Esya, Arapça sey sözcügünün çoguludur.
Sandviç sözcügünü, kumar masasindan kalkmadan karnini doyurmayi aliskanlik edinen Sandwich kontuna borçluyuz.
Elektrik, kehribarin Eski Yunanca adi olan elektron'dan gelir. Kehribar sözcügünün asli olan kehrüba ise Farsça "saman çeker" demektir.
Pul bir eski Yunan parasi olan obolos'tan alinmistir. Lira eski bir Roma tarti biriminden, kurus ise büyük boy gümüs paranin Almanca adindan Türkçelesmistir.
Eski Asya Türkçesinde don giysi, donanmak giyinmek anlamina gelir.
Temel'deki tem ile diskotek'teki tek ayni Yunanca kökten gelir.
Farsça "uzak görür" anlamina gelen dürbün, Fransizca teleskop sözcügünün çevirisidir.
Hatun eski Iran dillerinden Sogdcada "kraliçe" anlamina gelen bir sözcükten Türkçeye alinmistir. Kadin, ayni sözcügün degisik bir biçimidir.
Egitmek ve igdis etmek deyimleri ayni Eski Türkçe kökten türemistir.
evet ~ Eski Türkçe evet/emet teyit sözü (oğuz şivesi)
Elbise, libas yani giyitin çoğuludur.Giyitler manasına gelir..
Evlad veled yani çocuğun çoğuludur.Çocuklar anlamına gelir.
Selam şalem'den gelir.Şalem de Şekem diyarındaki bir şehrin ismidir.İbranicedir.
Water Hititçe watar'dan gelir.Su demektir evet yanılmadınız
dünya: arapça "deni"den geliyor. Alçak anlamında.
İskele: '' Scala '' kelimesinden gelmiştir...
Hadim: ''Hidmet'' kelimesinin ism-i fail kalıbında çekimi ile oluşmuştur.
Bayezit Ebayezitten geliyor.O da Ebu Yezitten geliyor
Kaymakam, kaim-makam'dan geliyor.Kayınpeder,kayınana kelimelerindeki kayınla aynı şey..
Tahtakale, eski Türk yerleşimlerinde surların altında veya arkasında kalan yerler için söylenirdi. taht-el-kalaa'dan gelir.Yani zannedildiği gibi tahta bir kale yoktur oralarda.
anatolia, anadoludan geliyor anatolia güneşin doğduğu memleket demek
Merdiven :
İlk olarak dilimize, Farsçadan geçmiştir.Zaten Farsça bir kelimedir.Asıl hali, neverd-i bam dır.Nasıl olmuşsa zaman içinde merdiven haline gelmiştir.
Hatun eski Iran dillerinden Sogdcada "kraliçe" anlamina gelen bir sözcükten Türkçeye alinmistir. Kadin, ayni sözcügün degisik bir biçimidir.
şey arapça bir kelimedir nesne anlamındadır..
Kadı, kaderden gelir.
-Kayme,Gayme dediğimiz eskilerin kullandığı para lafzı ise, Osmanlıların ilk kağıt paraya verdikleri isim olan Kayime'den gelir..
platonik aşk
El:cevap:
Sevgi duygusunu ciddi bir biçimde analiz etmeyi deneyen ilk filozof Eflatun'dur. Şölen ve Phaidros diyaloglarında, sevgi tanrısı Eros'u ve onun insanlar arasında yarattığı sevgiyi ele alır.
Ne var ki Şölen'de sözü edilen sevgi, ilkçağ Atina'sında kadın ve erkek dünyalarının birbirinden kesin bir biçimde ayrılmış olması yüzünden yaygınlaşan bir çarpıklığı da yansıtmaktadır. Eski Yunan'da erkekle kadın arasındaki aşk, aşk ilişkisinin asıl modeli olarak kabul edilmezdi. Bu çarpıklığa karşı olan Eflatun, Şölen'de, sevgi kavramını yücelterek başka bir konuma yerleştirmeye çalışır. Ona göre, güzel bedenler hep birbirine benzemektedir. İnsan bu gerçeğin farkına varırsa, tek bir bedene düşkünlüğü küçümsemeye ve can güzelliğini, oradan hareketle de bütün güzellikleri aramaya başlayacaktır.
Literatüre Platonik (Eflatunî) adıyla geçen bu aşk anlayışı, geçici güzelliklere değil güzellik ideé'sine duyulan aşkın ifadesidir. Ortaçağ'da Hıristiyan ve Müslüman filozoflar, Eflatun'un birçok görüşü gibi, bu görüşünü de kendi inanç sistemlerinin süzgecinden geçirerek benimsemişlerdir.
Eski yunanca demagog (demagogos), halk önderi demektir. mecliste insanları tahrik eden, popülist kimseler için kullanılmıştır.
Parçalarına bölüp kökenine bakınca: dem, demokrasi sözünden bildiğimiz demos (halk) sözcüğünden gelmektedir. agogos ise, aksiyon sözcüğünün de kökeni olan ve götürmek, sürmek anlamlarına gelen agein fiilinden türemiştir. (kaynak: sözlerin soyağacı - sevan nişanyan)
heyula
~ Ar hayūlā’ şekilsiz madde, felsefede materia ~ EYun (h)ylē
1. tahta, ağaç,
2. hammadde, Aristoteles felsefesinde şekillenmemiş madde, materia