Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapPortekiz’in başkenti Lizbon’da haftasonu açıklanan “Dünyanın 7 Yeni Harikası” listesine Birleşmiş Milletler’den tepki geldi. Özel bir vakfın öncülük ettiği kampanyayla hiçbir ilgisi bulunmadığını vurgulayan UNESCO, listenin belirlenme biçimini eleştirdi.
“Dünyanın 7 Yeni Harikası” adlı kampanyanın cumartesi günü kamuoyuna açıklanan sonuçları, tartışmaya yol açtı.
Yeni 7 harikanın bulunduğu ülkeler sonuçları seviçle karşılarken, Birleşmiş Milletler’in kampanyaya ilişkin ciddi kaygıları var. Öyleki örgütün Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, listenin açıklanmasının ardından bir açıklama yaparak bu girişimle hiçbir bağı olmadığını duyurdu.
7 yeni harika projesinin İsviçreli Gezgin Bernard Weber’in özel girişimi olduğuna dikkat çeken UNESCO, internetten kullanılan oylarla belirlenen listenin bilimsel bir yanı bulunmadığını vurguladı.
Listeye nüfusu kalabalık ülkelerde bulunan eserlerin girmesi de dikkat çekiyor.
Türkiye’den de Ayosofya Müzesi’nin aday gösterilmesine karşın giremediği 7 yeni harika listesinde, Çin Seddi (Çin) , Petra antik kenti (Ürdün) , İsa Heykeli (Brezilya) , Machu Picchu antik kenti (Peru) , Chichen Itza piramidi (Meksika) , Colosseum (İtalya) ve Taj Mahal (Hindistan) bulunuyor.
Dünyanın 7 harikasını belirleme fikri Millattan Önce 5’inci yüzyılda Yunan tarihçi Heredot tarafından ortaya atılmış, Milattan Önce 200’lü yıllarda da Yunan filozof Philon tarafından belirlenmişti.