Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap, adım motorları olarak da adlandırılmaktadır. Adım kontrollerini açı değerleri üzerinden yürüten step motorları adım değerlinin hassasiyetle incelenmesi gereken projelerde kullanabilirsiniz. Elektrik enerjisini dönme hareketine dönüştürecek bir yapıya sahip olan step motorları küçük çaplı veya büyük projeleriniz için kullanabilirsiniz.
Projenin kapsamını dikkate alarak step motorun gücünde tercih yapmanız halinde birçok projede rahatlıkla step motorlardan yüksek verim elde edilecektir. Step motorlar fırçasız motorlar olarak da bilinmektedir. Geri besleme sensörleri bulunmayan step motorlarda açık çevrim rahatlıkla çalışır ve hassasiyet gerektiren çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Step motorun çalışması sırasında atacağı adımlar açısal değerler üzerinden belirlenmektedir. Adım sayısının 360° ile bölünmesiyle çalışmada kaç adım atılacağı tespit edilmektedir. Pozisyon kontrolünün sağlanması gereken projelerde step motorlar tercih edilmektedir.
Doğrudan kumanda edilemediğinden dolayı step motorun kontrolünün sağlanması için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yapnün kullanılması gereklidir. Motorun tork, hız ve pozisyon gibi değerlerinin kontrolünün sağlanması ve step motorun sürülmesi için bilgisayar ortamına step motor sürücüsü bağlanmalıdır. Step motor sürücü ile step motora hassasiyet kazandırabilirsiniz. Step motor sürücüsünün ayarları motor ve sürücü modeline göre değişiklik gösterir ve bu doğrultuda modelinize göre özel ayarlamalar yapmanız gereklidir.
Step Motor Çeşitleri
Step motor çeşitleri, motorun içyapısına göre değişiklik göstermektedir.
İki fazlı step motorlar
Unipolar step motorlar
Bipolar step motorlar
Sabit mıknatıslı step motorlar
Değişken relüktanslı step motorlar
Lineer step motorlar
Hibrit step motorlar
Step Motor Çalışma Prensibi
Step motorun iç yapısına baktığımız zaman bir rotardan oluşur mıknatıs ve statorun sargıları ile çevrelenmiş bir yapıya sahiptir. Manyetik akım dalgasının oluşturulduğu ortamda stator manyetize edilerek elektromanyetik kutuplaşmalar oluşturulmaktadır. Step motor etrafında bulunan bobinlerin oluşturduğu manyetik alanı takip eden motor yaymış olduğu elektrik ile motorun adımlar halinde hareket etmesi sağlanır. Bobinler arasında oluşturulan bu pulse belirlenen açı kadar rotorun dönüşünü sağlamaktadır. Birbiri ile manyetik alan üzerinden hareket sağlanan bu sistemde motoru durdurmak için akım vurgusunu yalnızca bir bobine vererek rotorun sabitlenmesi sağlanır. Bobin sayısı step motorun modeline göre farklılık göstermektedir.
Step Motor Kullanım Alanları
Son yıllarda mikroişlemci teknolojilerin gelişmesi ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte step motorların kullanım alanı daha fazla yaygınlaşmıştır. Endüstriyel makinalarda yaygın olarak kullanılan step motorlar büyük veya küçük fark etmeksizin adım kontrolünün gerektiği projelerde rahatlıkla kullanılır. Özellikle konum kontrolünün hassasiyet gerektirdiği yazıcılar, disk sürücüler, hard diskler ve kart okuyucular da kullanılırken cnc tezgahlar, robot ve uzay teknolojilerinde de step motorlar tercih edilmektedir. Step motor kullanım alanına göre step motorun özellikleri seçilmelidir.
Step Motor Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Step motor türleri fiyatı birinci derece etkileyen faktörlerdir. Step motor fiyatında farklılık göstermesinde özellikleri olan tutma torku, nema değeri, akım ve flanş ölçüsüdür. Planet redüktörlü step motorlar ve redüktörlü step motorlarda ise fiyat farklılıklarının olmasındaki etken tutma torku, akım, flanş ölçüsü ve redüksiyon değeridir.
Step Motor Fiyatları
Çalışmalarınızda kullanacağınız step motorları Şahin Rulman güvencesiyle satın alabilirsiniz. Step motor için gerekli olan step motor sürücülerini de Şahin Rulman sitesi üzerinden bulabilirsiniz. Step motor fiyatlarını öğrenmek ve sipariş vermek için Şahin Rulman sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap