Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Sıgaranın İçerdigi Zararlı Maddeler
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 2392
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Sıgaranın İçerdigi Zararlı Maddeler  (Okunma sayısı 2392 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimdışı
Sıgaranın İçerdigi Zararlı Maddeler
« : 05 Eylül 2007, 08:21:34 »


 

Sigara dumanında 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunun 2000 tanesi insan vücudu için zehirli olan maddelerdir. 55 tanesinin ise kanser yapıcı olduğu bilinmektedir.Sigara içimi sırasında bu maddelerin tamamı akciğerlere ulaşır ve büyük bölümü kana geçer.
 
SİGARA NEDEN ZARARLIDIR? Sigara dumanında 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunun 2000 tanesi insan vücudu için zehirli olan maddelerdir. 55 tanesinin ise kanser yapıcı olduğu bilinmektedir.Sigara içimi sırasında bu maddelerin tamamı akciğerlere ulaşır ve büyük bölümü kana geçer.Örneğin sigaradaki nikotin 7 saniyede beyne ulaşmakta, 15 saniyede ise tüm vücut organ ve dokularına dağılarak zararlı etkilerini göstermektedir. Kanda bulunan Bu zehirli maddeler kalp tarafından ortalama dakikada 70 kez , bir sigara içini sürede 500 kez tüm vücuda pompalanmaktadır.

NASIL ZARAR VERİR
Ağız, burun, diş ve dişeti, gırtlak ve akciğerlere doğrudan temas ile zehirleyici etki gösterir.
Vücut direncini düşürerek enfeksiyona yakalanmayı kolaylaştırır. İyileşme döneminin uzamasına yol açar.
Kan damarlarının iç yüzünü kaplayan damar epiteline zarar vererek damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, felç ve inme gibi rahatsızlıklara zemin hazırlar.
Ayrıca nikotinin pıhtılaşmayı artırıcı etkisi nedeniyle kanın akışkanlığını azaltarak dokularda beslenme bozukluğuna yol açar, damarlarda pıhtı oluşumunu artırır.
Kan dolaşımının bozulması kalp krizinden bacakların kesilmesine yol açan Burger hastalığına, cilt yaşlanmasından erkeklerde cinsel işlev bozukluğuna kadar bir çok hastalıktan sorumludur.
Kronik CO (karbonmonoksit) zehirlenmesine neden olarak beyin, kalp, böbrek gibi bol oksijene ihtiyaç duyan organlara zarar verir.

İÇERDİĞİ ZARARLI MADDELER Sigara dumanında bulunan başlıca zararlı maddeler şunlardır.
CO (karbonmonoksit)
Nikotin
Kanserojen Maddeler
Diğer Zehirli Maddeler

1.KARBONMONOKSİT (CO) CO mangal ve soba zehirlenmelerinde ortaya çıkan zehirli bir gazdır.Kanda oksijen taşıyan eritrositlere (kımızı kan hücreleri) bağlanarak oksijen taşımalarını engeller.Miktarı arttıkça ölüme varan zehirlenme tablosuna yol açar.Sigara içimi sağlıklı insanlarda belirti vermeyen hafif bir CO zehirlenmesine yol açmakla birlikte kalp ve damar hastalığı olanlarda ölüme bile yol açabilen hipoksi tablosu oluşturabilir. Sigara dumanına maruz kalmakla oluşan kalp krizi vakaları bildirilmiştir.

2.NİKOTİN Bir dönem böcek öldürücü olarak da kullanılmış olan nikotin; hem bir zehir hem de sigaranın bağımlılık yapıcı maddesidir.Ayrıca kan damarlarına hasardan birinci derece sorumludur.Nikotin sigaraya yeni başlayanlarda uyarıcı, keyif verici etkisiyle kişiyi tekrar içmeye teşvik ederken, nikotin bağımlılarında bu etkiye tolerans geliştiğinden giderek sigara içme sıklığı artar. Bağımlılara sigara içilmediğinde kandaki nikotin miktarı düşer ve huzursuzluk, sıkıntı hissi, yerinde duramama, sinirlilik, gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.Sigara içilince bu rahatsızlıklar ortadan kalkar. Bu durum sigaranın içildiğinde kişiyi rahatlattığı, sinirlere iyi geldiği düşüncesini doğurur. Ancak sigara, bağımlılığı nedeniyle kendi oluşturduğu sıkıntıyı ortadan kaldırır. Oysa sigara içmeyenlerde bu tür sıkıntı ve sinirlilik halleri zaten yoktur ve sigara içenlere göre daha mutlu ve huzurludurlar.

3.KANSEROJEN MADDELER Sigarada 1936 yılında 120 çeşit kimyasal madde tespit edilmişken, bu sayı 1968 yılında 950, 1988 yılında ise 3996'ya ulaşmış ve her geçen gün daha da artmaktadır.Aynı şekilde sigarada bilinen 55 çeşit kanserojen madde vardır. Araştırmalar sürdükçe yenileri bulunmaya devam edecektir. Bu kanser yapıcı maddelerin; akciğer kanseri, dudak, ağız, gırtlak, nefes borusu, yemek borusu ve idrar torbası kanserlerine neden olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca böbrek ve pankreas kanserlerinin oluşumuna katkıda bulunur.Mide ve rahim ağzı kanserleriyle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

SİGARA İÇEN HERKES NEDEN KANSER OLMAZ? Sigara içmeyen sağlıklı insanlarda bile her gün belli sayıda kanser hücresi oluşabilir. Buna karşın vücudumuzun savunma sistemi mikroplarla mücadele ettiği gibi kanser hücreleriyle de mücadele ederek onları ortadan aldırır. Sağlıklı kişilerde savunma sisteminin mükemmel çalışması ileri yaşlara kadar kanserden korunmayı sağlar. Ancak tabi ki sigara içmeyen kişilerde de erken yaşlarda kanser ortaya çıkar. Çünkü sigara dışında kansere neden olan birçok madde olduğu gibi, kalıtımsal faktörler, kişinin direnç düzeyi ve hatta ruhsal durum da kanser oluşumuyla ilişkilidir. Sigara içenlerde bir yandan vücut savunma sistemi önemli derece zayıflarken, öte yandan da kanserojen maddeler nedeniyle çok sayıda kanser hücresinin ortadan kaldırılamaması sonucu kanser oluşur.Ancak yukarıda açıklanan bünyesel faktörler nedeniyle her sigara içen kişide de kanser oluşmaz. Bu nedenle her sigara içenin çevresinde 80 yaşında günde iki paket sigara içen vardır ve bu örnekler "sigaranın kanser yapmadığına" kanıt olarak gösterilir. Tabii ki sigara içenler 80 yaşında hala sağlam görünen bir kişiye karşın çevrelerinde kanser ve sigaranın yol açtığı diğer hastalıklardan erken yaşta ölen onlarca kişiyi görmezden gelirler.

4.ZEHİRLİ MADDELER Zehir: Düşük miktarları organizmaya zarar verirken belli bir miktarda alındığında ölüme yol açan maddeleri zehir olarak tanımlayabiliriz.Zehirlenmeleri Akut (ani) ve Kronik (süregen) olarak ikiye ayırabiliriz. Akut zehirlenme mantar zehirlenmesi, şofben zehirlenmesi gibi saatler, günler içinde ölüme yol açabilirken, kronik zehirlenmeler daha hafif ve süreklidir. Sigara içimi kronik zehirlenmeye iyi bir örnektir. Sigara içimiyle düşük miktalarda 2000 çeşit zehirli maddeyi bir sigara içimiyle 10 kez, bir günde (günde bir paket içildiği varsayılırsa) 200 kez ciğerlerimize, kana ve oradan tüm doku ve organlarımıza gönderiyoruz.Bunu yılda 70 bin kez, 30 yıl sigara içtiğimizi varsayarsak 2.000.000 (iki milyon) kez yapıyoruz. "Ben yıllardır sigara içiyorum, hiçbir şeyim yok"diyebilir miyiz?
 

Alıntı
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1336 Gösterim
Son İleti 01 Ağustos 2007, 21:30:48
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
7 Yanıt
3500 Gösterim
Son İleti 06 Ekim 2007, 05:10:04
Gönderen: armağan
0 Yanıt
1374 Gösterim
Son İleti 29 Eylül 2007, 06:09:23
Gönderen: ђ๏Ŧєєz
0 Yanıt
883 Gösterim
Son İleti 22 Haziran 2011, 21:37:01
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
747 Gösterim
Son İleti 16 Mayıs 2014, 04:17:44
Gönderen: b.a.f.