Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Sondaj Hizmetleri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 252
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Sondaj Hizmetleri  (Okunma sayısı 252 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sondaj Hizmetleri
« : 03 Mayıs 2016, 23:25:19 »


 

Sondaj
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap işlemi kulenin monte aşaması ile başlamaktadır. bu işlemin 8 evresi bulunmaktadır. İşlemde birinci evrede delinecek alanların kırılması yada delinmesi işlemi ile başlar. Bu aşamada kullanılacak tarz fark etmeksizin. Temel kaidelerin sağlanması çok büyük önem arzetmektedir.
Bu aşamaların genel şartları şöyledir.
Formasyon  kırılmalı ve ya yarılmalıdır.
Kırılan ya da yarılan formasyona ait kesintiler yüzeye çıkarılmalı.
Basınca karşıt gerekli önlemler alınmalıdır.
 
İki farklı yöntem ile Sondaj yapılmaktadır. Bu usullerden biri darbeli sondajdır.
Bu usul petrolün ilk bulunduğu yıllardan günümüze kullanılmaya başlanan yöntemdir. Son 50 senedir bu prosedür kullanılmamaktadır. Bunun yerine döner Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap adı verilen çok daha modern bir tarz uygulanmaktadır. Mat kap ismiyle anılan bu dönen cihaz sondaj işleminde en sık kullanılan makinedir.
Bu işlemin ardından Karot alma uygulaması uygulanmaktadır. Bu uygulamada elde edilen verilen detaylı olarak analiz edilmektedir. Mikroskobik ve makroskobik tanımlamalar yapılan bu merhale ile sıhatli sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bu adımın ardından DST evresine geçilir. DST ile rezervuarda mevcut akışların analizi yapılmaktadır. Basınç, geçirimlik gibi konularda detaylı verilere ulaşılmaktadır. Bu basamakta elde edilen verilen grafik analizler ile değerlendirilmektedir. Ardından kuyu logları alınır. Log alma işlemi son zamanlarda oldukça gelişmiştir.
Log alma tarları
Elektriksel
Radyoaktif
Akustik
Bu tarzlar arasından lokasyon şartlarına nazarla en uygun olanlar tercih edilerek log alma uygulaması yapılmaktadır.
Borulama ve çimentolama aşaması ardından delik delme yöntemleri uygulanır. Bu işlemlerde mermi ya da fışkırtma ile delik delme şekilleri tercih edilebilmektedir. Asitleme şekli en sondan bir önceki uygulamadır. Bu uygulama ile kuyu duvarlarında var olan kirlenme engellenmiş olur. Bu uygulamayla kuyunun verimliliği maksimize edilmektedir.
En son merhale ise Geri çekme yani Swabbing adı verilen merhale . Bu mertebede akışın var olmaması sondaj gerçekleştirilen kuyunun ömrünü belirlemektedir. Akış olması halinde üretime başlanmaktadır. Sondaj meşekkatli bir süreçtir. Bu sürecin her mertebesi çok büyük önem göstermektedir. Kaliteli bir şekilde tüm süreci yönlendirmek ve gerçek bilgiler ile karar vermek çok önemlidir. Yaşanabilecek muhtemel sorunların doğru veriler ile önüne geçmek mühimdir. Bu basamaktan her biri sondaj yapılacak kuyunun geleceği açısından çok büyük önem göstermektedir. Eğer swabbing ile herhangi bir akış elde edilmemişse ise bütün evreler yeni bir lokasyonda yeniden başlar.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
633 Gösterim
Son İleti 11 Temmuz 2012, 11:32:47
Gönderen: mydg
0 Yanıt
474 Gösterim
Son İleti 31 Ağustos 2012, 14:51:03
Gönderen: Forumbacklink
0 Yanıt
575 Gösterim
Son İleti 06 Eylül 2012, 14:47:09
Gönderen: brain
0 Yanıt
582 Gösterim
Son İleti 11 Ocak 2013, 09:40:09
Gönderen: hayatwebnet
0 Yanıt
397 Gösterim
Son İleti 23 Kasım 2013, 19:31:44
Gönderen: cengizbozdemir