Öncelikle güzel ve faydalı bilgileri bizlere sunduğun için teşekkür ederim.
İzninle daha geniş bir anlatım için bende birşeyler eklemek istiyorumm.
Varis oluşumunda; yaş, cinsiyet, gebelik, şişmanlık, kalıtım ya da mesleki etkenler rol oynarken, kesin bir oluşma nedeni açıklanmamaktadır.
Varis şikayetleri arasında gece oluşan kramplar, şişkinlik, kaşıntı, bacaklarda yanma hissi, ayakta fazla kalmaya bağlı ağrılar sayılabilir. Bayanların mensturasyon dönemlerinde artış görülebilir. Bayanlarda erkeklere oranla 3-4 kat fazla görülmektedir. Varis, tüm vücutta görülebilir ancak; en çok bacaklarda kendini göstermektedir.
Ayrıca travma, enfeksiyon, çorap lastiği kullanmak, bacakları çaprazlaştırarak oturmak, hareketsizlik gibi sebepler de varise yatkınlığı olan kişilerde tetikleyici neden olarak sayılabilir.
Herhangi bir darbe yada yaralanma durumunda varisli bacaklarda iyileşme zor bir hal alabilir. BAcaklarda oluşan yaralar toplardamarın yetersizliğine bağlı olarak kendiliğinden de ortaya çıkabilir. İleri dereceli varis oluşumunda iyileşme güç olacağından özel bir tedavi gerektirebilir.
Hamilelikte, gelişen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kan hacminde belirğin bir artış görülür. Dolaşımda daha fazla kan bulunduğundan özellikle bacaklarda kan birikmesi kolaylaşır. Kapakçıklar kanı kalbe pompalamakta yetersiz kalabilir. Bu da cilt yüzeyindeki venlerin belirğinleşmesine, daha sonra da varis oluşmasına neden olur. Gebelikte artan miktarlarda salgılanan progesteron hormonunun damar düz kasları üzerindeki gevşetici etkisi varis oluşumunu daha da kolaylaştırır. Gebelikte oluşuna varisler, gebelik sonrasındaki birkaç hafta içinde kendiğinden kaybolur. Ancak, genetik olarak etkilenen ya da fazla doğumu yap/mış bayanlarda varis tamamen kaybolmamış ise, küçük çaplı operasyonlara gerek duyulabilir.
Uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır, dinlenme sırasında ayaklar kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır, yürüyüş yapılmalıdır, sauna-jakuzi buhar banyosu kullanılmamalıdır.
Varis tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. MEdikal tedavi yöntemleri; ilerlememiş, yüzeysel varislerde ve cerrahi operasyon uygulanmayan hastalarda önerilir. Medikal tedavilerde varis çorabı kullanımı oldukça yaygın bir yoldur.
Skleroterapi yöntemi ise; toplardamarların içine şiringa uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca toplardamarı güçlendirici ilaçlar da varis hastalığının medikal tedavisi arasında yer almaktadır.
Cerrahi tedavilerde ise; lokal ve genel anestezi uygulamaları ile operasyon gerçekleştirilebilmektedir. Cerrahide; iz bırakmayan, yatış süresi uzun olmayan ve milimetrik kesilerle gerçekleşen uygulamalar mevcuttur.
Ameliyat her mevsim yapılabileceği gibi, operasyon sonrasında hastanın elastik bandaj ya da yüksek basınçlı çoraplar kullanacağı göz önünde bulundurularak çok sıcak yaz günlerinin tercih edilmemesi önerilir.