Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: Portfolyo Nedir?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 154
Google Özel Arama

Gönderen Konu: Portfolyo Nedir?  (Okunma sayısı 154 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Portfolyo Nedir?
« : 18 Ekim 2020, 12:18:28 »


 

Portfolyo Nedir?
Öğrencilerin yeteneklerini, becerilerini, güçlü ve zayıf yönlerini, karakteristik özelliklerini öğrenme alanlarıyla ilişkili olarak göstermiş, çaba göstererek eriştikleri başarı düzeyini yansıtan ürünlerden meydana gelen, çalışma koleksiyonudur. Öğrencilerin bireysel işlerini değerlendirme içerisine almaları, her birinin ilerleyişlerini takip etmelerini sağlar ve bireysel anlamda öğrencilerin performanslarını değerlendirmek için bir temel oluşturur. Öğrenci merkezlidir ve öğrencinin bireysel çabalarını, başarılarını ve ilerlemelerini bir ya da daha fazla öğrenme aralıklarıyla ortaya koymasına yarar.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
Her öğrenci için ayrı portfolyo hazırlanır.
Her öğrencinin yapmış olduğu çalışmalar derlenir.
Portfolyo bir bakıma öğretmenlerin öğrencilere yardımcı olmasına yarayan bir kılavuz niteliği taşır.
Konuyla ilgili araştırmaları, hayata geçirilen etkinlikleri ve bu etkinliklere ilişkin toplanan verileri içerir.
Tüm bunların yanı sıra portfolyo, iş hayatına atılmış kişiler tarafından da hazırlanabilir. Bir nevi referans görevi gören portfolyolarla kendi çizginizi belirleyebilir, firmaların veya iş almayı umduğunuz kişilerin işleriniz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap

Portfolyo Ne İşe Yarar?
Daha öncesinde yapılan işlerin toplanarak sunulabilir hale getirilmesi, iş başvurusu, iş görüşmeleri ya da bireysel yetenek sergisi için kullanılabilir. Kişilerin artı hanesine yazılacaktır. Firmaların sizin hakkınızda fikir sahibi olabilmesi ve değerlendirmeyi kolaylaştırması adına önemli olan portfolyoda, kendinize referans olabilecek çalışmalara yer verilir.

Freelance iş olanaklarını da çeşitlendiren portfolyo, müşteriyle hizmet veren arasındaki beklentiyi karşılayabilme ya da doğru kişiyle doğru işi yapabilme adına insanlara ipucu verir. Örnek verecek olursak, doğum fotoğrafçısı arıyorsanız, fotoğrafçının önceki işlerini görmek istersiniz. Bu nedenle sizinle iş yapmak isteyenler de portfolyonuzu incelemek isteyebilirler.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap
                portfolyo-nedir

Portfolyo Nasıl Oluşturulur?
Basılı kitap veya katalog şeklinde hazırlayabileceğiniz portfolyoların yanı sıra elektronik ortam da yapabilirsiniz. Günümüzde referans çalışmalarının elektronik ortama taşınması, sunum yapmayı ve arşivlemeyi kolaylaştırmıştır. Aynı zamanda güncelleme yapmak için de uygun zemini hazırlamıştır. Portfolyonuza kapak ve CV ekleyebilirsiniz. Hakkınızda birkaç cümlelik bilgilendirme yazısı ya da özgeçmiş yazısı de olabilir.

Yaptığınız çalışmaların çıktısını aldıktan sonra şeffaf dosyalar içerisine yerleştirip dosyalayarak portfolyonuzu oluşturabilirsiniz.
Elektronik ortamda, PDF, Word veya PowerPoint sunumları da e-portfolyo olarak kabul edilir.
Blog yazmak, internet sitesi kurmak veya bu internet ortamında yapılan çalışmaları sergilemek de portfolyo sayılır.

Elektronik Portfolyo Nedir?
Portfolyo, bir kişiyi tanıtmak amacıyla belirli bir alan üzerine hazırlanmış dosya veya bilgi topluluğudur. Elektronik portfolyolar, geleneksel portfolyolarla benzerlik gösterir. Ancak, elektronik portfolyo hazırlamak için belirli bir teknolojik bilgi ve beceriye sahip olmak gerekir. Buna ek olarak, elektronik portfolyolar, kelime işlemci yazılımları, hipermedya programları, web tasarım programları, veri tabanı gibi elektronik medya kaynaklarının bir birleşimini kullanmayı gerektirir. Bu tip portfolyolar bilgisayarların diskinde saklanır. Bir CD-ROM veya Home Page'de toplanır. Gerektiğinde de üzerinde rahatça düzenleme yapılabilir. Günümüzdeki teknolojik ilerlemeler göz önünde bulundurulursa, gerek özgeçmişler gerekse portfolyolar internet üzerinde hazırlanıp yine burada inceleniyor.

Portfolyo Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
1. En İyi İşlerinize Yer Verin

Portfolyo hazırlarken ilk sırada en iyi işiniz, son sırada ise ondan da iyi işiniz olsun. Tüm çalışmalarınızı porftolyoda sergilemek başarısız yönlerinizi de açığa çıkaracaktır. Bu nedenle, hangi çalışmanızı ekleyeceğinize dair kendinize karşı acımasız olun. En iyi işlerinize portfolyoda yer verin. 3 - 7 arasında çalışmaya yer vermek uygun olacaktır. Daha fazlası inceleyecek kişiyi sıkabilir, azı ise sizi deneyimsiz olarak gösterebilir.

2. Başvurduğunuz Pozisyonla İlgili Çalışmalarınızı Ekleyin

Portfolyonuza başvurduğunuz veya ileride yapmak istediğiniz işe ya da pozisyona göre işlerinizi ekleyin. İnsanlar, işlerinizi incelediğinde sizi işe almak istesin. Örneğin tebeşir yazmasıyla dolu bir portfolyo sunarsanız, ileride de sizden bu yönde işler talep edilecektir. Skalayı çok geniş tutarsanız da insanlar sizin hangi alanda iyi olduğunuz kestirmekte zorlanacaktır.

3. Eklediğiniz Projelerin Her Birinin Hedeflerini Açıklayın

Portfolyonuzu inceleyen kişiler, inceledikleri çalışmanın hangi amaçla yapıldığı ve hangi sorunu çözmeye çalıştığı konusunda oldukça takıntılıdırlar. Ne yapmaya çalıştığınızı bilmedikleri takdirde başarılı olup olmadığınızı da değerlendiremezler.

4. Tasarım Sürecinizi Eskizlerle Anlatın

Kötü tasarım olmadan iyi tasarıma ulaşılamaz. Mükemmel bir işin arkasında 100 deneme varsa, 99 deneme yanlış demektir. Seçici davranabilirsiniz fakat tasarım sürecinizi ve en iyi sonuca ulaşmadan önce geçtiğiniz yolları, aştığınız engelleri karşınızdaki insana göstermek doğru olacaktır. Eskizler, wireframeler, sahne arkası fotoğraflar portfolyonuzda yer alabilir.

5. Projelerdeki Rolünüzü İyi Tanımlayın

Büyük projelerde genelde ekipler en az 10 kişiden oluşur. Bu nedenle kendi sorumluluğunuzu ve bu sorumluluğun altından nasıl kalktığınızı iyi anlatmanız gerekir. Projelerde aldığınız rolü detaylı şekilde açıklamaya da özen gösterin.

6. Çalışmaların Sonuçlarını ve Çıkarımlarınızı Ekleyin

Projenizi açıkladıktan sonra sonucu da söylemek zorundasınız. Müşterinizin ihtiyaçları karşılandı mı? Bu proje için ödül alındı mı? Proje hedefine ulaştı mı? Bu projeden ilerideki çalışmalarınıza ne gibi katkı sağlayabilirsiniz? Bu soruların yanıtlandığı genel bir sonuç bölümünün olması en az projelerin varlığı kadar önemlidir. Sonuçta ödül alıp almamanız önemli değil, bu yolda kendinize ne kattığınızdır.

7. Portfolyonuzu Ortama Uygun Hazırlayın

Kariyerini baskıya adayan kişilerin ellerinde mutlaka fiziksel bir portfolyo olmalıdır. Çıktı alınıp dosyalanarak hazır hale getirilmelidir. UX veya dijital tasarımla ilgilenenler ise portfolyolarını dijital ortamda hazırlamalılar. Hazırlarken mobil görüntülemeyi de aklınızdan çıkarmayın. Tabii hem basılı hem de dijital portfolyo hazırlarsanız, oluşabilecek her türlü duruma karşı hazırlıklı olursunuz. Ancak insanların teknolojiyle bu kadar iç içe olduğu dönemde dijital ortamda portfolyonuzun olması en büyük gerekliliklerden bir tanesidir.

8. Kitlenizi Tanıyın ve Sunumunuzu Buna Göre Hazırlayın

Portfolyonuzu kimin inceleyeceği çok önemli, Kreatif direktör, insan kaynakları uzmanı, müşteri veya herhangi biri tarafından portfolyonuz incelenebilir. Burada önemli nokta portfolyoyu inceleyecek kişiye göre hareket etmenizdir. Ayrıca, ne kadar zamanlarının olduğu, ayrıntıları inceleyip incelemedikleri, kişisel bilgilerinize bakıp bakmadıkları gibi konular da önemlidir. Eğer bu konu hakkında bilgi sahibi değilseniz, portfolyonuzu herkesin anlayabileceği bir dilde oluşturmanız yararınıza olacaktır.

9. Doğru Görsel Tonu Aktarın

Portfolyonuza hangi işleri koyacağınıza karar verdiğiniz gibi, doğru tavır sergilemeye de özen gösterin. Genel yaşantınızda rahat bir insansanız o şekilde davranın. Tutarlı davranmanız, seçtiğiniz kariyer yolunda sizi doğrulara yöneltecektir.

10. Portfolyonuzu En Doğru Platformda Hazırlayın

Behance, Carbonmade, Squarespace gibi platformlarda çalışmalarınızı yayınlamak kolay olduğu gibi kendinizi bir anda milyonlarca kişiye tanıtmış olursunuz. Tabii bu kadar çok insan bulunan ortamlardan sıyrılmanız da bir hayli zordur. Bu nedenle işinizin sizi doğru şekilde ifade etmesini sağlayın. Diğer taraftan eğer dijital tasarım alanında iyiyseniz, kendi portfolyonuzu en baştan yaratabilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1258 Gösterim
Son İleti 05 Nisan 2012, 22:03:33
Gönderen: nullsix
0 Yanıt
571 Gösterim
Son İleti 09 Haziran 2017, 16:48:15
Gönderen: DeryaYilmaz34
0 Yanıt
397 Gösterim
Son İleti 01 Ekim 2017, 21:13:54
Gönderen: fyzyc
0 Yanıt
328 Gösterim
Son İleti 13 Ağustos 2018, 17:00:03
Gönderen: Laplace
0 Yanıt
18 Gösterim
Son İleti 30 Eylül 2024, 14:36:56
Gönderen: alpacino0092