Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: SSL nedir, nasıl çalışır?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 285
Google Özel Arama

Gönderen Konu: SSL nedir, nasıl çalışır?  (Okunma sayısı 285 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SSL nedir, nasıl çalışır?
« : 24 Mayıs 2019, 10:03:06 »


 

  SSL'in açılımı Secure Sockets Layer (güvenli giriş katmanı) dır. SSL, server ile alıcı iletişimi esnasında verilerin şifrelenerek yapılması işlemidir. En bilinen kullanımı ise, web sitesindeki veri alışverişi esnasında, server ile internet tarayıcısı arasındaki iletişimi şifrelenmesidir.
      SSL, standart bir algoritmadan oluşmaktadır. Güvenli veri iletişimi için birçok web sitesi SSL teknolojisini kullanmaktadır. SSL işleminin çalışması için server tarafında bir anahtar ve alıcı tarafında çalışacak bir sertifika olması gerekmektedir.
      Özellikleri

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

      - Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar
      - Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.
      - Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır
      - İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

      Sertifikasyon Kurumu
      Dijital sertifikaların verilmesi ve yönetilmesini gerçekleştiren kurumlardır. Dijital sertifikalar bu kurumların gizli anahtarıyla imzalanır. Türkiye'deki SSL desteği veren firmalar, yurtdışındaki firmaların temsilciklerini yapmaktadır. Bu yüzden kimlik doğrulamaları yurtdışında veya yurt dışındaki firmanın formatı üzerinden yapılması gerekmektedir. SSL sertifikaları bütün internet tarayıcılarında büyük oranda sorunsuz şekilde desteklemekte ve çalışmaktadır
      SSL Nasıl Çalışır ?
      SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir kodlama yöntemine dayalıdır.
      SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (private key) sizde kalır. Diğer anahtar (public key) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.
      Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, public key'i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan private key gerekecektir. SSL türüne göre 40 bit veya 128 bit şifreleme kullanılmaktadır. Bu karmaşıklıktaki şifrelemenin çözülmesi ileri tekniklerle dahi çok zaman alacaktır.
      Kısaca SSL veri alışverişi yapan bilgisayarların, herhangi bir kişinin veriye müdahale etmesini önleyerek, sadece veri alışverişi yapan bilgisayar arasında, güvenli bir şekilde verinin aktarılmasını sağlar.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
305 Gösterim
Son İleti 10 Şubat 2017, 10:15:05
Gönderen: artiguvenlik
1 Yanıt
661 Gösterim
Son İleti 06 Eylül 2018, 12:18:40
Gönderen: sevdalıdrn
0 Yanıt
348 Gösterim
Son İleti 04 Aralık 2018, 11:53:08
Gönderen: sahinrulman
0 Yanıt
398 Gösterim
Son İleti 11 Aralık 2018, 16:33:54
Gönderen: sahinrulman
0 Yanıt
202 Gösterim
Son İleti 19 Ekim 2020, 00:15:36
Gönderen: delaporta444