Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, rahim ağzı kanseriyle ilgili doğru bilinen yanlışları sıraladı…
Rahim ağzı (serviks) kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. En önemli nedeni cinsel yolla bulaşan HPV olan rahim ağzı kanserinden aşı ile büyük ölçüde korunmak mümkündür Rahim kanseri genelde belirti vermeyen ve rutin taramalar esnasında tanısı konulan bir kanser türüdür.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanseri Menopoz Sonrası Görülür
Nedeni HPV enfeksiyonu olan rahim ağzı kanserinin menopoz ile bir bağlantısı yoktur. HPV enfeksiyonu en sık 24 yaş grubunda görülür. HPV enfeksiyonu olunduktan 10-20 yıl sonra rahim ağzı kanseri oluşabildiğinden yola çıkarak rahim ağzı kanserinin genç yaşlarda sıklıkla görülebileceği söylenebilir.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanserinin Hiçbir Belirtisi Görülmez
Rahim ağzı kanseri genelde sinsice seyreder ve ileri aşamalara kadar belirti vermeden gelebilir. Ancak cinsel ilişki sonrası kanama, kasık ağrısı, ara kanama, kötü kokulu akıntı gibi belirtiler rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Bu nedenle bahsi geçen şikayetlerle karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanseri Genetiktir
Rahim ağzı cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün önemli katkısı vardır. Ailesel bir geçişi söz konusu olmadığı gibi HPV olan herkeste kanser oluşmaz. Ayrıca ailesinde rahim ağzı kanseri öyküsü olanlar rahim ağzı kanseri ile ilgili olarak fazladan yüksek bir risk taşımazlar.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanseri Tedavisinde Başarı Oranı Düşüktür
Erken evrede yakalanan ve tedaviye hemen başlanan rahim ağzı kanseri vakalarında başarı oranı olduk ça yüksektir (%80 - %85, hatta çok geniş bir ameliyata gerek olmadan halledilebilir. Erken teşhisi oldukça kolay ve ölümcül olmaktan uzak bir kanser türüdür.
Yanlış: Aşı olanların artık takşbe gelmesine ve smear aldırmasına gerek yoktur!
Rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olan HPV’nin 100'den fazla tipi olmasına rağmen rahim ağzı kanserine yol açan yalnızca iki tipine karşı koruyucu aşı geliştirilmiş bulunmaktadır. HPV 16 ve HPV 18’e karşı koruma sağlayan aşıların ömür boyu koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda henüz kesin bir bilgi yoktur. Ayrıca diğer HPV türlerine hasta yakalanabilir. Dolayısıyla rutin takibe ve smear alınmasına Rahim Ağzı Kanserine karşı aşılananlarda aynen devam edilir.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanseri Bulaşıcı Değildir!
Rahim ağzı kanserinde şimdiye kadar tespit edilen en önemli risk faktörü olan HPV cinsel yolla en yaygın olarak bulaşan ve toplumda çok yaygın olan bir virüstür. Rahim ağzı kanseri doğrudan bulaşıcı olmamakla birlikte rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olan HPV ise bulaşıcı bir virüstür.
Yanlış: Rahim Ağzı Kanseri Erken Tanısı Zor Bir Kanser Türüdür!
Erken dönemde jinekolojik muayene ve Pap-Smear Testi ile rahim ağzı kanserinin tanısı kolaylıkla konulabilir. Hatta kanser çıkmadan önceki öncü lezyonlar sadece muayene ve smear testi ile çok daha önce tespit edilebilinir.