TÜRK SAVAŞ SANATI GOSHİN KAİKAN (Sayokan) Sitemin kurucu bir Türk olan Nihat Yiğit’tir. Bir çok Uzakdoğu sporları olan Türk ustalar kendi sitem ve stillerini kurmaya çalışmış ancak genel anlamda birliktelik ve federasyona giden bir oluşumu gerçekleştirememişlerdir.Bu noktada Nihat Yiğit kendi sistemini geniş kitlelere yaymayı ve resmi makamlarda yer bulmasını sağlamıştır.
Birçok branşı çalışan yiğit sistemini kurarken ASHIHARE disiplininden faydalanmıştır.
Sitem kendi içerisinde Türk savaş sanatı Goshin Kaikan (Sayokan) adı ile tanınmaktadır.
Nihat YİĞİT 03 Nisan 1999 yılında Danimarka da düzenlenen Ashihara karate Dünya kupasına beş altyapıdan yetişmiş sporcuyla katılmış, bir dünya şampiyonu, iki dünya üçüncüsü çıkararak takım halinde Dünya üçüncülüğü alarak Türkiye Ashihara karate tarihinde bir ilke daha imza atmıştır.
Türk Ashihara karate camiasını biraraya toplayıp disiplinize eden YİĞİT, gerçek Ashihara karate tekniklerini sayısız seminerlerle öğretmiş gelişimini sağlamıştır.
Goshin Kaikan (Sayokan) çalışmalarına 1990 yılında başlayan Nihat YİĞİT,kişinin dışarıdan gelebilecek aletli-aletsiz saldırılara karşı, kendisini nasıl koruyabileceği konusunda strateji geliştirmiş,teknik ve ruhsal bir eğitim sistemi haline getirmiştir.
Goshin Kaikan stratejisine sahip olan tokat atmasını bilen herkes kolaylıkla uygulayabilir.
İşte Sayokan-Goshinkaikan temel prensipleri
*Türk savas sanati, Sayokan-Goshinkaikan 4 hilal - 4 bölge üzerine kurulmustur.
Alparlasnin 1071 malazgirt savasindaki hilal startejisi baz alinmistir. Rakip hilal içerisine hapsedilir ve teknik variasyonlar uygulanir. Logomuzda göreceginiz gibi 4 renkte hilal vardir. O dört renk renklerin anasidir, bütün ara renkler bu ana renklerden olusur. Yani Sayokan tüm farkli renkteki Irklara, dinlere hitap eder.
Türk savas sanati Sayokan bir Türk Kültürlesme hareketidir.
SAvasçinin YOlu ve KAN'i cümlesindeki sözcüklerin bas heceleri alinmis bir isim olusturulmustur. Cümledeki Kan sözcügü soy, aile anlamlarinda kullanilmistir.
*Sayokan-Goshinkaikan zitliklarin birligi prensibine göre kurulmustur. Bu baska savas sanatlarinda yoktur.
*Sayokan-Goshinkaikan dogaçlama bir sistemdir. Yani antrenman ve demolarinda herhangi bir kurgu, mizansen çalismasi yapilmaz. Bu anlayis da diger sistemlerde yoktur.
*Sayokan-Goshinkaikan'da okulara veya kulüplere "Alplik okulu" denir. Sporculara da "Alp" denir.
*Türk savas sanati, Sayokan-Goshinkaikan kapali alanda degil yagli güres gibi çim üzerinde açik alanda, stadyumlarda yapilir. Tam vuruslu nakaut (knock down-full contact) sistemdir. Cenk süresi 5 dk.'dir.
*Faaliyet aylarimiz HIZIR GUNLERI ni (179 gün) kapsar. Yani her yil 06 Mayis'ta baslar, 08 Kasim da biter. KASIM GUNLERİ (186 gün) 09 Kasim - 05 Mayis aylari arasi ise alplerin yarismalara hazirlik (planlama-periyotlama), teknik, hakemlik, gelisim seminerlerinin, sempozyumlarin yapildigi aylardir.
*Uniformaya ABA adi verilir. Mavi köse için Mavi renk, beyaz köse için beyaz renk aba kullanilir.
*Cenkler (maçlar) kös ve davullar esliginde yapilir. Pasiflik durumunda kös ve davullar aktiflik için destek verirler.
*4 ana kategori vardir ; Bas boyu (baturalp), orta boy (Konuralp), ayak boyu (Genalp) ve bayanlar Almila. Profesyonel bir sistem oldugu için dereceye girenlere para ödülleri vardir.
*Teknik terminoloji Türkçe'dir.
selam ritüelleri Türk selamidir.
Organızasyona üye ülkeler
Amerika, Kosta Rika, Romanya, Hindistan, Iran, Pakistan, Almanya, Ingiltere, Bengladesh, Sri Lanka, Avustury, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Nijerya, Tunus'tur.
Ulkemizde ; Ankara, Istanbul, Antalya, Hatay, Mugla, Düzce, Izmir, Kocaeli illerinde subelerimizde icra edilmektedir.
*01 Kasim 2000 yilinda 3 büyük dünya federasyon ve kurulusu tarafindan resmi olarak kabul edilmis, dünya literatürüne girmistir. Geçen sene Kancho Nihat Yigit Amerika'ya giderek New York'ta dünya federasyonunu kurmustur.
*Sistemin olusmasinda bilgi ve katkilari, destekleri olan hocalarimiz, Prof.Dr. Ozbay Güven (Gazi ün.), Doç.Dr. Yavuz Taskiran (Kocaeli ün), Doç.Dr.Giyasettin Demirhan (Hacettepe ün.). dir.
Not:yukarıdaki bilgiler Dünya merkezi baskani Ozgül Yigit’ten alınmıştır.