Nefes nefese kalmıştı. Koltuğa oturdu; ama bir tek söz bile söyleyemedi. 2-3 dakika dinlendikten sonra ilk sözü, "Bu işyerinde neden asansör yok?" oldu.5. kata çıkmak kolay mıydı! "Tansiyonum fırladı, nefesim kesildi, başım döndü." sözlerini art arda sıraladı. Arkadaşı bu sözlerin üzerine "Yaşın kaç daha?" diye sordu.
Yaşı daha 39'du. Ama kilosu olması gerekenden tam 35 kilo daha fazlaydı. Kilo vermek şöyle dursun her geçen gün kilosu artıyordu. Yürümek ona çok zor geliyordu. Arabadan iniyor işe gidiyor, işten çıkıyor arabaya biniyordu. Yemekten kısmak ise en zor işlerden biriydi. Hele tatlıya hiç dayanamıyordu. Son üç yıldır merdiven çıkarken nefesinin daraldığını hissediyordu. Beli ağrıyor, tansiyonu yükseliyordu. Çabuk yoruluyor, midesinin sık sık ağrımasından dert yanıyordu. Onu görenler sanki 40'ına değil de 50'sine merdiven dayadığını zannediyordu. Rejim yapmak, az yemek çok zordu. Eşofmanları giyip spor yapmayı boşa geçirilmiş zaman olarak görüyor, bu halde dışarı çıkmayı bir utanç vesilesi gibi algılıyordu. Arkadaşlarının "Gel, halı sahada maç yapalım" teklifini de "Çok yoruluyorum, top oynamaya zamanım yok." diyerek geri çeviriyordu.
Arkadaşının uzattığı dosyayı aldı. Epey kalındı ve çok işinin olacağı belliydi. Yeni görevi onun için sıkıntıları da beraberinde getirmişti. Ne güzel masa başında bir işi vardı. Ya şimdi! Bütün gün gezip-dolaşması gerekiyordu. Terliyor, nefesi kesiliyor, gitmesi gereken yerlere zamanında varamıyordu.
En samimi dostu ona çay ısmarladı. Konu, değişik konular üzerinde dönüp dolaştıktan ve Allah için koşturmak gerektiğinden geçerek fazla kilolara geldi. Arkadaşı ona şu soruyu sordu:
- Sağlığını ihmal eden bir Müslüman'ın dezevantajı nedir?
- Allah için gayret gösteren bir insanın bazı sağlık sorunları yaşaması onun için dezevantaj değildir bence.
- Bilakis, dezevantajdır. Hastalık insanı uyuşukluğa sevk eder. Hastalık insanın enerjisini alıp götürür. İç enerjisi kalmamış bir insan tembelliğe, hımbıllığa sürüklenir. Araban 2004 model olsa da bakımını ihmal ettiğinde yolda kalır ve seni kurtaracak bir çekici beklersin. Senin için bir yere gitmek zorlaşır. Uyuşukluk huy halini almaya başlar. Bunlardan en önemlisi, bizleri saran hastalığın ihmallerimizden kaynaklanan şeyler olması. İnsan herhangi bir hastalığa yakalanabilir; ama aşırı kilonun hastalığa davetiye çıkardığını bile bile o kiloyu vermemek bir vebaldir. Eğer kilondan dolayı yüksek tansiyonun varsa ve bu senin hayırda bazı işlerini engelliyorsa, hayır yolunda önüne çıkan bu engeli kaldırman şart olur. Egzersiz yaparak daha enerjik ve dinamik olacağın belliyken bunu yapmaman Allah katında senin yapamadığın bazı şeylerin sorumluluğunu eksiltmez.
O gün arkadaşı fazla kilolarını vereceğini söyledi. Gayret etti, diyet yaptı, kilo verdikçe vücudunun dinçleştiğini fark etti ve artık 5 katlı bina onun için çıkılması zor bir yer olmaktan çıktı.
Sağlık, sıhhat ve beden itibarıyla kuvvetli olmalıyız. Allah Rasulü (sas) mü'minleri vücut itibarıyla sağlıklı, sıhhatli ve canlı olmaya teşvik eder. Hastalıklı, uyuşuk, tembel, ihmalleri yüzünden sıhhatini yitirmiş bir mü'minin dezavantajlı bir insan olduğunu unutmayın.
Eşlerden güzel davranışlar
Bir Teklif köşesinden seslendiğimiz okurlarımızdan ilginç mektuplar geldi. Bu hafta kapak konumuzu bu mektuplara ayırdık. Yeni mektuplarınızı da bekliyoruz.
Sağlık neden ihmal edilmemeli? hakkinda aciklamalar Sağlık neden ihmal edilmemeli? konusunda bilgiler.
Anahtar Kelimeler:Sağlık neden ihmal edilmemeli?