Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Prof. Verimli intihar vakalarını değerlendirdi
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 1096
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Prof. Verimli intihar vakalarını değerlendirdi  (Okunma sayısı 1096 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    YigitCan

  • Sevdalı Üye
  • *****

  • İleti: 2456
  • Nerden: asdasf
  • Rep: +76/-10
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - asdasfg545@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
Prof. Verimli intihar vakalarını değerlendirdi
« : 17 Mart 2007, 13:23:14 »


 

Prof. Verimli intihar vakalarını değerlendirdi
İSTANBUL (İHA) - Son günlerde artış gösteren intihar vakalarına ve müdahale yöntemlerine değinen ünlü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli, "Bir intihar girişiminde kesinlikle ve kesinlikle tecrübesiz insanlar gitmemelidir. Bu yüzden bizim ülkemizde bir intihar vakası olursa, genellikle sivil halktan gidenler olur, kimisi atla atla diye bağırır, kimisi başka bir şey söyler. Bunların hiç birisi profesyonelce değildir" dedi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi eski başhekimi ünlü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli, intihar vakalarına müdahale konusunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Geçtiğimiz günlerde elinde tabancayla intihara kalkışan bir kişiye çıplak elle engel olmak isteyen polislerin tehlikeli davranışına gönderme yapan Prof. Dr. Verimli, "Emniyet güçleri böyle bir olayı saptar saptamaz bu tür kişileri yardıma çağırmalılar. O ana kadar sadece güvenlik tedbiri almalılardır. Kendileri tek başlarına müdahale edemezler" diye konuştu.

İntihar vakalarında intihar edecek kişinin yanında mutlaka bir psikiyatrisin bulunması gerektiğine dikkat çeken Verimli, şöyle konuştu:

"Özellikle benim başhekimliğim dönemimde kurmuş olduğumuz intihar müdahale merkezi, yani imdat 182 numaralı telefon kodu ile hizmet vermekteydi. Bu numara intihar anında ya da intihara teşebbüs anında gelecek telefonları bekler. Bu konuda çok konuştuk. Bir intihar girişiminde kesinlikle ve kesinlikle tecrübesiz insanlar gitmemelidir. Bu yüzden bizim ülkemizde bir intihar vakası olursa, genellikle sivil halktan gidenler olur, kimisi atla atla diye bağırır, kimisi başka bir şey söyler. Bunların hiçbirisi profesyonelce değildir. Oraya ilk defa giden güvenlik güçleri olaya müdahale etmeye kalkarlar ya da bir vatandaş müdahale eder. Bu insanın insan olması gereğiyle yapılmış bir harekettir ve her şeyden önemli olmalıdır. Bu bağlamda bir intihar timinde mutlaka bir psikiyatri olmalı. Emniyet güçleri böyle bir olayı saptar saptamaz bu tür kişileri yardıma çağırmalılar. O ana kadar sadece güvenlik tedbiri almalıdır. Kendileri tek başlarına müdahale edemezler."

İntihar eden de olsa insanın önemli olduğuna dikkat çeken Verimli, "Öncelikle bu konunun çok önemli bir konu olması gerektiğine inanmamız gerekli. Önce insan önemlidir. Kişinin gelir durumuna ruh haline bakmaksızın sadece insan olduğu önemsenmelidir. Irk, dil, din ayrımı yapmadan önemsemelidir. Öncelikle kafalarda ve gönüllerde buna inanılmış olmalıdır ki, önlem alınsın. Önlem almak için alt yapımız yok değil. Ekonomik açıdan daha az getirisi olan bir ülke olabiliriz. Ama aklımızla yeni tedbirler alabilir ve bu tedbirleri geliştirebiliriz" diye konuştu.

Verimli, "Ülkemizin içinde bulunan bir takım olayları anlamak için olaya geniş bir perspektiften bakmak gerekir. Bazı olayları sadece ekonomik sebepler ve eğitim sebeplerini gerekçe göstererek açıklamak mümkün değildir. Organize bir biçimde bir takım önlemler almadan, iyice incelemeden bu konuda ilgili bilimsel veriler olmadan bunları açıklayamayız. Mesela göç ve göçün getirdiği sorunlar, bunun yaşattığı problemler, kırsal nüfusun azalmasını istiyoruz. Avrupa toplumunun isteği bu. Ama insan söz konusu olduğu zaman hazmedilemeyecek bir nüfus yoğunluğu yaşıyoruz ve bunun sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Artı şiddet meselesi. Evet bu eğitim ve ekonomik sebeplerle açıklanabilir. Fakat bunda psikiyatrik bir takım durumları da göz önüne almak lazım. Mesele küçüklüğünden beri dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü yaşayan ve anti sosyal kişilik bozukluğunun çocuklardaki özelliğini taşıyan insanların da var olduğunu bilmeliyiz. Bu insanları küçükken tedavi edebilmeliyiz. Bunu yaparsak neden şiddeti azaltmış olmayalım. Bunları mutlaka dikkate almalıyız. Yani her aklınıza gelen makul sebep, sebep değildir. Bilimsel sebepleri bulmadan yola çıkamayız" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde elinde tabancayla intihar etmek isteyen kişiye çıplak elle engel olmak isteyen polislerin davranışı çeşitli eleştirilere neden olmuştu. Bu eleştirilerin üzerine "İntihar vakalarına nasıl müdahale edilmeli?" sorusu gündeme gelmişti.
« Son Düzenleme: 18 Mart 2007, 16:06:25 Gönderen: sevdaligul »
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1187 Gösterim
Son İleti 11 Nisan 2011, 19:09:49
Gönderen: sevdaligul
0 Yanıt
484 Gösterim
Son İleti 07 Mayıs 2013, 19:21:49
Gönderen: dj_ibo_g_h
0 Yanıt
308 Gösterim
Son İleti 24 Kasım 2015, 15:48:52
Gönderen: resthit
0 Yanıt
286 Gösterim
Son İleti 23 Ekim 2016, 11:53:18
Gönderen: Codes
0 Yanıt
236 Gösterim
Son İleti 21 Temmuz 2017, 16:24:07
Gönderen: BazKriz