Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Step Motor Nedir? Çeşitleri Nelerdir? ve Nasıl Çalışır?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 414
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Step Motor Nedir? Çeşitleri Nelerdir? ve Nasıl Çalışır?  (Okunma sayısı 414 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
‘Step Motor Nedir?’, ‘Step Motor Türleri Nelerdir?’, ‘Step Motor Nasıl Çalışır?’, ‘Step Motor Özellikleri Nelerdir?’ En Çok Sorulanlar Arasında Yer Alıyor. Bunlarla Birlikte Bu Haftaki Blog Yazımızda ‘Step Motorların Kullanım Alanları’ ve ‘Step Motorların Avantajları ile İlgili Merak Edilenleri Anlatıyoruz.

Step Motor Nedir?

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yaplar, elektrik enerjisini dönme hareketi ile fiziksel enerjiye dönüştüren ve açısal konumu adımlar halinde değiştirebilen elektromekanik aletlerdir. Birçok çeşidi bulunan step motorlar, yapılması planlanan operasyonların gerektirdiği niteliklere göre birbirinden farklı amaçlara hizmet edebilmektedir. Küçük ve büyük çaplı projelerde göre kapsamını dikkate alarak step motor çeşitleri arasından ihtiyaç duyulan güç faktörü dikkate alınarak tercih yapmanız halinde birçok projede step motorlardan yüksek verim elde edilecektir. Fırçasız motor olarak da adlandırılan step motorların çeşitleri ile ilgili detaylara yazımızın akışı içerisinde değineceğiz.

Step Motor Çeşitleri

Step motor türleri motorun iç yapısına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Step motor çeşitleri aşağıdaki gibidir:

·  İki fazlı step motorlar

·  Unipolar step motorlar

·  Bipolar step motorlar

·  Sabit mıknatıslı step motorlar

·  Değişken relüktanslı step motorlar

·  Lineer step motorlar

·  Hibrit step motorlar

Step Motor Nasıl Çalışır?

Türkçe anlamı olan adım motordan da anlaşılacağı üzere adım halinde hareket eden bir motor çeşididir. Geri besleme sensörleri bulunmayan step motorlarda açık çevrim rahatlıkla çalışır ve hassasiyet gerektiren çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Step motorun çalışması sırasında atacağı adımlar açısal değerler üzerinden belirlenmektedir. Adım sayısının 360° ile bölünmesiyle çalışmada kaç adım atılacağı tespit edilmektedir. Elektronik anahtarlar aracılığı ile bobinlere enerji transfer edilir. Sonrasında rotor adı verilen kısım enerjiye sahip bobin mekanizmasının karşısında durur. Motorun ne kadar hareket ettirilmesi isteğine bağlı olarak bobinlere o kadar pals sinyalleri iletilir. Öte yandan dönüş açısı bu motorlarda farklılık göstermektedir. Pozisyon kontrolünün sağlanması gereken projelerde step motorlar tercih edilmektedir. Nitekim çalıştırırken ihtiyacınıza göre ayarlamanız bu motor türünü kullanma sürecinde önem arz eder.

Doğrudan kumanda edilemediğinden dolayı step motorun kontrolünün sağlanması için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yapnün kullanılması gereklidir. Motorun tork, hız ve pozisyon gibi değerlerinin kontrolünün sağlanması ve step motorun sürülmesi için bilgisayar ortamına step motor sürücüsü bağlanmalıdır. Step motor sürücü ile step motora hassasiyet kazandırabilirsiniz. Step motor sürücüsünün ayarları motor ve sürücü modeline göre değişiklik gösterir ve bu doğrultuda modelinize göre özel ayarlamalar yapmanız gereklidir.

Step Motor Özellikleri

Step motor satın almak isteyenler için bir diğer husus ise step motorların teknik özellikleri konusudur.

·  Step motorlar farklı boyutlarla sınıflandırılırlar (Örn; boyut 17),

·  Step motorlarda hız motor çalışmadan evvel isteğe göre ayarlanabilmektedir. Öte yandan motor çalışmaya başlamasından itibaren hız nasıl ayarlandıysa öyle kalır, değişmez.

·  Step motorlar üzerindeki kontrol, step motor sürücüleri aracılığı ile arttırılabilir.

·  Uzun vadede düşünüldüğünde sahibine maliyet açısından kazanç sağlar. Nitekim motor yapısı kompleks olmadığından hem bakımı kolaydır hem de uzun ömürlüdürler.

·  Sayısal kontrol sistemlerine uygun olacak şekilde geliştirilmişlerdir.

·  Farklı ihtiyaçlara seslenen çeşitleri sunulmaktadır.

Step Motorların Kullanım Alanları

Yazımızın bu kısmında sizler için ‘Step motorlar nerelerde kullanılır?’ sorusuna cevap arayacağız. Son dönemlerde özellikle mikroişlemci teknolojilerin gelişmesi ve dijitalleşmenin artması ile birlikte step motorların önemi ve kullanım alanları artış göstermiştir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin adım kontrolüne ihtiyaç duyulan tüm projelerde kullanılabilecek olan step motorlar özellikle konum kontrolünün yüksek dikkat gerektirdiği alanlarda tercih edilebilmektedir. Farklı çeşitleri olan adım motorların özellikleri kullanım alanına göre tercih edilmelidir. Kullanıcısına birçok fayda sunan step motorların başlıca kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır:

·  Gıda paketleme endüstrisi,

·  Tıbbi cihazlar,

·  Cnc tezgahları,

·  Yazıcılar,

·  Robotlar,

·  Fabrika otomasyonları,

·  Çiziciler,

·  Disket sürücüler,

·  Kart okuyucular gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Step Motorların Yapısı

Step motorlar stator, rotor ve şaft motorun dönmesini daha kolay hale getiren rulmandan oluşmaktadır. Adım motorların bünyesinde yer alan unsurlardan bir tanesi olan statorun birden fazla kutbu yer almaktadır. Bu kutupların polaritesinin değişimi elektronik anahtarlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu işlemin ardından statorun güney ve kuzey kısmında yer alan kutuplar döndürülmüş olur. Stepler sayesinde ortalama endüktör alanı döner. Rotor kısmı da buna benzer faaliyetlerde bulunur. Daha çok verim alınabilmesi adına rotor ve stator üzerine birbirine temas etmemek üzere küçük dişler yerleştirilmektedir.

Step Motorların Avantajları

Birçok sektörde çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere tercih edilen adım motorlar, kullanıcılarına birçok avantaj sunar. Yazımızın bu kısmında sizler için step motorların sunduğu avantajları maddeler halinde sıralayacağız.

·  Servo motorların aksine geri besleme ihtiyaçları yoktur. Kontrolü açık döngülü olarak sağlanabilmektedir.

·  Step motorların hareketlerinde pozisyon hatası yaşanmaz.

·  Sayısal kontrol sistemlerine uygun olarak üretildiklerinden kontrolleri bilgisayar ve mikroişlemci gibi elemanlarla sağlanabilmektedir.

·  Mekanik olarak kompleks bir yapıdan ziyade basit bir yapıya sahip olduklarından bakım için çok zaman ya da maddi kayba sebebiyet vermezler.

·  Herhangi bir kusur meydana getirmeden çokça kez çalıştırılabilirler

Step Motor Fiyatları ve Fiyatı Etkileyen Faktörler

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yapna geçmeden evvel bu motorların fiyatlarını belirleyen başlıca etmenlere değinmekte fayda var. Bu faktörler arasında en önemlisi step motorun türüdür. Adım motorların fiyatlarını etkileyen diğer unsurlar arasında ise tutma torku, nema değeri, akım ve flanş ölçüsü gibi özellikler yer almaktadır.

Step motor fiyatlarını ve ürün detaylarını incelemek için ise Şahin Rulman güvencesi ile step motor kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Burada çıkacak sayfada hem step motor çeşitlerini hem de step motor fiyat listelerini inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Şahin Rulman Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap | Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
351 Gösterim
Son İleti 22 Haziran 2018, 10:56:09
Gönderen: sahinrulman
0 Yanıt
330 Gösterim
Son İleti 21 Kasım 2018, 22:10:10
Gönderen: sahinrulman
0 Yanıt
354 Gösterim
Son İleti 04 Aralık 2018, 11:53:08
Gönderen: sahinrulman
0 Yanıt
236 Gösterim
Son İleti 02 Mart 2019, 22:44:38
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
291 Gösterim
Son İleti 24 Mayıs 2019, 10:03:06
Gönderen: delaporta444