Tez Merkezleri ve Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Evi
Lisans, lisansüstü veya doktora seviyesi öğrencilerin tamamlamak durumunda oldukları tez hazırlama süreci, sanılanın aksine son derece sancılı aşamalardan meydana gelmektedir. İşin ilginç kısmı ise birçok öğrencinin akademik nitelikli tetkik hazırlanması hakkında yeterli bilince sahip olmadıkları gerçeğidir. Hatta daha kötü olan ise öğrencilerin konu hakkında bilgi/destek alabilecekleri olanakların da yetersiz olduğu kıstasıdır. En azından ülkemiz sistemi hakkında bilgi verecek olursak, genel manada içeriği ile ilgili üzerinde kesin anlaşılamayan ve kredisi bile olmayan ‘’araştırma yöntemleri’’ adı altında bir ders bulunmaktadır. Bu derste güya mezuniyet adaylarının akademik nitelikte araştırı yapabilmeleri için ‘’ısınma’’ turları atılacaktır. Ancak birçok akademisyen ‘’öğrenci dili’’nden uzak şekilde işlediği derslerle süreç sonuçta talebelerin kafasını karıştırmaktan daha öteye gitmeyen şekilde bu dersi sonlandırmaktadır. Sonuç ortadadır; kimse tez yazmayı bilmiyor! İlginç olan danışmanlık/destek hizmetleri verdiğini iddia eden tez hazırlama merkezleri de büyük çoğunlukta bu tespite dahildir!
Anlatılan durum hiç de azımsanacak bir düzeyde değildir. Konuyla alakadar birçok insan bu durumun farkındadır ve büyük oranda da sistemin çarkları bu şekilde işlemekte olduğundan kimse mevzu bahis duruma müdahale etmemekte veyahut edememektedir. Öğrencilerin profilinden bakıldığında ise durum hiç iç açıcı değildir. Çünkü tez yazımı konusunda bilgi alabilecekleri mecralar çok sınırlıdır. Geriye iki alternatif kalmaktadır. Bunlardan birincisi öğrencinin konu hakkında yeterli donanıma sahip bir danışmana denk gelmesidir ki bu yüzde ellinin altında bir orandır. İkinci alternatif ise tez hazırlama merkezi arasında tercih yapmak ve profesyonel destek almaktadır. İkinci alternatif durumu söz konusu olduğunda ise öğrencinin ‘’kurumsal’’ işletmeyle çalışması adeta bir zorunluluk olarak nitelendirilebilir. Oysa sektörün içeriği gereği resmi bir tanımlama yapılamadığından dolayı maalesef kötü niyetli insanların/kurumların fazlaca varlığı gerçeği talebeleri ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakabilmektedir. Zaman kaybı bir yana, maddi kayıplar da olabilmektedir.
Sonuçta konu hakkında köklü bir değişiklik yapılması gerektiği ortadadır. Akademisyenler taraflı katı – gelenekçi tutumun değiştirilmesi ve bilimsel gerçeklere odaklı biçimde süreçlerin yönlendirilmesi gerekmektedir. Danışmanlar kendi düşünceleri etrafında dayatmak yerine, – bilimsel gerçekler etrafında – öğrencilere yol gösterici politika izlemelidir. Aksi takdirde tez hazırlama aşaması mezun adayı konumundaki öğrenciler için bir kabus olmaya devam edecektir. Bu durum başlangıç aşamalarından başlamak üzere, bizim de içerisinde bulunduğumuz tez merkezleri için de geçerlidir. Aksi takdirde bitmek tükenmek bilmeyen danışman kaprisleriyle bilimsel olmaktan uzak uygulamalar devam edecek veyahut ikinci alternatife yönelen insanları söz konusu kurumlar mağdur etmeye devam edecektir.
Kaynak yazar: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap