Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Şifalı Bitkiler ve Ev İlaçları
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 933
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Şifalı Bitkiler ve Ev İlaçları  (Okunma sayısı 933 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    sevdaligul

  • Administrator
  • *

  • İleti: 13121
  • Nerden: Konya
  • Rep: +6511/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • GüLe SeVDaLı Bir GeNç
    • MSN Messenger - sevdaligul@gmail.com
    • Profili Görüntüle GüLe SeVDaLı BiR GeNçLiK
  • Çevrimiçi
Şifalı Bitkiler ve Ev İlaçları
« : 19 Temmuz 2010, 20:04:12 »


 

Şifalı Bitkiler ve Ev İlaçları

Ayısarımsağı

Ayısarımsağının kan temizleyici ve mide-bağırsak sistemini temizleyici etkisinden, ilkbaharda yapılan bir beden temizleme küründe yararlanılabilir. Nisan-mayıs aylarında, bitki çiçeklenmeden önce, yeşil yapraklar toplanır ve çiğ tüketilir. Yıkanıp ince doğrandıktan sonra, maydanoz gibi, yemeklerin üstüne serpiştirilir. Ayısarımsağı yaprakları salatada da kullanılabilir veya ıspanağa karıştırılarak yemeği pişirilebilir.

Kara Hindiba (Taraxacum officinale)

İlkbaharda (kara) hindibanın sarı çiçekleri açtığında, taze çiçek saplarıyla iki haftalık bir kür uygulanmalıdır. Günde on tane çiçekli sap toplanır, iyice yıkandıktan sonra çiçekler koparılarak atılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Güçsüz ve bitkin kişiler, bu hindiba kürü sırasında bedenlerinin yepyeni bir yaşam enerjisine kavuştuğunu hissedeceklerdir.

Isırganotu

Genelde küçümsenen ısırganotu, Tanrı’nın eczanesinde yetişen en önemli şifalı bitkilerdendir. Onun kan temizleyici ve kan yaptırıcı gücünden de özellikle ilkbahar kürleri biçiminde yararlanılmalıdır. İlkbaharda genç ısırganotu sürgünleri toplanır ve dört haftalık bir ısırganotu kürüne başlanır. Sabahları aç karnına yudumlanarak içilen bir bardak çayın ardından gün boyunca da iki bardak çay içilir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür.

Bu ilkbahar kürü sonbaharda da, genç sürgünler toplanarak yinelenebilir. Genel sağlık bakımından önlem olarak, yıl boyunca her gün bir bardak ısırganotu çayı içilmesinde yarar vardır. Bu amaçla, ilkbaharda ve sonbaharda gelişen genç ısırganotu sürgünleri toplanarak, bir yıllık ihtiyacı karşılamak için özenle kurutulur.

Kekik

Sabahları kahve yerine içilecek bir bardak kekik çayı mucizeler yaratabilir. Kişi kendini tazelenmiş hisseder, midesi güçlenir, rahatsız edici sabah öksürüğü yok olur ve gün boyu süren bir enerji kazanılır. Yarım tatlı kaşığı kekik, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Kekik çayı soğutulmadan yudumlanarak içilmelidir.

Ökseotu

Ökseotunun şifalı bitki olarak en önde gelen özellikleri, kan basıncını dengeleyici ve kan dolaşımını düzenleyici etkileridir. Herkesin yılda altı haftalık bir ökseotu kürü uygulamasını öneriyoruz. İlk üç hafta boyunca günde 3 bardak, iki hafta boyunca günde 2 bardak ve son bir hafta boyunca da günde 1 bardak ökseotu çayı içilmelidir. Bu kürden sonra kan basıncı ve kan dolaşımı normalleşmiş olacaktır.

Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ökseotu, bir bardak soğuk suda 10-12 saat demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Kullanım kolaylığı bakımından, günlük çay miktarı bir kerede demlenir ve temiz bir termosta muhafaza edilir. Aksi halde, çabucak soğuyacak olan çayın sıcak su banyosunda (benmari) ısıtılması gerekir.

Sinirliot

Taze sinirliot yaprakları ile hazırlanan şurup kan temizleyici etkiye sahiptir ve her öğünden önce kullanılmalıdır. Yetişkinler bir yemek kaşığı alırken, çocuklar yarım tatlı kaşığı alır.

Sinirliot şurubu iki ayrı reçeteye göre hazırlanabilir:

1) İki avuç dolusu iyice yıkanmış taze sinirliot yaprağı kıyma makinesinden geçirilir. Bu yaprak lapası biraz su eklenerek sulandırılır, 250g çiçek balı ve 300g ham şeker eklenir. Çok düşük ısıda sürekli karıştırılarak kaynama derecesine geldiğinde ocaktan indirilir. Yaprak, bal ve ham şekerden oluşan ağdalı şurup temiz kavanozlara aktarılır ve buzdolabında muhafaza edilir.

2) İyice yıkanmış sinirliot yaprakları bir çömleğin veya cam kabın dibine bir kat dizilir ve üstüne bir kat ham tozşeker serpildikten sonra yine bir kat taze yaprak dizilir. Kap dolana kadar bu işlem sürdürülür. Kap dolduktan sonra, besinlerin korunmasında kullanılan ince plastik folyelerle, hava almayacak biçimde ağzı iyice örtülür ve bahçenin belirli bir köşesine gömülür. Üstü toprakla örtülmeden önce, kap bir tahta parçasıyla koruma altına alınır. Toprağın altındaki değişmeyen ısıda sinirliot-şeker karışımı mayalanmaya başlar. Sekiz hafta sonra kap topraktan çıkarılır, oluşan şurup kısaca kaynatılır ve soğuduktan sonra şişelere veya kavanozlara aktarılır.

ADAÇAYI : (acıelmaotu- Salva triloba. L. )  İngilizce :common sage, garden sage. Fransızca:sauge de pes Almanca :Echte salvel ,garden salbei

     Kökeni Akdeniz çevresi,özellikle Batı Anadolu ve Yunanistan dır. Ülkemizde güney Anadolu sahillerimizde 1300-1500 m. de de yetişmektedir.Latince tedavi anlamına gelmektedir.50 ile 100 cm boyunda tek veya çok yıllık ,sert saplı ,saçak köklü,yaprakları oval tüylü sert saplı, gümüş renkli bir bitkidir.

   Faydalanma Yönleri : Karminative (mide,karın ağrısı giderici),diüretik(idrar söktürücü), antihidrotik (terletici )  sinir yatıştırıcı ,yel çıkarıcı,mide ve bağırsak gazlarını giderici, analijezik(ağrı giderici), ekspektoran(balgam söktürücü)  ve dezenfektan olarak çeşitli yönde faydalanılmaktadır.

    Yaprakların uç sürgünleri ıhlamur çiçekleri ile değişik oranda çoğunlukla yarı yarıya karıstırılıp,kaynatılıp içilirse öksürük kesici nane ve kekik yaprakları ile karıştırılarak kaynatılıp suyu içilirse mide ağrıları gazların giderilmesi,mide ekşimelerinin düzelmesine etkilidir. Üşütmeden dolayı beliren adale ağrıları içinde ,yine kaynatılmadan sonra elde edilen suyu içilirse iyi gelmektedir.Koku iyileştirici etkiside vardır.

  Adaçayının uçucu yağı (Thyon ve cineol ) ilaç hammaddesi olarak kullanılmaktadır.

   Demleme : Bir litre su içine kuru yaprak ve çiçek karışımlarından yarım avuç adaçayı atın.Tonik sindirimi kolaylaştırıcı  ve uyarıcı olarak yemeklerden sonra birer fincan ; uykusuzluğa, sıkıntılara ve soğuk terlemelere karşı yatarken günde bir fincan için önerisinde bulunulmaktadır.

  Kaynatma : Dıştan kullanımlarda (losyon, firiksiyon, şampuan, kompres, vaginal yıkama, lavman vb. ) bir buçuk avuç adaçayını 1 litre suya atın, kaynatın suyunu kullanın.

  Şarap Şıralı Adaçayı : Güçlendirici, iyileştirici olarak  iki avuç adaçayı üzerine 1 litre kaynar kırmızı şarap dökülür.15 dakika demlenmeye bırakılır, süzülür, isteğe göre bir miktar toz şeker ilave edilir.Yemeklerden sonra bir küçük bardak içilir.

   Tentür olarak : Bir avuç adaçayı yaprağı 250 cc (çeyrek litre) , % 90 lık alkol içine atılır.Üç gün demlemeye bırakılır.elde edilen madde süzülür.Ağrılara karşı ve kan dolaşımını hızlandırmak için ağrıyan yere dıştan sürülür.Melenkolikler , rahatı kaçanlar alkol kullanım sonunda ki durgunluk ve eksikliğini  duydukları dengeye ulaşabilirler.

  BİBERİYE : (Kuşdili – Hasalban -  Rosmarinus officinalis L.  )

İng. :Common rosemary,old man  Fr. : Rosmarin, encensier  Alm. : Echter rosmarin

   Özellikleri : Dünyanın bir çok yerinde ürerse de en çok Akdeniz çevresindeki ülkelerde Türkiye’de ve 1500 m yüksekliklere kadar görülür.Bitki 50 ile 150 cm boylanan otsu veya ağaçcık görünüşünde sapı lifli, ince narin, açık veya koyu yeşil yapraklı , yaprak arkası kül renkli tüylüdür.Çiçek  açık mavi beyazımsı ve çok güzel kokuludur.

   Faydalanma : spazm çözücü, romatizma, gargara, lavman, vaginal yıkama, burkulmalara karşı friksiyon, idrar söktürücü, tentür, ateşlere, astıma ve bir çok hastalığa karşı faydalanılır.

   BÖĞÜRTLEN : (Ormandudu – Alık  – Rubus Frutıcasus L. )

 İng: Blackberry  Fr. : Romce, Murrier des haies, Romce sauvage  Alm. : Brombearsttrauch

   Özellikleri : Dünyanın birçok yerinde üremektedir.Türkiye’de dere, nehir kıyıları, orman altlarında çok ürer (2300 m ye kadar). 1000 kadar çeşiti vardır.Otsu, uzun sap  oluşturan 20-200 cm boylanan, eğri dikenli, yaprakları 5-7 parçalı beyaz sert koyu yeşil, çiçekler, küçük 5 parçalı beyaz veya açık pembe olur.Meyve koyu renkli dut yapısında küçük tohumlar bulunur.

   Faydalanma :Taze olarak sevilerek yenir.İştah açar.Antidiopetik, pekiştiricilik, kanı temizleyici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı özellikleri vardır.

  CEVİZ : ( Juglans regia L. )

 İng. : walnut  fr. :noyer    Alm. : walnuss

   Özellikleri :Kökeni Türkiye ve Doğu Avrupa dır.Yer yer 25 m ve daha fazla yükselen çok dallanan sert odunlu, 3-5-7 yaprakcıklı.bileşik yapraklıdır.Erkek çiçekler silindirik, üzüm salkımı şeklindedir.Dişi çiçeklerde ceviz meyvesi oluşur.Ağacın kabuğu  böcek öldürücü , taze yaprakları böcek kovucudur.Kadınların akıntılarına karşı bilinen tüm ilaçlardan üstündür.Kandaki glikoz oranını düşürür.Ceviz yağı mutfak için büyük zenginliktir.

  Faydalanma :

  Kaynatma : İki avuç taze yada kuru ağaç kabuğunun 1 litre suya atın ,elde edilen sudan kurt düşürücü olarak günde 2 fincan için.Raşitzm, şeker  ve lenf hastalığına karşı 1 litre suya 8-10 yaprak atın.Günde iki fincan için.

  Haşlama : Bir avuç tırtılsı başağı 1 litre suya atın.İshallere, dizanteriye vb. karşı içten kullanın.Kanamalara emeroide vb. karşı ayrıca duş, lavman biçiminde dıştan kullanmak üzere iki avuç başağı 1 litre suya atın.

   Merhem : Saç dökülmesine ve kepeğe karşı yarım kilo içyağı içine bir avuç taze tomurcuk atarak yarım saat pişirin.Toprak yada porselen bir kapta saklayın.Saçlı deri üzerine doğrudan uygulayın.

  Demleme : 2 büyük yada kuru ceviz yaprağını 1 litre suya atın. Kurt ve solucan düşürücü olarak günde 2 fincan için.

   Yeşil kabuk : Bir avuç kırılmış yeşil cevizin kabuğunu 1 litre suya atın suyundan, günde iki fincan için.

   Toz : Tonik (güçlendirici ), hazırlanmış ceviz tozunu mikrop öldürücü ve yara kapatıcı olarak 2 kahve kaşığı tozu herhangi demleme içine atın.Günde 2 fincan için.4 Kahve kaşığı tozu , kaynatılmış civan perçemi yada öküz üzümü içine katın.Losyon ya da kompres biçiminde dıştan kullanın.

   Şurup :Aynı ölçüde taze yaprakla alkolü karıştırarak 48 saat emiştirmeye bırakın.Şeker katın ,yemeklerden önce bir çorba kaşığı için.

 
 
  ÇÖREK OTU  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap Nigella satica L.)

 İng.: black comim,common fennel flower   Fr. : Nigelle, cuminnois  Alm . : Echter schwarzkummel

   Özellikleri :Doğu ve Güney Avrupa kökenlidir.Tek yıllık, 20-50 cm boyunda, dik ve seyrek yapraklı otsu bir bitkidir.Kök kısmında bol miktarda safranin mevcuttur.

  Faydalanma : Bronşlara rahatlık verici, öksürük ve bronşit hafifletici olarak bilinir.Tohumları karminatif uyarıcı ve idrar sökücü olarak kullanılır.Tansiyon düşürücülüğünün yanında, sarılık hastalığınada iyi gelmektedir.Gaz ve idrar çıkarıcı ve adet söktürücü olarak bilinir.Bağırsaktaki yuvarlak solucanları döker.Erkeklerde bel gevşekliğini giderir.Günde 1-2 gr. Çörekotu ekmek, pide, yoğurt vb.üzerine ekilerek veya toz halinde çorba ve diğer yemeklerde ekilerek alınır.

    DEFNE : (Laurus nobilis L.)

İng. :Roman laurel, sweet bay   Fr. :Laurier franc, laurier des poetes  Alm.: Edler lorbeerbaum

  Özellikleri  : Kökeni Asya ve Balkanlar dır.Kışın yaprağını dökmez.10 m ye kadar boylanır. Beyazım- trak sarı renkli ve salkım şeklinde çiçekleri vardır. Koyu yeşil renkli yaprağı ve nohut büyüklüğünde etli meyvesi vardır.

   Faydalanma : Gıda sanayinde tad ve çeşni verici olarak kullanılır.Bir bardak kaynar suya yarım yaprak ufalanıp konur.10 dak. Beklanip , süzülüp içilir.Hazım bozukluğu gibi anjin, devamlı bronşit romatizma ve başağrısında iyileştiricidir.Sindirim yollarındaki bütün salgı bezlerini çalıştırır.Kuvvetli antiseptik olup nefes yollarını dezenfekte eder.Ateş düşürür, idrar söktürür, terletir, vücuttaki zehirleri atar, kırışık lığı  giderir.Hanımlarda adetlerin normal zamanlarda ve ağrısız olmasını sağlar.Yaprakları et, balık köfte üzerine konularak bayatlamasını önler.

   EBGÜMECİ  : (Malva silvestris L.)

 İng.: Common mallow, marsh mallow  Fr.: Grande mauve, meuve   Alm.: Rossmalve, widw malve, malve

   Özellikleri : Kökeni Avrupa, Akdeniz ülkeleri özel likle  Türkiye’dir.Boyu 45-50 cm olmakla birlikte 100 cm ye kadar çıkabilmektedir.30 kadar türü vardır.Kalp şeklinde yaprakları krem beyaz, pembe, gül renginde çiçekleri vardır.

  Faydalanma : Musilaj, glikoz ve pektin içerir. İçerdi ği  musilaj nedeniyle koruyucu yumuşatıcı etkiye sahiptir.solunum ve sindirim sistemi tahrişlerinde, ilti

haplarında koruyucu olarak kullanılır.Taze yapraklar dan hazırlanan lapa cilt üzerindeki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır.Yurdumuzun kırsal bölgelerinde taze ebegümeci dalı çocuk düşürücü olarak kullanmaktadır.Taze dal yumuşak lifli olduğun dan rahim içine sokulur; meydana gelen mekanik etki ve enfeksiyon nedeni ile gebelik önlenebilir.

    IHLAMUR : (Tilia syvestris Dest. )

 İng. :Linden, lime tree   Fr. : tilleul, tillot   Alm. : Lindenbaum, linde

  Özellikleri : Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de yetişmek tedir. 15-40 m boyunda dik gövdeli bir bitkidir.Kalp şeklinde,açık yeşil, gri renkli yaprakları, beyaz çiçekleri, salkım şeklinde yuvarlak meyvesi vardır.

  Faydalanma : Kuvvetli bir uyarıcı, güçlendirici, spazmlara karşı yatıştırıcıdır.Sinirli kişilere, kronik uykusuzluğa,içleri daralanlara, kaygılılara, huylanmış çocuklara, önerilir.Öksürenleri,astımlıları, migrenlileri kalp rahatsızlığı olanları rahatlatır.Damar sertliği, göğüs ağrıları, kanı temizlemede, kanı akıcı kılmada faydalıdır.

   Ihlamur terleme verir; bu yüzden vücut zehirlerini temizler.Yanıkları, çıbanları, abseleri yumuşatır, tedavi eder.

    ISIRGAN : ( Urtica dioica L. )

 İng. : Sittinging nettle  Fr. : Grand artie, artidioque Alm. : Grars nessel,

  Özellikleri : Yağışlı ve azotlu topraklarda çok üremektedir.50-150 cm boylanan, otsu, sapları, bitkisi dik durabilen; yaprakları kalp şeklinde ve kenarı dişli bir bitkidir.Salkım çiçeklidir.

   Faydalanma : Kansızlığa, şeker hastalığına, kabızlı ğa, kanı ve vücudu temizleme, idrar söktürmede, kan akımının düzenlenmesinde, süt artırılmasında yararlı dır.Menepoza, romatizmaya, cilt hastalığına, kaşınmaya da iyi gelmektedir.Yeşil bitkiler sebze olarakta tüketilmektedir.

 

   ITIR : (Geramium cicutarium L. )

  İng. : Guranium   Fr. : Geranier   Alm. : Geranium

  Özellikleri : Çok güzel görünüşlü ve çok güzel kokan ıtır çok yaygındır.Çiçek ve yaprakları iyi koku

lu uçucu yağ içerir.bir yıllık ve çok yıllık çeşitleri vardır.80-150 cm boylanır.Yaprakları büyük loblu,tohumları çok küçük, bitki ince tüylüdür.

   Faydalanma : Güzel kokusu için park, bahçe ve evlerde yetiştirilir.Itır çiçeği veya yaprağı kaynatıla rak suyu içilirse mide ekşimesi ve ağrısını geçirir.

    KEKİK : (Tymus vulgaris L. )

  İng. : Thym   Fr. : Thym   Alm. : Tilhmian

   Özellikleri : Yayılama alanı geniştir.Çok eskiden beri baharat ve ilaç olarak kullanılmaktadır.ılık iklim kuşaklarında sürekli yeşil, yarı çalımsı, çok dallanan bitkidir.Kekik denince adikekik akla gelmektedir. Boyu 40 cm kadardır.Çiçekleri düğme şeklinde yuvarlak; meyve yuvarlak veya yumurta şeklindedir.

   Faydalanma : Sinir sistemi zayıflığı(nörasteni), uykusuzluk, dolaşım sistemi bozukluğu, baş dönmeleri, migren, kulak uğuldaması,mide bozukluğu nezle, anjin, bronşit, zatürre, gibi hastalıklarda yılardır kullanılmaktadır.İçerdiği timol ve kafur dolayısıyla mikropları öldürür.Günümüzde antiseptik özelliğinden dolayı gargara şeklinde ve öksürük şuruplarında faydalanılmaktadır.

    Tıpta yel çıkarıcı, bağırsak parazitleri düşürücü, kalp çarpıntılarında kullanılır.Dıştan kullanımda yaralara, berelere, şişliklere, morartılara, burkulmalara  ve diş ağrılarına karşı çok etkilidir.Kekik banyosu raşitzme de etkilidir.
 
Aklımdaki sensin
Fikrimdeki Sen
Sen tekderdimsin
Gülüm Benim


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
751 Gösterim
Son İleti 17 Temmuz 2010, 19:01:38
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
922 Gösterim
Son İleti 19 Temmuz 2010, 20:03:28
Gönderen: sevdaligul
6 Yanıt
2287 Gösterim
Son İleti 19 Temmuz 2010, 20:09:36
Gönderen: sevdaligul
1 Yanıt
1165 Gösterim
Son İleti 19 Temmuz 2010, 20:12:11
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
461 Gösterim
Son İleti 10 Ekim 2012, 21:41:21
Gönderen: Darkanzali