SIFRENIZI ÇALDIRMAMANIZ IÇIN DIKKAT ETMENIZ GEREKENLER KURALLAR
1-) Bilgisayarinizda kullandiginiz isletim sistemini mümkün oldugunda güncel tutmaya çalisin. Ne kadar siklikda update yaparsaniz o siklikda az sorun yasarsiniz.
2-) Bilgisayarinizda Antivirüs programi kullanmaya dikkat edin. Antivirüs programi adindan da anlasilacagi üzere virüslere karsi gelistirilmis bir korunma programidir. Antivirüs programinin veritabanindaki tanidigi virüs sayisi çalisma ve tarama prensibi sonrasinda ise sisteme ne kadar yük bindirdigi önemlidir. Benim tavsiyem sürekli kullandigim Kaspersky son sürümü.
3-) Bilgisayarinizda kesinlikle firewall (Ates duvari) programi kullanmaya dikkat edin. Firewall (Internet Güvenlik Sistemi), internet üzerinden baglanan kisilerin, bir sisteme girisini kisitlayan/yasaklayan ve genellikle bir internet gateway servisi (ana internet baglantisini saglayan servis) olarak çalisan bir bilgisayar ve üzerindeki yazilima verilen genel addir. Firewall, ag ortaminda internet ortaminda, tehlikeli kisiler ve aletlerin karsisina bir duvar çekme amaci için kullanilir. Firewall sistemleri, iki temel mekanizma çerçevesinde hizmet ederler: Biri, karsilikli haberlesme trafiginin bir bölümünü engellemek, digeri de trafige izin vermektir.
Benim tavsiyem sürekli kullandigim ZoneAlarm.
4-) Mecbur kalmadikça bilgisayarinizi agda paylasima açmayin. Eger açacaksaniz mutlaka en az 4-6 karakterli bir sifre ile korumaya alin. Su andaki virüsler tek karakterli sifreleri de geçebiliyorlar.
5-) Güvenliginden emin olmadiginiz ve bilmediginiz sitelere (bedava mp3, program yada porno) girmeyin. Unutmayin ki hiçbir sey bedava degildir ve bir bedeli vardir. Bizim forumumuz hariç Burada her sey bedeva
6-) Kullanici adi ve sifresi ile giris yaptiginiz site veya forum adresi gibi yerlerden kesinlikle sign out demeden veya çikis yapmadan exploreri (tarayici) kapatmayiniz. Çikis yaparak çikmadiginiz adrese sizden sonraki bir kisi girebilecegi için ciddi anlamda bir güvenlik tehditi olusabilir.
7-) Herhangi bir siteye kayit sirasinda yazdiginiz Ülke mümkünse Türkiye olmasin. Posta Kodu girebileceginiz bir yer seçerseniz bulma ihtimali oldukça zor olacaktir.
8-) Hatirlatma sorunuz ve cevabiniz birbiri ile alakali olmasin Yada zor tahmin edilebilecek bir sey olsun. Asagidaki örnekdeki gibi bir maili ele geçirmek oldukça zordur
Örnek :
Gizli Soru : Tuttugum takim
Cevabi : 19BEŞİK03TAŞ
veya
Cevabi : ŞATKİŞEB
Aslinda basit bir mantik kullanarak bulunmasi oldukça zor çözümler üretmek mümkün.
9-) Bilgisayarinizda trojan olma ihtimali varsa eger sifre girislerini donaltilar kismindaki sanal klavye ile yapin.
10-) Mecbur Kalmadiginiz Durumlarda Halka Açik Yerlerde Internet Cafe vb yerlerde mail adreslerinize banka hesaplariniza giris yapmamaya çalisin.
Eger kendinizi giris yapmak mecburiyetinde hissediyorsaniz Baslat>Çalistir " osk.exe" yazarak Ekran klavyesi ile giris yapabilirsiniz..
11-) Ekran klavyesi %100 güvenli oldugunu kesinlikle düsünmeyin. Bu tür klavyelerin kaydini yapabilen keyloggerler mevcut. (Genelde online bankacilik sistemlerinde kullaniliyor bu ekran klavyeleri ve oldukça güvenilir oldugu savunuluyor. ) Yanliz bu tür güvenlik önlemleride artik asilabiliyor.
12-) Tanimadiginiz kisiden dosya kabul etmeyin. Tanidiginizda olsa bir kere daha düsünün. Sonuçta karsinizdaki kisi gerçekten arkadasiniz olmayabilir mailini çaldirmis olabilir. Arkadasiniz olsa dahi gönderdigi dosyanin zararli oldugundan haberi olmayabilir.
13-) Umuma açik cafe gibi yerlerde bilgisayardan kalkmadan önce araçlar>internet seçenekleri>içerik>otomatik tanimlama>form Parolalarini Silin
araçlar>internet seçenekleri>Temprory Internet Files>Dosya sili tiklayip Tüm Çevrimdisi içerigi sil i tiklayin. Zaman zaman sörf yaparken sayfalarin bir kopyasi "C:\Documents and Settings\kullanici adin\Local Settings\Temporary Internet Files" da depolanir. Mailinize gelen bir sifrenin burda görülmesi hosunuza gitmez sanirim. Onlarida silin.
14-) Konusma ortaminda hiçbir sekilde kimliginizi belirten kimlik bilgileri gibi kredi karti vb. gibi bilgilerinizi kesinlikle vermeyin.
15-) Mümkün oldugunca ip adresinizi gizlemeye çalisin.
16-) Maillerinizin güvenlik sorularini tahmin edilmeyecek bir sey yaptiniz ama aman bir yere yazin ki kendiniz unutmayiniz. Bu yazdiginiz yer kesinlikle bilgisayar olmasin Trojan vb. programlar sayesinde bir sekilde baskalarinin eline geçebilir.
17-) Üye olunan portal site ve forumlarda kullanilan sifre ile mail sifrelerinin farkli olmasinda fayda var. Neden derseniz portal site veya forum hacklenmesi sonucu mailinizi kaybedebilirsiniz.
18-)wdowsun uzaktan erisim için asagidaki servisleri var. Bunlari kullanmiyorsaniz kapatmakda fayda var
Yönlendirme ve Uzaktan Erisim - Yardim ve Destek - Uzaktan Yordam Çagrisi (RPC) Konumlandirici - Uzaktan Kayit Defteri - Remote Desktop Help Session Manager - Sunucu - Telnet - NetMeeting - Remote Desktop Sharing - Messenger
19-) MSN alirken hotmailden almamaya çalisin adresinizi. Hotmail olmayan diger mail ile kayit olun. Bu yeterli olacaktir sifrenizi geri alabilmek için. Neden derseniz mail sifreniz ile msn sifrenizi farkli atiyabiliyorsunuz. Msn sifreniz çalinsa bile mail elinizde olacagi için sifrenizi geri isteyebilirsiniz.
Yukarda belirttigim yöntemler ile güvenli bir sekilde hareket edebilirsiniz. Dikkat güvenligin temelidir, bu yüzden her yeni yönteme karsi dikkatli olun. Teknoloji ile yeni yöntemler muhakkak gelisecektir. Teknolojiye ve yeniliklere ayak uydurmakta her zaman fayda olacagini düsünüyorum.
Bu anlattiklarim size %100 güvenlik saglamaz ama siz kendinize maksimum güvenlik sagliyabilirsiniz.
__________________