Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Strateji Oyunları
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 411
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Strateji Oyunları  (Okunma sayısı 411 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ByEmreSeo

  • Güzel Üye
  • ****
  • Avatar Yok

  • İleti: 444
  • Nerden: hebele hübele
  • Rep: +888/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Strateji Oyunları
« : 04 Ocak 2013, 16:10:10 »


 

Stratejik Planlama, Başarılı Kurum ve Kuruşların Vazgeçilmez Yönetim Biçimidir (2)
Bu sütunlardaki ilk yazımda, stratejik planın oluşturulması ile ilgili bilgileri ve aşamaları ele almıştım. Bu yazımda ise, oluşturulan stratejik planların uygulanması aşamasındaki önemli noktaları ve aşamaları özetlemeye çalışacağım.

Stratejik plan oluştururken unutulmaması gerekenleri bir hatırlayalım

Stratejik Plan çalışması, 5 yıllık perspektifte, her yıl tekrarlanmalı ve plan esnek olmalıdır.

Üst yönetim plan çalışmalarını sahiplenmeli ve çalışmalara aktif olarak katılmalıdır.

Plan kısa, öz ve anlaşılır olmalıdır.

Katılımcı olmayan bir plan gerçekçi ve uygulanabilir olamaz.

Ancak,Stratejik Planı uygulamak, oluşturmaktan daha karmaşık ve zordur.

Uygulamanın başarısı, stratejik planın oluşturulmasındaki yaklaşıma bağlıdır

Stratejik plan uygulamasındaki başarı, oluşturma aşamasındaki yaklaşımın kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Üst yönetimin sahiplenmediği, çalışmalara fiilen katılmadığı stratejik planların başarılı olması tamamen rastlantısal olacaktır. Çalışanları, olanaklar ölçüsünde, stratejik plan oluşturma çalışmalarına katmak, gerek fikir zenginliğinin oluşması, gerekse hedeflerin sahiplenilmesi bakımından çok önemlidir. Hedeflerin yayılımı aşamasında, çalışana inecek hedefin benimsenmesi için o çalışanın, söz konusu hedefin oluşumuna katkı sağlamış olması bir avantajdır. Çalışan, oluşumuna katıldığı hedefi sahiplenmede daha fazla istekli olacaktır.

Günlük işler ? kısa vadeli hedefler ? uzun vadeli hedefler ilişkisi gözden kaçırılmamalıdır

Stratejik planlar genelde 5 yıllık olarak oluşturulmaktadır. Başka bir deyişle, stratejik planlarda, gelecek beş yılın, hedefleri sayısal olarak belirlenir. Stratejik plan döneminin ilk yılının hedefleri, yıllık İş Programı ? Bütçe?nin girdileri olmalıdır.  İş Programı ? Bütçe, Stratejik Plan?ın ilk yılının ayrıntılandırılmış halidir. Günlük işler ise, yıllık iş programının (kısa vade) ve dolaylı olarak stratejik planın (uzun vade) gerçekleşmesine hizmet etmelidir.

Fonksiyon hedefleri ? süreç hedefleri ? proje bazlı hedefler birbirlerini tamamlar nitelikte olmalı ve aralarındaki denge gözetilmelidir

Her fonksiyon (departman), yaptığı işler bakımından, en az bir sürecin içinde yer almaktadır. Hedefler belirlenirken, her iki yönüne (fonksiyon ve süreç) de bakılması gerekir. Ancak burada, süreç hedeflerinin öncelikli olarak ele alınması doğrudur. Departmanlar, şirket süreçlerinin sağlıklı işlemesi ve hedeflerine ulaşması için faaliyet gösteren birimlerdir. Projeler ise, belirli bir konu etrafında oluşturulan, başı ve sonu belli çalışmalardır. Projeler de, şirketin vizyonuna ve ana iş hedeflerinin gerçekleşmesine hizmet ederler ve genellikle iyileştirme, geliştirme odaklıdırlar. Çeşitli projelerde yer alan çalışanların hedefleri arasında proje bazlı hedefler de bulunur.

Stratejik planın uygulanmasındaki başarı hedeflerin izlenmesindeki başarı ile doğru orantılıdır

Stratejik planlama çalışmalarında oluşturulan ana iş hedeflerinin, stratejilerin, süreç ve fonksiyon hedeflerinin başarıyla sonuçlanması ve şirketin belirlediği vizyonuna ulaşabilmesi, uygun ve sistematik izleme ve değerlendirme ile sağlanır.

İzleme ve değerlendirme konusu, amaçlarının farklılığı dolayısıyla, faaliyetlerin gözden geçirilmesi ve stratejinin gözden geçirilmesi olmak üzere iki farklı açıdan ele alınmalıdır.

Faaliyetlerin gözden geçirilmesinin amacı, kısa dönemli sorunların çözümlenmesi ve sürekli iyileştirmenin harekete geçirilmesidir. Odak noktası, faaliyet sorunlarının tespiti ve çözümlenmesidir. Faaliyetlerin gözden geçirilmesi çalışmaları, işin niteliğine göre, günlük, haftalık, aylık olabilir ve ilgili çalışanlar ve yöneticiler katılır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap nin gözden geçirilmesinin amacı ise, ince ayar ve yol üstü strateji uyarlaması yapmaktır. Bu gözden geçirmenin odak noktası, stratejinin uyarlanması ve stratejik uygulamada karşılaşılan sorunlardır.  Stratejilerin gözden geçirilmesi çalışmaları her ay yapılmalıdır. Bu çalışmalara, üst yönetim, stratejik temanın sahipleri ve stratejik yönetim çalışanları katılır.

Bu iki önemli (faaliyetler ve stratejiler) gözden geçirme yaklaşımının, stratejinin test edilmesi yaklaşımı ile desteklenmesi gerekir.

Stratejinin test edilmesinin amacı, anılan stratejinin geliştirilmesi veya dönüştürülmesidir. Odak noktası, sebep-sonuç analizine dayanan test ve uyarlamadır. Yılda bir yapılması öngörülen (hızlı değişim gösteren sektörlerde daha sık yapılabilir) bu çalışmaya, üst yönetim, stratejik temanın sahipleri, konu uzmanları, iş birimi yöneticileri ve stratejik yönetim çalışanları katılır.

 Hoşça kalın,

Cenan Torunoğlu
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap tavsiye ederiz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
735 Gösterim
Son İleti 14 Ocak 2011, 18:59:42
Gönderen: mkali
0 Yanıt
463 Gösterim
Son İleti 10 Kasım 2012, 18:29:11
Gönderen: ByEmreSeo
0 Yanıt
449 Gösterim
Son İleti 03 Ocak 2013, 18:50:38
Gönderen: ByEmreSeo
0 Yanıt
369 Gösterim
Son İleti 25 Mayıs 2013, 23:19:17
Gönderen: Aylin22
0 Yanıt
426 Gösterim
Son İleti 18 Şubat 2014, 20:42:34
Gönderen: alfaleo92