir başka deyişle, vergiler adlarını konularından alırlar. Türk Vergi Mevzuatından bu duruma çeşitli örnekler verebiliriz. Gelir Vergisi?nin konusu, gerçek kişilerin bir takvim yılı içinden elde ettikleri kazanç ve iratların safi tutarıdır. Emlak Vergisi?nin konusu, Türkiye sınırları içindeki gayrimenkullerdir.

Verginin tahsili, vergi borcunun mükelleften talep edilerek alınmasını ifade eder. Başka bir ifadeyle verginin tahsili, yasaya uygun surette ödenmesidir. Gerçekte devlet açısından verginin tahsili, mükellef açısından da verginin ödenmesi söz konusudur. Tarh, tebliğ ve tahakkuk aşamalarından geçen bir verginin, tahsiliyle birlikte vergi borcu ortadan kalkar. Böylece vergilendirme işlemi de sona ermiş olur.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
706 Gösterim
Son İleti 26 Aralık 2007, 22:26:36
Gönderen: iğneci
0 Yanıt
303 Gösterim
Son İleti 19 Kasım 2017, 20:18:52
Gönderen: Sacred
0 Yanıt
338 Gösterim
Son İleti 26 Ocak 2018, 21:17:49
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
100 Gösterim
Son İleti 07 Eylül 2022, 18:51:06
Gönderen: sercanblk
0 Yanıt
61 Gösterim
Son İleti 16 Mayıs 2024, 14:33:52
Gönderen: aysuyigiter