googlede öne cıkmanın yolları
Her webmaster kendi sitesinin alanında birinci olmasını, google aramalarında kendi anahtar kelimelerinde ilk sırada çıkmasını ister. Ancak bu her zaman mümkün olmamakla beraber bunu isteyen milyonlarca başka webmaster olmasından dolayı bazı önemli ipuçlaını bilmek gereklidir. Şimdi size "şunu yapın ilk sırada çıkın, bunu yapın sandboxa girin" gibi klişe yöntemlerden ziyade olayın mantığını anlatmaya çalışacağım. Zaten o klişe yöntemler hiç bir zaman işe yaramaz. Her sitenin kendine has yöntemleri olmalıdır. Aksi takdirde verim alınamaz.
-Google nedir?
Google herkesin bildiği gibi bir arama motorudur ve arama yapan kişiyi müşteri, sonuç olarak gösterdiği siteleri de dükkan sahibi gibi görür.
-Bu benzetme de neyin nesi?
Şöyle ki her ticaretçinin bildiği bir söz vardır "Müşeri her zaman haklıdır". İşte bu sözü benimseyenlerden birisi de Google'dır ve her zaman müşterinin yani arama yapan internet kullanıcısının haklı olduğunu düşünerek daha çok onu korumaya çalışır ve onun yararına olacak şekilde davranır.
-Google niye böyle yapıyor?
Google aslında bir aracı kurum gibi görülse de kendisi de bir dükkan sahibidir ve kendi ziyaretçilerine yani müşterilerine özen gösterdiğini hissettirip, kendine müşteri çekmeyi hedefler. Bu yüzden olabildiğince müşterilerini memnun etmeye çalışır. Bunun için de sitelerimizi kullanır.
-Google bunu nasıl yapıyor?
Google bunu ziyaretçinin isteklerine eğilim göstererek yapıyor. Yani ziyaretçinin bir arama motorundan beklentisi girdiği anahtar kelimelere göre istediği sonuca en hızlı şekilde varmaktır. Google da bunu gerçekleştirebilmek için veritabanındaki siteleri kullanıcıyı memnun edecek şekilde sıralar. Burada sitenin yaşı, içerik zenginliği, pagerank, backlink vs. gibi pek çok faktör etkilidir. Ancak doğru kullanıldıkları takdirde.
Olayı bir örnekle açıklayalım:
-Kullanıcısınız ve Google'da 'kuş resimleri' kelime grubunu arıyorsunuz. Doğal olarak karşınıza kuş resimleri ile ilgili sitelerin çıkmasını istersiniz. Hiç kimse bu aramadan formula 1 sonuçları çıkmasını beklemez.
-Yine 'kuş resimleri' diye arama yaptığınızda Google direkt olarak kuş resimleri konulu sitelerin yanı sıra konu ile ilgili benzer siteleri de görüntüleyecektir örneğin 'martı resimleri' konusunda da siteler görüntülenebilir ancak bu yan konulara ait siteler daha az sayıda ve daha alt sıralarda yer alacaktır. Yani içerik ile arama kriterlerinin uyum yüzdesi arttıkça yukarılarda çıkma ihtimali kuvvetlenir.
-Google arama faaliyetinde bulunan kullanıcıların istatistiğini tutar ki işte bu en önemli faktörlerden birisidir. Bu maddede ne demek istediğimizi biraz açıklayacak olursak, Google'ın amacı müşteriyi memnun etmektir demiştik. Bunun için izlediği yollardan birisi de kullanıcıların hareketlerini takip etmektir. Mesela 'kuş resimleri' aramasında ilk sırada çıkan bir siteye giren kişi hemen siteden çıkıp ikinci sıradakine yöneliyorsa Google kendi kendine "Giren herkes hemen çıkıyor, demek ki bu sitenin içeriği bu aramayla ilgili değil." diyerek siteyi aşağı sıralara atar. Benzer şekilde kullanıcıların sonuçlardaki tercihleri sitenin sıralaması için çok önemlidir. Yani 'kuş resimleri' diye arama yapan kişiler sürekli ilk değil de ikinci siteye tıklarsa Google hemen durumun farkına vararak o siteyi üste çıkarır. Çünkü müşterilerin talebi o siteye ulaşmaktır ve o sitenin altlarda olması kullanıcıya o siteyi bulmakta sıkıntı yaşatacaktır. Google kendi popülerliği için kullanıcısının sıkıntı yaşamasını istemez ve kullanıcı eğilimlerine göre sıralama yapar.
-Başka bir sıralama kriteri pagerank ve backlink. Aslında herkes en önemli kriterin bu olduğunu zannetse de bir önceki maddede anlattığım kadar önemli değildir pagerank ve backlink. Bu kavramlara güncel hayattan karşılık bulmak istersek saygınlık ve referans diyebiliriz. Örneğin bir işyeri sahibisiniz ve işe eleman alacaksınız önünüzde de iki başvuru var. Birisi piyasada ismi bilinen saygın bir kişi, diğeri ise hiç ismi duyulmamış bir kişi. Siz olsanız hangisini işe alırsınız? Tabi ki isim yapmış kişiyi. Google da aynı şekilde sitelere pagerank diye adlandırılan ünvan değeri veriyor. Bu değer de işe alınma olasılığınızı artırıyor ancak daha önemli faktörler de var. Backlink olayına gelecek olursak bunu referans olarak tanımlamıştık. Yine işe eleman alma örneğinden gidersek, başvuruda bulunanlardan birisinin hiç referansı yok veya tanınmadık iş yerlerinden 1-2 tane referansı var, diğeri ise büyük holdinglerden olumlu referans almış. Bu durumda tabi ki referanslı olan tercih edilir. Ancak burada dikkat edilecek en önemli nokta şudur. Karşılıklı referans pek olumlu birşey değildir. Yani iki site birbirine link verdiği takdirde Google'ın gözünde "Şıracının şahidi bozacı" misali gözükebilir.
-Önemli faktörlerden birisi de vitrindir. Müşteri olarak hiç tanımadığınız iki dükkandan size vitrinini en güzel gösteren dükkanı tercih edersiniz. Kimse ilgi çekici şeyler satan, görünümü hoş ve temiz, içeriği kaliteli dükkan yerine yıkık dökük, pis ve kötü bir yerde 3-5 çeşit adi mal satan bir dükkanı tercih etmez. Kimse de o adi mallar satan dükkana referans olmak istemez. İşte Google da bu anlayışla müşterinin ilgisini çekebilecek siteleri daha üstlere çıkarmaya çalışır. Bu noktada görsellik de önemlidir. Tabi görsellikten kastım sadece imaj dosyaları değil. Düzenli ve abartısız bir içerik.
Yazan: ZorbAA
Kaynak: Wp.Gen.Tr