Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapSuriye'de cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen grupların Şam'daki ABD büyükelçiliğine saldırdığı bildirildi.
Elçilik yetkilileri BBC'ye açıklamalarında, saldırıda elçilikte hasar oluştuğunu, ancak personelden kimsenin yara almadığını kaydetti.
Saldırı sırasında binanın camları kırıldı ve göndere bir Suriye bayrağı çekildi.
Gün içinde Şam'daki Fransız konsolosluğu önünde de öfkeli bir kalabalık toplandı, ancak eylemciler Fransa elçiliğine bağlı güvenlik görevlilerinin havaya ateş açmasıyla dağıtıldı.
Hükümet yanlısı göstericiler iki gündür iki elçilik önünde gösteriler düzenliyordu.
ABD ve Fransa büyükelçileri Cuma günü Hama kentini ziyaret etmiş, aynı gün Hama'da hükümet karşıtı geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlenmişti.
Bu ziyaret Suriye hükümetinin tepkisini çekerken, Suriyeli büyükelçiler de dün Washington ve Paris'te dışişleri bakanlıklarına çağırılmıştı.
Şam'daki gerginlik, başkentte hükümet tarafından başlatılan ulusal diyalog görüşmeleriyle aynı zamanda yaşanıyor.
Ulusal Diyalog Toplantısı
Suriye hükümeti, iktidardaki Baas Partisi'yle muhalefet liderlerinin müzakerelerde bulunacağı iki günlük ''ulusal diyalog'' sürecini başlattı.
Hükümet diyalog sürecinde çok partili seçimler ve yeni medya düzenlemesi gibi konuların masaya yatırılmasıyla son aylara damgasını vuran şiddet olaylarını sona erdirmeyi umuyor.
Ancak Suriye'deki muhalefet liderlerinin ve gösterileri düzenleyenlerin çoğu toplantılara katılmayı reddettiler.
Cuma günü düzenlenen gösterilerde "Diyaloğa Hayır" sloganları atıldı.
Toplantının açılışında söz alan Başkan Yardımcısı Faruk el Şara, Suriye'nin çoğulcu bir demokrasi olmasını hedeflediklerini söyledi.
"Geniş kapsamlı bu diyalog sürecinde Suriye'nin çoğulcu bir demokrasiye geçişini ilan etmek istiyoruz" diyen Şara, Suriye'nin geleceğinin birlikte inşa edileceği bu dönemde herkesin eşit bir şekilde rol alabileceğini belirtti.
Şara ayrıca Suriye vatandaşlarının yurtdışına seyahatleri üzerindeki yasağın bir hafta içinde kaldırılacağını söyledi.
Toplantının katılımcılarından muhalif yazar Tayyib Tizini, Hama şehrinde havalarda kurşunların uçuştuğuna dikkat çekerken, polis devleti uygulamasının sona ermesi çağrısında bulundu.
AFP haber ajansı, Tizini'nin 'polis devleti varolduğu sürece tüm çabalarımızı baltalayacaktır' dediğini duyurdu.
2000'den fazla kişi hayatını kaybetti
Suriye'de mart ayından beri süren isyan sırasında 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığı haber verilirken, çatışmalardan kaçan binlerce kişi Türkiye'ye ve Lübnan'a sığındı.
Hükümet, gösterilerden 'silahlı suç örgütlerini' sorumlu tutuyor.
Geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Af Örgütü Suriye'deki şiddet olaylarının Birleşmiş Milletler tarafından soruşturulmasını istedi.
Örgüte göre, Suriye yönetiminin muhalif göstericileri bastırma girişimleri insanlığa karşı suç kapsamına girebilir.
Örgüt tarafından yayınlanan yeni raporda bir çok işkence, gözaltında ölüm ve keyfi tutuklama vakası belgeleniyor.
Suriye'deki insan hakları kuruluşları aylardır süren hükümet karşıtı protestolarda şimdiye kadar 1750 sivil ve 350 güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.