Mersin Üniversitesi (MEÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin, spor alanlarında artan şiddetin okullara da sıçradığını belirterek, 5149 sayılı 'Sporda Şiddeti Önleme' yasasının şiddeti daha çok arttırdığını iddia etti.
Aydınlıkevler İlköğretim Okulu ile MEÜ BESYO işbirliğinde düzenlenen "Spor ve Okulda Şiddet" konulu panel, Yenişehir Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Mersin Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy'un da katıldığı panelde öğrenciler ve öğrenci velileri şiddetin önlenmesine karşı bilgilendirildi.
Panele konuşmacı olarak katılan BESYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin, spor ve şiddetin birbirinden farklı iki konu olduğunu ve bu iki konunun son üç yıldır ülkemizi çok rahatsız ettiğine dikkat çekerek, 2004 yılında sporda şiddeti önlemek amacıyla çıkartılan 5149 sayılı yasadan sonra, şiddetin boyutunun daha da arttığını ileri sürdü.
Spor alanlarında artan şiddetin bir anda okullara da sıçradığını ifade eden Şahin, "Okullarımızdaki görünmez şiddet, göze görünmeye başladı. Okullarda ve sporda ortaya çıkan şiddeti psikoloji, sosyoloji ve pedagoji ile değişik bilim adamlarının yardımıyla irdeleyip çözmek, çözüm önerileri üretmek, üniversitelerin bilim insanlarının görevi. Spor alanlarındaki şiddetin öncesinde eğitimin temeli olan okullara herkes yükleniyor. Okullarda ve spor alanlarında yaşanan şiddetin çözümünde en kolay adres, okullar ve bunun da çözümü eğitimde" dedi.
Her evde birden fazla televizyon olduğunu ve şiddetin çözümünün de yasalarla olmayacağını vurgulayan Şahin, "Çözüm içimizde başlıyor. Evden başlıyor. Çocuğu güzel giydirip çantasını hazırlayıp okula göndermekle iş bitmiyor. Çocuğun okuldaki dersleri nasıl kontrol ediliyorsa öğle arasındaki zamanı nasıl geçirdiğini de izlemek gerekiyor. Kimlerle ve nasıl oynuyor? Çünkü oyun sporun özüdür. Oyun zaman içinde gelişerek spor haline gelmiştir. Çocuk oyun oynarken bedensel hazzı yaşıyor. Ama biz bu bedensel hazzı doğru yaşayamıyoruz" diye konuştu.
Televizyon kanallarında yayınlanan 70 civarında diziden 50'sinde şiddetin ön plana çıkarıldığını kaydeden Şahin, bu diziler sayesinde çocukların şiddeti görüp, yaşadığını ve etkilendiğini söyledi.
Sporda şiddet öne çıkınca tribünde her zaman kavgaların olabileceğini dile getiren Şahin, "Spor bir yapı malzemesidir. Sporun barış, kardeşlik, dostluk biçiminde sürebilmesi için insanın beyninin içinde de bu ilkelerin var olması gerekiyor. Bugün köşeyi dönme anlayışı, gemiyi yürütenin kaptan olduğu anlayışı çocuklara sirayet edince, okulda çocuğa şikeden, şiddetten, dopingden uzak bir spor ortamı ortaya çıkarmak gerek" şeklinde konuştu.