Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Unutkanlıkla Yemin Bozmak
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 853
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Unutkanlıkla Yemin Bozmak  (Okunma sayısı 853 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Unutkanlıkla Yemin Bozmak
« : 13 Şubat 2011, 20:53:38 »


 

Unutkanlıkla Yemin Bozmak
 
452- Adem b. Ebî İyâs bize anlatarak dedi ki:İbni Ebî Zi'b bizeez-Zührî'den, o el-A'rac'dan, o Abdullah b. Buhayne'den (ra) şunu nakletti: Allah Resulü (sav) bize namaz kıldırdı ve iki rekattan sonra kâdede oturmaksızın kalktı, namazına devam etti. Namazı bitirdiğinde insanlar selam vermesini beklediler. Fakat O selam vermeden tekbir getirerek secdeye gitti. Kafasını kaldırdı sonra tekrar tekbir getirerek secdeye gitti. Sonra kafasını kaldırdı ve selam verdi.[6]
 
Şerh
 
Namazdaki sehiv ve unutkanlıkla ilgili bu hadis-i şerif, bu hâllerin ye­min bozma noktasındaki tesiri bakımından bu bapta zikredilmiş olup hükmü aşağıda açıklanacaktır.
 
Hüküm             
 
Yemin-i mün'akide olarak nitelenen türden sahih yeminlerin bozulması hâlinde, ister cebir altında, ister sehven, ister unutkanlık eseri olsun kefaret icap eder.
Yemin kefareti: Kur'ân-i Kerim'de "(Yeminin) Kefareti ailenize ye­dirmekte olduğunuzun orta (derece)sinden, on yoksulu doyurmak, ya onian giydirmek, yahut bir köle azad etmektir. Fakat kim (bunları) bulamazsa, üç gün oruç tutması lâzımdır. İşte bu, and (yemin) ettiğiniz vakit (onları bozmanın) kefaretidir. Yeminlerinizi muhafaza ediniz. Allah âyetlerini size böylece açıklıyor. Ta ki şükredesiniz" (Mâide, 89) buyurularak yemin kefareti açıklanmıştır.
 
Ders
 
Yemin, Allah Teâlâ şahit tutularak verilen güçlü bir and ve kasemdir. Dolayısıyla sıradan şeyler, ticaret vb. alelade işler için yemin etmekten ke­sinlikle sakınmak gerekir. Yeminin ağır bir söz olduğu asla hatırdan çıkarılmamalıdır.
Bâb: Hanımına Bir Ay Yaklaşmayacağına Dair Yemin Etmek
 
453- Abdülaziz b. Abdullah bize anlatarak dedi ki: Süleyman b. Bilâl bi­ze Humeyd'den, o Enes b. Mâlik'ten (ra) şunu nakletti:
Allah Resulü (sav) hanımlarına bir yaklaşmamak üzere yemin etti. Ayağı incinmişti. Kendine ait bir çardakta ikâmet etti. Yirmi dokuz ge­ce sonra ordan inince "Ey Allah Resulü! Bir ay yaklaşmamak üzere yemin etmiştiniz?" dediler. Buyurdu ki: Ay, yirmidokuz da çekebilir.[7]
 
Şerh
 
ilâ, yani hanımına dört ayı aşmayan bir süreliğine yaklaşmayacağına dair edilen yemin hakkında gelen bu hadis-i şerif daha önce geçmiş ve şerhedilmişti. Ayrıntılı bilgi için bkz. 363 no.lu hadis-i şerif.
 
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1393 Gösterim
Son İleti 09 Mayıs 2008, 11:56:45
Gönderen: edepli
0 Yanıt
888 Gösterim
Son İleti 18 Aralık 2012, 13:58:04
Gönderen: leydi
0 Yanıt
436 Gösterim
Son İleti 27 Haziran 2015, 02:37:28
Gönderen: mutercin
0 Yanıt
488 Gösterim
Son İleti 02 Aralık 2015, 19:46:19
Gönderen: crazy_82
0 Yanıt
248 Gösterim
Son İleti 20 Kasım 2020, 18:19:12
Gönderen: osman75