Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: PAZARTESİ HER İŞ YAPILIR, SALI SALLANIR...
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 975
Google Özel Arama

Gönderen Konu: PAZARTESİ HER İŞ YAPILIR, SALI SALLANIR...  (Okunma sayısı 975 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
PAZARTESİ HER İŞ YAPILIR, SALI SALLANIR...
« : 08 Mart 2008, 23:24:08 »


 

Halk Takviminde günler, inanışa göre, uğurlu ve uğursuzluğuna, iyi geçeceğinden temizlik yapılabileceğine ve kız istemeye gidileceğine kadar değişen özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılıyor.
 
İnanışa göre, pazartesi her iş yapılır, salı sallanır, çarşamba dikiş dikilmez, perşembe uğurlu gün, cuma kız istemeye gidilir, cumartesi dünya kurulduğu için çamaşır yıkanmaz, pazar gezmeye gidilir...
 
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun, toplumların kültürlerini etkileyen en önemli unsurun inanç sistemleri olduğunu, bu kapsamda yöresel farklılıklar göstermesi ve değişikliklere uğramasına karşın Halk Takvimi oluşturulduğunu ve günlere özel anlamlar yüklenildiğini bildirdi.
 
Prof. Dr. Artun, takvimin, zamanı, yıllara, aylara ve haftalara göre ayırdığını, Anadoluda da insanların yılların birikimlerinden de etkilenerek günleri özelliklerine göre ayırdıklarını söyledi.
 
Halk Takviminde, günlere iyi ya da kötü özelliklerin yüklendiğini belirten Artun, insanların yaşama biçimleri ve coğrafi yapısıyla yüklenen anlamların, yöreden yöreye, toplumun yaşayışı, inancı, sosyal yapısı, tarihi, ekonomisi ve doğal koşullarına göre yeni ögeler alarak değişip, geliştiğini ifade etti.
 
İnsanların bazı günleri uğurlu, bazılarını uğursuz olarak nitelediklerini anlatan Prof. Dr. Artun, İnsanlar, işlerini ona göre ayarlarlar. Bu inanış eski Türklerde de vardı. Bir toplumun inanışlarının oluşumunda, bağlı bulunduğu inanç sisteminin şekillendirici etkisi vardır. Eski inanışlardan olduğu gibi çeşitli diğer adet ve inanmalardan etkilenme de vardır dedi.
 

GÜNLERE YÜKLENEN ANLAMLAR

Prof. Dr. Artun, günlerle ilgili inanışları şöylece sıraladı:
 
Pazartesi:
Bir işe başlanacağı zaman bugün beklenir. Pazartesi çok uğurludur ve ayrıca çamaşır günüdür. Yorgan kaplanır, her iş yapılır. Soğan, biber, tütün gibi acı şeyler hiç kimseye verilmez.
 
Salı:
Bugün bir işe başlanmaz. Başlanan iş sallanır. Çünkü bugün olumsuzluk olur, çabuk bitmez. Uğursuz gündür. Badana yapılmaz. Çamaşır yıkanmaz. Göç yapılmaz.
 
Çarşamba:
Çarşamba günü dikiş dikilmez. Çarşamba Anası dikiş dikenlere kötülük yapar. Çamaşır yıkanmaz ve gecesi iş yapılmaz. Gece iş yapılırsa Çarşamba Kadınları gelip kötülük yapar.
 
Perşembe:
Perşembe günü erken lamba yakanın ölüsü kalkar. Çamaşır yıkanır, badana yapılır. Perşembe günü uğurlu bir gündür, her iş yapılır.
 
Cuma:
Cuma namazına kadar çamaşır yıkanmaz, oda kaldırılmaz. Üç cuma arka arkaya yıkanan çocuk ölür. Cuma günleri kız istemeye gidilir. Yeni dikilen bir elbise ilk kez cuma günü giyilirse onun sorgusu sorusu olmaz. Cuma günü örümcek alınmaz, badana yapılmaz. Sela ile öğle arası hiçbir iş yapılmaz. Cuma günü mübarek bir gün olduğu için ava gidilmez.
 
Cumartesi:
Cumartesi günü elbise kesilmez. Dünyanın kurulduğu gün olduğu için çamaşır yıkanmaz.
 
Pazar:
Pazar günü çamaşır yıkanır, gezmeye gidilir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
728 Gösterim
Son İleti 19 Ekim 2011, 10:03:40
Gönderen: webci08
0 Yanıt
300 Gösterim
Son İleti 11 Aralık 2016, 13:05:07
Gönderen: zubamba
0 Yanıt
676 Gösterim
Son İleti 05 Mayıs 2020, 13:24:27
Gönderen: DenizTendik
0 Yanıt
209 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 19:43:22
Gönderen: delaporta444
0 Yanıt
216 Gösterim
Son İleti 18 Ekim 2020, 19:59:22
Gönderen: delaporta444