Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: TÜRK MÜHENDISTEN MAKINISTSIZ TREN
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 1 cevap var
OkumaGösterim: 945
Google Özel Arama

Gönderen Konu: TÜRK MÜHENDISTEN MAKINISTSIZ TREN  (Okunma sayısı 945 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
TÜRK MÜHENDISTEN MAKINISTSIZ TREN
« : 22 Aralık 2007, 01:56:31 »


 


Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş YapResimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Enerji, ulaşım ve savunma konularında iddialı projeler geliştiren Türk mühendis, Türkiye'yi, tren alımı için yurt dışına yüksek miktarda döviz ödemekten kurtaracak yeni bir projeye imza attı. Elektronik Yüksek Mühendisi Sabahattin Çelik, saatte 105 kilometre hız yapabilen makinistsiz metro ve banliyö treni üretti.
TCDD Genel Müdürlüğünün Behiçbey tesislerinde 900 metrelik ray üzerinde deneme sürüşleri yapan Çelik, projeye ilişkin bilgi verdi.

Çelik, büyük çoğunluğu TCDD memur ve işçilerinden olaşan, bazı iş adamları, yönetici, mühendis ve emeklilerin bulunduğu Öncüler Ulaşım Teknolojileri A.Ş yapılanmasıyla ülkenin ulaşım sorunlarına çözüm sağlayacak projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Bu hedefle başlangıçta şehir içi toplu ulaşım için raylı araçlar tasarladıklarını belirten Çelik, tamamı yüzde 100 yerli olarak tasarlanan araçların mevcut sistemlere göre birçok üstünlük içerdiğini kaydetti.

Bütün vagonları lokomotif özelliğinde olan, ayrıca bütün tekerleklerin de aktif olarak tasarlandığını trenin bütün tekerleklerinde bağımsız birer adet elektrikli servo motor bulunduğunu anlatan Çelik, tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak hareket edebildiğini, böylece tekerleklerle ray arasındaki dinamik sürtünme en aza indirildiği için tekerlek ömrünün uzadığını ve aracın yol tutuşunun daha da arttığını dile getirdi.

Bağımsız tahrik edilen tekerlekler sayesinde araçların raydan çıkmasının önüne geçildiğini kaydeden Çelik, elektronik olarak kontrol edilen hız-tork karakteristiği ve hafif vagon tasarımı sayesinde aracın enerji tüketiminin benzer sistemlere göre en az yüzde 50 ekonomik olduğunu vurguladı.

Çelik, her biri 100 kişilik 3 vagonda 300 kişi taşınabileceğini, ayrıca bütün vagonların çekici özelliğe sahip olması nedeniyle araçların eğimlerde kaymadan tırmanma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Araçlar, dinamik fren sayesinde daha güvenli ve daha kısa mesafede durabildiğini, fren sırasında araçta bulunan bütün kinetik enerjinin, geri beslemeli fren sistemi sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülerek daha sonra kullanılmak üzere depolandığını kaydeden Çelik, geri beslemeli dinamik fren sistemi sayesinde aracın arıza yapma olasılığının yanı sıra bakım masrafları ve işletme giderlerinin düştüğünü söyledi. Çelik, benzer teknolojinin şehirlerarası yük treninde kullanılması halinde örneğin Ankara-İstanbul arasında 1 ton yükün taşıma maliyetinin 1 YTL'nin altına düşeceğini ifade etti.

Tekerlek çapı sadece 33 santimetre olan ve 100 yolcu taşıma kapasitesindeki vagonların 7 ton ağırlığında olduğunu ve akıllı motor sürücüleriyle donatıldığını anlatan Çelik, aracın geliştirilen program sayesinde makinistsiz olarak hareket edebildiğini, gerektiğinde bir sürücü tarafından da idare edilebileceğini belirtti. Çelik, şunları kaydetti:

"Her biri kendinden tahrikli vagonlar sayesinde diziye istendiği kadar vagon ekleyip çıkarmak mümkün olacak. Başlangıçta sadece kent içi metro ve banliyö treni olarak tasarlanan araçların sürüş ve güvenlik testleri tamamlandıktan sonra şehirlerarası yolcu ve yük treni için prototip çalışmaları Ocak 2008 tarihinden itibaren başlatılacak. Şehirlerarası yük ve yolcu trenleri yolcu ve yük gereksinimine göre 1 ila 100 vagon arasında seçilebilecek. Böylece ulaşım maliyetleri düşeceği gibi hizmet kalitesi de artacak.

Tasarımımızın dünyadaki mevcut teknolojilere göre bazı benzerliliklerinin olmasının yanı sıra birçok temel farklılıkları ve üstünlükleri de bulunmaktadır. Küçük tekerlek çapı, düz bandaj, hafif tasarım, paylaşımlı dinamik süspansiyon sistemi, bağımsız ve kontrollü tahrik sistemi, dinamik ve geri beslemeli fren sistemi, çok noktadan tahrik, yedeklemeli tahrik sistemi, düşük kesit, düşük maliyet, yerli üretim başlıca farklılıkları ve avantajları olarak sıralanabilir."

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.

    PERİ

  • Bayan Administrator
  • *

  • İleti: 4321
  • Rep: +323/-1
  • Cinsiyet: Bayan
  • evli ve çocuklu
    • Profili Görüntüle www.sevdaligul.com
  • Çevrimdışı
TÜRK MÜHENDISTEN MAKINISTSIZ TREN
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2007, 17:52:03 »
ülke ekonomisi yararına ve ulaşım açısından kolaylık getirici bir proje.devlet demir yollarının özelleştirilmesinden yanayım.çünkü ;demir yollarının getirisi kalmadı devlete en azından üzerinden yük kalkmış olur.
teşekkürler orkide


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
976 Gösterim
Son İleti 12 Mart 2007, 16:37:43
Gönderen: lRespecteDl
2 Yanıt
3624 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2010, 00:41:06
Gönderen: mkddr
0 Yanıt
855 Gösterim
Son İleti 27 Ocak 2008, 17:36:20
Gönderen: iğneci
0 Yanıt
589 Gösterim
Son İleti 03 Şubat 2012, 17:17:31
Gönderen: alex57
0 Yanıt
450 Gösterim
Son İleti 03 Haziran 2013, 19:22:25
Gönderen: crocodill