Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: TELEVIZYONUN COCUKLAR ÜZERINDEKI ETKISI
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1095
Google Özel Arama

Gönderen Konu: TELEVIZYONUN COCUKLAR ÜZERINDEKI ETKISI  (Okunma sayısı 1095 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    orkide

  • Özel Üye
  • *

  • İleti: 5263
  • Nerden: Almanya
  • Rep: +1521/-1
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
TELEVIZYONUN COCUKLAR ÜZERINDEKI ETKISI
« : 03 Haziran 2008, 14:20:14 »


 



Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

ISTANBUL (IHA) - Televizyonda siddet görüntülerini izleyen çocuklarin, bunlari hayatin çok normal ve kabul edilebilir bir parçasi olarak algiladiklari belirtildi.

Arastirma sonuçlarina göre, siddet içeren programlar ayni zamanda çocugu bagirip çagirmaya, zor kullanmaya ve kavgaya yöneltebiliyor. Ayrica bu programlar çocugun dis dünyayi vahsi, korkunç bir yer olarak algilamasina neden olabiliyor. Diger yandan, televizyonun egitimi destekleyici, rahatlatici eglendirici, yasadigimiz dünyada olup bitenlerin farkinda olmamizi saglayici islevleri de bulunuyor. Düsündürücü olan, ayni aracin kontrolsüz kullanimda kisiyi pasifize etmesi, amaçsiz bir sekilde karsisina baglayarak zaman öldürmeye neden olmasi, tüketimi kiskirtmasi ve siddeti evimize tasimasi.

Arastirma sonuçlari, çocuk ne kadar siddet görüntüsü izlerse, bunlari hayatin çok normal ve kabul edilebilir bir parçasi olarak algiladigini gösteriyor. Siddet içeren programlar, ayni zamanda çocugu bagirip çagirmaya, zor kullanmaya, kavgaya ve çocugun dis dünyayi vahsi, korkunç bir yer olarak algilamasina neden olabiliyor. Uzmanlarin özellikle dikkat çektikleri ayrim noktasi, çocugun yetiskin insanin minyatür bir örnegi olmadigi. Zira, enformasyon edinme yöntemleri çocugun yasina ve gelisim evrelerinin seyrine göre farkliliklar gösteriyor. Örnegin, 2-5 yaslari arasindaki çocuk taklitçi olma özelligi tasiyor. Bu nedenle de televizyonda gördügü siddet içerikli sahneleri kendince oynamaya ve uygulamaya çalismasi son derece normal.

ÖNEMLI OLAN ÇOCUKLARI UYGUN PROGRAMLARI SEYRETMELERI IÇIN YÖNLENDIRMEK
Uzmanlar, ailelerin bu yaslardaki çocuklarinin taklit ettigi olumsuz davranislarinin bir süre sonra kendi davranislari haline geldiginden sikça yakindiklarini bildiriyor. Aslinda taklit, ögrenme süreci ve yöntemlerinin çok normal bir parçasi. Aile çocugun hangi programlari izledigini denetledigi ve olumlu yönlendirdigi sürece, taklit son derece zararsiz. Uzmanlara göre 8 yasindaki bir çocuk, televizyonda ve gerçek yasamda gerçeklesenler arasindaki farki ayirt edebilecek durumdadir. Yine pozitif olarak bakildiginda, televizyonun aslinda kocaman ve heyecan verici bir dünyaya açildigi görülebiliyor. Yeryüzündeki milyonlarca insanin egitimi düsünüldügünde, televizyon tartismasiz bir egitim araci ayni zamanda. Çocuklarimiza sosyal bazi davranislari, paylasmayi, uzlasmayi ögreten pek çok egitici programin varligini yok sayamayiz. Zaten uzmanlara göre önemli olan da çocuklarimiza televizyon seyrettirmemek degil, onlari dogru ve uygun programlari seyretmeleri için yönlendirmek. Uzmanlar, televizyonun tuzagina düsmemek için uyulmasi gereken 5 kurali ise söyle siraliyor:

Aksamlari eve gelir gelmez televizyonu açmayin: "Çamasir, bulasik, yemek gibi yapilmasi gereken birçok tatsiz isin altinda boguluyor olsaniz bile, çocugunuzu siz bunlarla mesgulken televizyondan baska bir ugrasla ilgilenmesi için yönlendirin. Televizyonun önünde sakin oturmaktansa, birakin daha fazla kirleten ya da dagitan diger aktivitelerle ilgilensin."

Eve birçok televizyon yerlestirmeyin: "Yatak odasina televizyon koymak, kendi kendinize kurdugunuz bir tuzak olacaktir. Yatakta televizyon seyretmek çok konforludur, fakat en ufak bir yorgunlukta bir elde kumanda diger elde abur cubur yiyeceklerle son derece Sagliksiz bir yasam sekli edinmenize neden olur. Yemek esnasinda televizyonun açik olmasi ise ailedeki tüm iletisimi kesmenin en emin yoludur!"

ÇOCUKLARI FARKLI AKTIVITELERE YÖNLENDIRIN


- Çocuk bakicisinin çocugunuzu televizyon karsisinda oyalamasina izin vermeyin: "Çocugunuzu resim yapma, oyun hamurlariyla sekiller olusturma gibi baska tür ugraslarla mesgul etmesi için bakiciya önerilerde bulunun. Hikayeler anlatan kaset dinlemesi de çocugunuzun düsselligini televizyondan çok daha fazla özgür birakacaktir. Eger çocuk bakicisina güveniniz yoksa, uzaktan kumandayi saklayin."

Çocugunuzun televizyonu tek basina açmasina, ne var ne yok bakmasina ve kanal degistirmesine izin vermeyin: "Çocugunuzun televizyon seyredip seyretmemesine, programin ya da çizgi filmin ona uygun olup olmadigina siz karar verin. Küçük yaslarda konsantrasyonu bozma kaynagi olan zapping yapmaktan kaçinin. Gerekirse ve eger televizyonunuz kablolu yayinlari aliyorsa, kendisine zarari olmayan kanallarda gezmesi için çocugunuza birkaç dakika izin verin. Çocugunuz yanlislikla kanli olaylarin oldugu bir sahneye denk geldiyse, televizyonu hemen kapatmak ya da aceleyle kanali degistirmek yerine, onda sok etkisi olusturan sey üzerine birkaç kelime edin. Böylece onu panige kapildigi bir durumun etkisinden kurtarmis olursunuz

Çocugunuzu uzun bir süre televizyon karsisinda yalniz birakmayin: "Tam tersine, bilinçli ve elestiren bir televizyon izleyicisine yavas yavas dönüsmesini ona ögretmek için yaninda kalmaya çalisin. 6-7 yasina dogru onun çizgi filmlerden baska seyler izlemesine izin verdiginizde bazi temel bilgileri açiklayin. Örnegin, ona filmle gerçegi ayirt etmesini ögretin; 'Birbirleriyle kavga edenler aslinda rol yapiyor', 'Bütün bunlar aslinda sana aksamlari okudugum masallar gibi gerçek olmayan seyler, örnegin gördügün bu kan aslinda ketçap' gibi."
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2008, 14:21:48 Gönderen: orkide »
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

            AÇIK KALPLE KONUŞAN DÜŞMAN, İÇİNDEN PAZARLIKLI DOSTTAN DAHA iyidir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
767 Gösterim
Son İleti 25 Şubat 2011, 21:40:07
Gönderen: blacksite34
0 Yanıt
489 Gösterim
Son İleti 10 Nisan 2012, 12:46:44
Gönderen: jacksp
0 Yanıt
326 Gösterim
Son İleti 15 Ekim 2013, 15:20:13
Gönderen: crocodill
0 Yanıt
312 Gösterim
Son İleti 30 Kasım 2014, 21:52:58
Gönderen: crocodill
0 Yanıt
35 Gösterim
Son İleti 08 Ağustos 2024, 10:53:27
Gönderen: Sendebiliyorsun