Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Rüzgar Enerjisi Santralleri
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 697
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Rüzgar Enerjisi Santralleri  (Okunma sayısı 697 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    WOQUE

  • Yeni Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 11
  • Nerden: İstanbul
  • Rep: +16/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Rüzgar Enerjisi Santralleri
« : 22 Şubat 2012, 10:05:31 »


 

Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerjiler arasındaki en gelişmiş ve ticari açıdan en elverişli enerji türüdür. Tamamıyla doğa ile uyumlu olup hem çevreye zarar vermeyen hem de tükenme ihtimali olmayan bir enerji kaynağıdır.

Ülkemizde rüzgar enerjisiyle ilgili çalışmaların başlangıç tarihi çok eskilere dayanmamaktadır. Bu konudaki çalışmaları ilk başlatan kurum 1980'li yılların ortalarında Elektrik İşleri Etüt İdaresi olmuştur. Başlangıç çalışmaları rüzgar potansiyelini tespit amacıyla gerçekleştirilen etüt faaliyetlerinden ibarettir. Hatta bu yıllarda rüzgar enerjisini konu alan herhangi bir kanuni düzenleme bulunmamaktaydı.

1995 yılından başlayarak bazı küçük uygulamalar Yap - İşlet - Devret modeliyle gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de İlk rüzgar santrali Demirer holding'in Çeşmede kurduğu santraldir.

İzmir Çeşme germian'da (1.5MW), Alaçatı'da (7.2MW); Çanakkale Bozcaada'da 10.2MW); İstanbul Hadımköy'de (1.2MW) gerçekleşen rüzgar santralleri bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Türkiye'de rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının konu edildiği ilk kanun 2001 yılında Elektrik Piyasası Kanunu'dur.

Türkiye Rüzgar potansiyeli yüksek ülkeler arasında sayılıyor. Örneğin Avrupa parlamentosunun belirlediği rüzgar endeksinde Danimarka 100, İngiltere 2800 ve Türkiye 2000 birim üzerinden ölçeklendirilmiştir.

Türkiye'de Faaliyette olan Rüzgar Santralleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından değerlendirilen 39 adet Rüzgar Çiftliği projesi bulunmaktadır.  Bu projelerin  toplam kapasitesi 1370 ila 1440 MW ’dır. Bu 39 projenin, 215 MW ’lık kapasiteye sahip 8 tanesinin yatırımcılarla yapılan görüşmeleri sonuçlandırılmıştır.

Rüzgar Enerjisi Atlası

Türkiye Rüzgar Enerjisi hakkındaki önemli çalışmalardan biri de Rüzgar enerjisi atlasıdır. EİE,DMİ ile işbirliği yaparak rüzgar enerji kaynağının değerlendirilmesine ve planlamalarına referans oluşturmak, rüzgar enerji dönüşüm sistemlerine uygun olan yerleri belirlemek amacıyla Türkiye'nin Rüzgar Atlasını hazırlamıştır. Rüzgar Enerjisi Atlası rüzgar enerjisi çalışması yapacak firmalara kılavuz niteliğinde olacaktır. Atlas rüzgar ölçüm verileri, arazi pürüzlülük bilgileri, yakın çevresel engel bilgileri ve harita bilgileri (topografya) açısından özenle hazırlanmıştır.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Rüzgâr Enerjisi Santralleri, rüzgâr türbinleri vasıtasıyla güç üretimi yapan santrallerdir ve Türkiye’de en önemlileri Marmara ve Ege bölgesinde yer almaktadır.

Çanakkale Rüzgâr Enerjisi Santrali
Bozcaada Rüzgâr Enerjisi Santrali
Bandırma Rüzgâr Enerjisi Santrali
Çeşme Rüzgar Enerjisi Santrali

Bozcaada Rüzgâr Enerjisi Santrali (Bores), Demirer Holding A.Ş. tarafından yap-işlet-devret modeline göre yapımına başlanmış. 1996’da rüzgâr ölçüm direği dikilerek, 1998’de gerekli fizibilite çalışmalarına başlanıp, 3 ayda bitirilmiş ve Haziran 2000’de faaliyete alınmış. 13 milyon dolara mal olan santralin 17 adet türbinden oluşmakta ve yılda 35 milyon kw/h elektrik üretmektedir. 10,2 mw kurulu gücü ile 30.000 kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilmektedir. Yaz aylarında nüfusu 10.000 lere varan adanın elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi, arta kalan enerji Çanakkale’nin %5 elektrik enerjisini karşılıyor.

Türkiye’nin üçüncü rüzgâr enerji santrali, aynı enerjiyi üretecek olan kömür santraline göre 17 adet türbinden 400 bin ağaçlık ormana eş değer oksijen enerjisi sağlamaktadır. Santrallerin yılda işletme bakım sarf malzemesi ise 4 teneke gres yağı, yani 80 kg. Santraller 35 yıl sorunsuz çalışabiliyor. Ömrü 70 yıl, parça değişimlerinde ömürleri daha uzayabiliyor. Adanın görünümünü bozmamak için limana kadar havai hat yerine dokuz kilometrelik yer altı kablosu döşelidir…

Bandırma ilçesinin 10 km. doğusunda yer alan Bandırma Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı, Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki BARES Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Bandırma RES’te üretilecek yıllık 120 Milyon kWh enerji, yaklaşık 100.000 nüfuslu bir yerleşim biriminin tüm elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Pratik örnek olarak Bandırma’nın (sanayi hariç) tüm konutların tükettiği elektriği, Bandırma Rüzgar Enerjisi Santralinden karşılanabilecektir.

Bandırma Rüzgar Santrali, 4628 sayılı yasaya göre kurulan ilk özel sektör Rüzgar Enerji Santrali’dir.  Ürettiği enerjinin tümü serbest piyasaya satılmaktadır. Bu açıdan Devlete hiç bir ilave yük getirmemektedir. Ayrıca projenin yıllık ortalama 80.000 ton CO2 ve sera gazı emisyonu azalımı sağlayacağı TÜV- Almanya tarafından karbon sertifikası ile belgelendirilmiştir. Söz konusu sertifika ile yurtdışındaki Karbon Pazarlarına satılmaktadır. Çevreye katkısı nedeniyle bu belge ile yılda yaklaşık 300.000Є, çevreye katkı bedeli alınacaktır. Ayrıca Türkiye’de bugüne kadar kurulan en büyük Rüzgar Santrali olma özelliğini ile de bir ilktir.

Rüzgar Enerjisi konusunda ayrıntılı bilgiye Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap sitesinden ulaşabilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
709 Gösterim
Son İleti 15 Ocak 2012, 00:46:58
Gönderen: WOQUE
0 Yanıt
689 Gösterim
Son İleti 20 Ocak 2012, 08:44:07
Gönderen: WOQUE
0 Yanıt
728 Gösterim
Son İleti 25 Ocak 2012, 12:57:26
Gönderen: WOQUE
0 Yanıt
835 Gösterim
Son İleti 20 Şubat 2012, 16:46:04
Gönderen: WOQUE
0 Yanıt
723 Gösterim
Son İleti 21 Şubat 2012, 13:25:54
Gönderen: WOQUE