Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: TIRNAK KIRILMASI İKAZDIR
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 803
Google Özel Arama

Gönderen Konu: TIRNAK KIRILMASI İKAZDIR  (Okunma sayısı 803 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    saliha

  • Sevilen Üye
  • **
  • Avatar Yok

  • İleti: 46
  • Nerden: istanbul
  • Rep: +30/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
TIRNAK KIRILMASI İKAZDIR
« : 05 Aralık 2009, 11:22:18 »


 

Et tırnak olmak! Duyguda, düşüncede, elemde ve sevinçte bir. Doğayla, sevgiyle, sevgiliyle, halkla ve hakla bir. Halkımız: “Et tırnaktan ayrılmaz” ; Pir Sultan Abdal: “ Özü öze bağlayalım/ Sular gibi çağlayalım/Bir yürüyüş eyleyelim / Tevekkeltütaallah” derken, insanlığın etle tırnak gibi olduğuna dem vurur. Bu, birlik bozan hastalıklar adına da aynen öyledir!

Sağlıklı bir tırnak, pembe renkte ve serttir. Saat camı gibi hafiften bombeli ve saydamdır. Normal koşullar altında tırnaklarımız günde 1-1.5 mm kadar uzarlar.

Tırnaklarımız keratin denilen protein yapısında koruyucu bir kılıfla örtülmüştür. Tırnaklarımızın görevi, cisimleri yakalamak ve parmak uçlarımızı olası darbelere karşı korumaktır.

Demir eksikliği

Günlük beslenmede gıdalar ile demir alımı son derece önemlidir. Eğer demir yeterince alınmaz ise demir eksikliği anemisi yani kansızlık ortaya çıkar. Kansızlığa ait en önemli yakınmalar, halsizlik ve yorgunluktur. En tipik bulgulardan biri ise tırnak kırılmasıdır. Demir eksikliğinde ayrıca tırnaklarımızda uzunlamasına çizgiler, çukurlaşma ve düzleşme de görülebilir.

Kanımızdaki oksijenin tepeden tırnağa tüm vücudumuza dağılımı, demir ile birleşmiş bir kan proteini ile olur. Bu proteine hemoglobin adını vermekteyiz. Kanımızın düzeyi yani miktarı, hemoglobin (hb) ölçümü ile ifade edilir. Gizli ya da açık kan kayıplarının yanı sıra gebelikte, kadınların adet dönemlerinde, yaşlılarda, diyet yapanlarda ve vejetaryenlerde demir eksikliği ortaya çıkabilir. Bunu karşılamak için kırmızı et, tahıl, yeşil sebze ve meyve tüketmek gerekir.

Uygun demir tedavisi ile kansızlığa ait yakınmalar ve tırnak sorunları, ortalama 6-8 haftalık süre içinde düzelir.

Mantar

Yaşadığımız şu aylar içinde sıcak hava ve nem, mantar hastalıkları için uygun bir zemin oluşturmaktadır. Herkes tarafından bilinir ki mantar, en sık bulaşan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Plaj, yüzme havuzu, güzellik merkezleri, sauna, hamam, cami başlıca bulaşma mekanlarıdır. Hani çoğumuzun küf diye bildiği de aslında mantardan öte bir şey değildir.

Tırnak mantarı sıklıkla bir yaralanmadan sonra başlar. Tırnak kırılması, tırnakların çok derinden kesilmesi, sıkan ayakkabılarla olduğu gibi. Tırnak mantarı, asla hafife alınmaması gereken bir durumdur.

Çünkü tedavi edilmediğinde bütün vücudumuza yayılabilir.

Tırnak mantarı, sıklıkla el ya da ayağımızın bir ya da iki tırnağında başlar. Hastalığın başlangıcında tırnağımızdaki pembe renk kaybolur ve tırnağın dış köşesi sararmaya başlar. İleriki dönemlerde tırnak sertleşir ve şekil değiştirir. Mantarlaşmış tırnak zayıflar ve kolayca kırılır. Daha da müdahale edilmez ise tırnak gevşer ve düşer.

Tırnak kırılması renk değişikliği ile birlikte ise öncelikle bir mantar hastalığı düşünürüz. Bu mantar, ayak derisine yayılarak kızarıklık ve ağrıya neden olabilir.

Manikür ve Pediküre dikkat!

Manikür ve pedikürü kendi aletlerimizle yapıyorsak ne ala. Ancak, güzellik salonları ya da kuaförlerde ortak aletler ile yapılıyorsa risk alıyorsunuz demektir. Çünkü tırnak mantarlarının sık bulaşma yollarlından biri de manikür ve pedikürdür. Bu ortamlarda kullanılan aletlerin temizliğini yani mikroplardan arınmışlığını ısrarla sorgulayın.

Ayakkabılarınızın içini çamaşır suyu ile ıslatılmış bezle silmek, mantarları yok etmek için etkili bir yöntemdir. Çok değil daha 10 yıl öncesine kadar tırnak mantarlarının tedavisinde neredeyse çaresiz gibiydik. Hatta tırnak sökmek gibi yöntemler uygulardık. Şimdi etkili solüsyonlar ve ağızdan kullandığımız ilaçlar ile son derece güzel sonuçlar almaktayız. Tırnak mantarı tedavisini 1 yıl kadar sabırla sürdürmek gerekir.

Tırnak kırılmaları soya çekimsel de olabilir. Hipotiroidi, tiroid hormon eksikliği demek olup tırnaklar da yumuşama ve kırılmaya neden olur. Sedef hastalığı, tırnaklara yayılarak kırılma ve çatlamalara neden olabilir. A ve B vitaminleri eksikliği, tırnak gelişimini olumsuz etkiler.

Dengeli beslenin. Gıdalarınızın demir, kalsiyum, potasyum, B ve A vitaminleri içermesine özen gösterin. Tırnaklarınızı iş aleti olarak kullanmayın. Tırnaklarınız fazla uzatmayın. Bulaşık yıkarken plastik eldiven kullanın.



Ne yapmalı?

*Ellerinizi sık yıkayın

*Tırnaklarınızı her hafta kesin

*Derin kesmeyin, tırnak etlerine dokunmayın.

*Tırnaklarınızı yemeyin

*Sık aseton kullanmayın



Nasıl korunalım?

*Dengeli beslen

*Çoraplarını sık değiştir

*Pamuk çorap kullan

* Havlu, terlik ve bornozunu paylaşma

*Hamam, plaj, yüzme havuzunda terliksiz dolaşma

ALINTIDIR
__________________



Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
959 Gösterim
Son İleti 02 Mayıs 2008, 00:27:02
Gönderen: orkide
0 Yanıt
240 Gösterim
Son İleti 22 Temmuz 2019, 08:10:09
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
135 Gösterim
Son İleti 27 Temmuz 2023, 15:25:25
Gönderen: graphicdzyn