İGARANIN YOLAÇTIĞI HASTALIKLAR - II
Sigaranın kadınlarda erken cilt yaşlanmasına, erken menapoza ve osteoporoza yol açtığı bilinmektedir. Erkekte ise dolaşım bozukluğu ve damar sertliği iktidarsızlığa yol açar.
SİGARANIN KALP VE DAMARLARA ETKİSİ
ENDOTEL TABAKASINA ZARAR VERİR Sigaradaki nikotin ve diğer zehirli maddeler tüm damarların iç yüzeyini pürüzsüz bir şekilde döşeyen endotel tabakasına zarar verir.Zarar gören endotel tabakası nedeniyle damar içinde kan akışı bozulur. Zedelenen yerde pıhtılaşma ürünleri birikmeye başlar, bunun üzerine kolesterol, kalsiyum vs maddelerin toplanmasıyla ateroskleroz (damar sertliği) oluşmaya başlar.Bu pıtı birikimi damarı tıkayacak boyuta ulaşırsa buna tromboz, eğer pıhtı yerinden kopup başka bir damarı tıkarsa buna da emboli denir.
KANIN AKIŞKANLIĞINI AZALTIR Sigaradaki maddeler kanın akışkanlığını azaltır ve pıhtılaşma eğilimini artırır. Bu özellikle kılcal damarları etkileyerek kan dolaşımının azalmasına ve organ ve dokularda beslenme bozukluğuna yol açar.
DAMARLAR ESNEKLİĞİNİ YİTİRİR Ateroskleroz nedeniyle damarların esnekliği bozulur. Buna bağlı olarak kan basıncı yükselmelerini esneyerek karşılayan damar sistemi görevini yapamayacağından yüksek tansiyon oluşur. Ayrıca esnekliğini yitiren damarlar gevrekleşir, basınç ve travma etkisiyle kolaylıkla yırtılabilir.
SİGARA VE KALP KRİZİ Sigara içenlerde kalbi besleyen koroner damarlar daralmaya başlar. Bunun yanında kanın akışkanlığı da azaldığından kalbin beslenmesi bozulur. Ayrıca akciğerlerdeki bozukluklar nedeniyle kandaki oksijen miktarı da azalmıştır. Tüm bunların sonucunda kalbin faaliyetini artıran her hangi bir neden kalp krizine yol açar. Çünkü kalbin artan oksijen ihtiyacı karşılanamayınca kalp hücreleri hasara uğrar, hatta ölür.Buna kalp krizi diyoruz. Kalp krizi sonucunda hasta kısa sürede iyileşebileceği gibi ölebilir de… Kapte oksijensiz kalan hücre miktarı ve oksijensiz kalma süresi ne kadar fazla ise kalp krizi o derece ciddi ve öldürücü olur. Hasar gören ve ölen hücreler nedeniyle hasta iyileşse de kalp eski durumuna kavuşamaz. Bu nedenle genellikle kişiler 2.-3. krizlerde ölürler.
SİGARA VE YÜKSEK TANSİYON Kan damarlarının esnekliğini yitirmesi sonucu kan basıncı dengelenemez ve yüksek tansiyon oluşur. Kan basıncının sürekli yüksekliği başta kalp, böbrek, beyin gibi organlar olmak üzere birçok organda hasara neden olur.Damarların esnekliğini yitirmesi, yüksek basınç ve kanın akışkanlığının azalması sonucu; felç, inme, beyin kanaması gibi öldürücü olabilen beyin damar hastalıkları ortaya çıkar.
DOLAŞIM BOZUKLUĞUNA BAĞLI DİĞER HASTALIKLAR
ERKEKTE CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU Erkek cinsel organı dolaşım bozukluğu ve damar sertliğinden ilk etkilenen organlardandır.Çünkü erkekte penis sertleşmesi tamamen kan basıncı ve damarların yapısına bağlıdır. Eğer erkekte cinsel işlev bozukluğuna bağlı değilse çoğunlukla dolaşımla ilgilidir. Bunun da %90 nedeni sigaradır. Yapılan araştırmalarda aynı yaş grubundan kişilerde sigara içmeyenlere göre içenlerde iki kat daha fazla sertleşme sorunu olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan sigara sperm yapısını bozarak erkekte çocuk yapmayı güçleştirir hatta kısırlığa yol açar.
SİGARANIN KADINLARA ETKİSİ Kadınlarda sigara gözle görülür derecede cilt yaşlanması ve kırışıklığa yol açar. Bunun sebebi kılcal damarlardaki dolaşım bozukluğudur.Diğer yandan sigaranın erken menapoza ve osteoporoza (kemik erimesi) yol açtığı bilinmektedir. Sigara kadında üreme sağlığını olumsuz etkiler.Sigara içen kadınlarda hamile kalma olasılığı azalır, sakat doğum erken doğum riski artar. Anne karnında beslenme bozukluğu nedeniyle düşük doğum ağırlıklı sağlıksız bebekler doğar. Tüm bu nedenlerden dolayı çocuk yapmak isteyen erkek ve kadının planlanan hamilelik tarihinden en az 4 ay önce sigarayı bırakması önerilmektedir.
BURGER HASTALIĞI Dolaşım bozukluğuna bağlı bacakların kesilmesine yol açabilen bir hastalıktır. Özelliği sadece sigara içen erkeklerde görülmesidir. Hastalık sırasında sigara içmekte ısrar edenlerin ayaktan başlayarak kalçaya kadar bacaklarının bölüm bölüm kesildiğini medyada da sıkça görüyoruz.
SİGARA VE DİĞER KANSERLER Sigaranın akciğer kanseri dışında; dudak, ağız, gırtlak, nefes borusu, yemek borusu ve idrar torbası kanserlerine neden olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca böbrek ve pankreas kanserlerinin oluşumuna katkıda bulunduğu, mide ve rahim ağzı kanserleriyle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Sigara ağız hiyjenini bozar,ağız kokusuna yol açar.Diş çürümelerine, diş eti çekilmelerine ve buna bağlı olarak diş dökülmelerine neden olur.Sigara içenlerin tat ve koku alma duyuları zayıflar, yiyecek ve içeceklerden sigara içmeyenler kadar tat almazlar.
MİDE VE BARSAKLAR Sigara mide asit düzeyini artırır.Buna bağlı olarak mide, 12 parmak barsağında ülser ve GÖR (gastroözefagial reflü) hastalığı sık görülür. Bu hastalıklar tedavi edilse dahi sigara içildiği sürece sık sık tekrarlar. Bu hastalıkların uzun süre devamı mide-barsak delinmesi, mide kanaması gibi komplikasyonlara yol açar.