Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: SSD Nedir? Hosting ve Sunucu Altyapılarında SSD Teknolojileri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 161
Google Özel Arama

Gönderen Konu: SSD Nedir? Hosting ve Sunucu Altyapılarında SSD Teknolojileri  (Okunma sayısı 161 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


 

Sabit sürücü, işletim sisteminizi ve verilerinizi bilgisayarınızda sakladığınız yerdir. Bilgisayarınızı yükseltmeyi veya yeni bir harici sabit sürücü satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken faktörler  vardır. Bu faktörlerden biri, istediğiniz sabit sürücü türüdür. HDD mi yoksa SSD mi sizin için daha iyi bir seçim olur? Şimdi bu kavramları tek tek açıklayalım ve seçimi siz yapın.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

HDD Nedir?
Sabit disk sürücüsü (HDD) veri depolamak için manyetik diskler (veya plaklar) kullanır. Bir kol bu disklerin üzerine oturur ve diskler binlerce RPM (dakikadaki devir) hızında dönerken verileri okur ve yazar. Bu disklerin dönme hızı, diğer faktörlerin yanı sıra, sabit sürücünüzün ne kadar iyi performans gösterdiğini etkiler. Tipik olarak, HDD'ler 40 GB (gigabayt) ila 16 TB (terabayt) arasında depolanabilir.

SSD Nedir?
Bir HDD'den farklı olarak, SSD'nin hareketli parçası yoktur. Sadece sınırlı miktarda yazma döngüsüne sahip flash bellek yongalarından oluşur. Bu, SSD'de yalnızca 3.000 ila 100.000 kez veri depolayabileceğiniz anlamına gelir. Bir SSD'de ne kadar çip varsa, dayanma süresi o kadar uzun olur. SSD sürücüler terabayt depolama alanı ile gelebilir, ancak genellikle 120 GB ile 512GB arasında depolama yapar.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
SSD HDD'den Daha İyi Mi?
SSD bir HDD'den daha hızlı olsa da, geleneksel bir sabit disk sürücüsü daha ucuzdur ve daha uzun süre dayanır. Yani, her şey onları ne için kullanmak istediğinize bağlıdır. Tüm belgelerinizi, filmlerinizi, fotoğraflarınızı ve diğer dosyalarınızı yedeklemek için bir HDD kullanmak en iyisidir. Fakat işletim sisteminizi ve programlarınızı olabildiğince hızlı çalıştırmak için bir SSD kullanabilirsiniz.

HDD'ler hareketli parçaları nedeniyle dayanıklı olmasa da, düşürmediğiniz sürece daha uzun süre dayanır. Bir SSD 5 yıla kadar dayanırken, bir HDD 10 yıl veya daha uzun süre çalışmaya devam edebilir.

Ek olarak, maliyeti göz önüne alırsak, bir HDD bir SSD'den daha ucuzdur.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
SSD'ler Nasıl Çalışır?
SSD'lerin nasıl çalıştığını anlamak için HDD'lere bakmanız gerekir. HDD'ler verileri dönen manyetik disklere kaydeder. HDD'nin bir dosyayı yüklemek veya bir programı başlatmak için farklı alanlardan okuması gerekebilir. Yani, komutu bitirmeden önce diskin doğru konuma dönmesini beklemek gerekir.

SSD'ler de HDD'lerle aynı amaca hizmet eder. Bununla birlikte, ikisini ayıran şey, SSD'lerin bilgisayarınızın RAM'ine benzer şekilde flash bellek kullanmasıdır. Fakat bir güç kesintisi durumunda veri kaybeden RAM'in aksine, SSD'lerdeki bilgiler değişmeden kalır. SSD'ler dönen disklere veya hareketli parçalara bağlı değildir; bunun yerine veri göndermek ve almak için yarı iletken yongalar kullanır. Hareketli parçaları olmadığından, geleneksel HDD'lerin çok üzerinde bir hızda çalışabilirler.

SSD Hosting Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, SSD hosting SSD sunucularını kullanan bir hosting sistemidir. Temel olarak, siteniz, tümü SSD'ye dayanan bir dizi fiziksel sunucu tarafından desteklenen sanal sunucularda barındırılmaktadır. SSD'ler, veri depolama teknolojisindeki en son büyük gelişmedir ve web siteniz için geleneksel sabit disk sürücülerine (HDD) sahip sunuculardan daha hızlı ve daha güvenilir barındırma sağlar.

SSD Web Hosting'in Avantajları
SSD'ler hareketli parçaları bulunmaması nedeniyle HDD'lere göre birçok avantaj sağlar. HDD'lerle karşılaştırıldığında, SSD'ler:

Fiziksel şoka daha dayanıklıdır.
Neredeyse tamamen sessizce çalışır.
Daha az ısı üretir.
Daha düşük erişim süresine sahiptir.
Mekanik arızaya daha az eğilimlidir.
Daha az güç kullanır.
Birleştirme işlemine gerek yoktur.
SSD'lerdeki İyileştirmeler
İnsanlar SSD disklerinin sınırlı depolama alanına sahip olduğunu düşünüyorlardı, ancak son yıllarda SSD'ler çoklu terrabyte kapasitesi ile kullanılabilir bir hale geldi. Yine de, en yüksek kapasiteli SSD'ler, HDD'lerin yalnızca yarısına yakın bir kısmını depolayabilir.

SSD'ler, eşdeğer disk alanından daha az elektrik gücü gerektirir ve daha az ısı üretir. Bu hususlar özellikle büyük bulut veri merkezlerinde önemlidir. Güç ve soğutma maliyetleri işletme maliyetlerinin önemli bir parçasıdır ve soğutma gereksinimleri sabit disk depolama yoğunluğunu sınırlar.

Web Siteniz İçin SSD Hosting'e İhtiyacınız Var Mı?
Mümkün olan en hızlı yüklemeye sahip web sitesini mi istiyorsunuz? SSD sunucularında barındırılan web sayfaları, genellikle sabit sürücü sunucularında barındırılanlardan %300 daha hızlı yüklenir.

1. SSD'ler Daha Mı Hızlı?
Evet daha hızlıdır. Çünkü bir HDD depolanan verilere erişmesi gerektiğinde, okuması veya değiştirilmesi gereken bilgileri bulmak için fiziksel olarak döner. Bu genellikle erişim süresine yalnızca birkaç milisaniye ekler, ancak bu milisaniye, web sitenizin aldığı trafik miktarına veya erişilmesi gereken verilere bağlı olarak çok fazla şey kaybetmenize neden olabilir.

2. Hız Neden Önemlidir?
Web sitenizin trafiği arttığında, yükleme süresi uzunsa, bu durum ziyaretçileriniz tarafından fark edilir. Çoğu web kullanıcısı bir sayfanın 3 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekler ve bu durum daha uzun sürdüğünde, çoğu zaman "geri" düğmesine basıp sitenizden çıkarlar.

3. SSD Destekli Hızlı E-Ticaret Sitelerinin Faydaları
KISSmetrics'e göre sadece 4 saniyelik yükleme süresinin bile %25 daha az satış sağladığı düşünülürse, SSD hosting tarafından verilen ek hız, e-ticaret web siteleri için özellikle önemlidir.

Web siteniz çok fazla trafik alıyorsa, SSD destekli bir hosting kullanmanız size fayda sağlayacaktır.

4. SSD'ler Ne Zaman Gerekli?
SSD hosting aşağıdaki siteler için gereklidir:

Çok fazla trafik alan.
Büyük dosyalar sunan (podcast veya videolar)
E-ticaret yapan.
5. SSD'nin Dezavantajı: Maliyet
SSD'lerin fiyatı son birkaç yılda düşmüş olsa da, yine de gigabayt depolama başına fiyatı HDD'lere göre iki kat daha fazladır ve bu genellikle SSD hosting planı fiyatlandırmasına da yansır.

Dolayısıyla, kısıtlı bir bütçeniz varsa ve sitenizin hızı başarınız için kritik değilse veya depolama alanına hızdan daha yüksek bir öncelik verirseniz, HDD barındırma hizmetine bağlı kalmak isteyebilirsiniz.

6. Hibrit Sürücüler: Bütçe dostu bir alternatif
SSD hosting avantajlarından yararlanmak isteyenler için başka bir seçenek de SSHD olarak da adlandırılan hibrid sürücüleri kullanan planlardır. SSHD'ler, SSD'lerin ve HDD'lerin özelliklerini tek bir sürücüde birleştirir.

SSD Hosting Seçme
Birçok hosting sağlayıcısı kendi VPS ve özel hosting planları için SSD hosting sağlar. Bütçeniz varsa ve alabileceğiniz en hızlı hostingi istiyorsanız, bir VPS veya özel SSD hosting planı arayın. Ancak gittikçe artan şekilde paylaşımlı hosting planlarında da SSD depolama alanı sunulduğunu unutmayın.

1. SSD Performansını Etkileyen Faktörler
Barındırma sırasında SSD performansını belirleyen ana faktörler aşağıdaki gibidir:

İşleme gücü: Hızlı sürücüler, tam olarak yararlanmanız için çok fazla işleme gücü gerektirir. En kaliteli SSD web hosting, en yeni ve en hızlı işlemcilerin yanı sıra en son sürücülere sahip olmalıdır.
Sürücü kalitesi: Sürücülerin kalitesi önemlidir. SSD'lerin sınırlı bir ömrü vardır, çünkü bir veri konumu her yazıldığında, biraz elektrik yükü biriktirir. En iyi sürücüler birçok kez yazılabilir ve yazma miktarını en aza indirmek ve depolama hücrelerinin kullanımını eşit olarak dağıtmak için karmaşık mantık kullanırlar.
Veri merkezi konumu: Sitenizin kitlesine yakın olması önemlidir. Yerelleştirilmiş bir kitleniz varsa, veri merkezi bin kilometre civarında olan web barındırıcıları en iyisidir (CDN'li bir bulut barındırma hizmeti arayabilirsiniz).
Diğer faktörler: Ayrıca, destek, güvenlik ve çalışma süresi gibi genel faktörleri de dikkate alın. İhtiyacınız olan tüm kaynakları içeren bir barındırma planı seçin. Hız önemlidir, ancak sitenizi düzgün bir şekilde çalışır durumda kalması da önemlidir. Şirketin kalitesi ve ihtiyaçlarınız için uygunluğu, diğer tüm hususlardan önce gelir.
2. SSD'lerin Artıları
Daha yüksek okuma ve yazma hızı
Düşük güç ve soğutma maliyeti
Hareketli parça olmadığı için daha fazla güvenilirlik
Çevrimdışı çalışma
3. SSD'lerin Eksileri
Daha yüksek maliyet
Bir SSD bozulursa verilere erişmek son derece zordur.
En İyi Sınırsız SSD Web Hosting
hosting.com.tr 100% SSD Disk ile Türkiye'deki en verimli hosting servis sağlayıcılarından biridir.

Web sitenizin performansını artıracak SSD'li hosting paketlerimize göz atmak için hemen sitemize gelebilir, web sitenizin ihtiyaçlarınıza uygun şekilde barındırılmasını sağlamak için uygun bir fiyat ödeyebilirsiniz.

SSD ile ilgili sorularınız varsa, Hosting.com.tr sorularınızla ilgili size yardımcı olabilecek teknik bir ekibe sahiptir. Sizim için en iyi hosting paketi seçimine karar vermek için bizimle iletişime geçin, size bu konuda rehberlik edelim.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
417 Gösterim
Son İleti 29 Mart 2015, 00:47:40
Gönderen: Tanitimreklam
0 Yanıt
341 Gösterim
Son İleti 18 Mayıs 2016, 19:29:27
Gönderen: photoman
0 Yanıt
262 Gösterim
Son İleti 04 Nisan 2019, 18:13:41
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
133 Gösterim
Son İleti 24 Ekim 2021, 21:26:42
Gönderen: alpacino0092
0 Yanıt
101 Gösterim
Son İleti 22 Kasım 2023, 23:13:39
Gönderen: Sendebiliyorsun