Osmanlı tarihi araştırılırken erkeklerin ihtişamlı aksesuarlar taktığı görülmekte, özellikle padişahların taktıkları
yüzük modelleri ihtişamlarıyla dikkat çekmektedir.
Bu ihtişamlı
erkek yüzükleri bu gün farklı tasarımlarda işlenerek
Osmanlı yüzükleri adı altında yeniden gündeme gelmiş ve sanki erkeklerde ihtişamlı yüzükler takma geleneğini geri kazandırmıştır.
Osmanlı mücevherlerinin kendine has özelliği vardı. O da mücevherler renkli ve göz alıcı taşlarla süslenmesine rağmen bu mücevherlerde ilk göz alan şeyin taş olmamasıydı. Mücevherler özel tasarımlarıyla bir bütün teşkil ettikleri için bütün olarak değerlendiriliyordu.
Diriliş Takı ekibi olarak tasarladığımız ve her gün yeni tasarım yüzükler eklediğimiz
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap serimizde de Osmanlı döneminden gelen bu geleneği devam ettirmeğe özen gösteriyoruz.
İhtişamlı Osmanlı yüzükleri serimizde sizlere sunduğumuz Osmanlı yüzük modelleri o dönem yüzükleriyle aynı görünümü yakalaması adına yine o dönemde çok popüler olan sedef, kehribar, elmasa olan yakınlığından dolayı zirkon taşlarını kullanarak tasarlıyoruz. Ayrıca Osmanlı mühür yüzüklerinden esinlenerek tasarladığımız tuğra yüzükleri, kendine özgü ruhu olan
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap de yine Osmanlı dönem yüzük çeşitlerindendir.
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş YapOsmanlı’da Padişah YüzükleriOsmanlı'da erkekler esasen mücevher olarak yüzük kullanmışlardır. Genel olarak yüzük kullanımı ortaya çıktığı ilk dönemlerde onu sadece yüksek mevki sahiplerinin kullandığı, yüzük takmanın özel bir statü gerektirdiği biliniyor. Osmanlı döneminde de bu gelenek görülmektedir.
Osmanlı döneminde özellikle hükümdarlarda rastladığımız özel tasarım ve eşi benzeri olmayan yüzükler süs eşyası olmakla beraber özellikle işlevseldi.
Yüzük Ortaçağ İslam devletlerinin yönetim anlayışında sultanın egemenliğini sembolize ediyordu. Sultanların en çok kullandıkları yüzük genellikle dört köşeli zümrüt taşlı mühür yüzükleriydi. Her hükümdar için üzerinde kendisinin ve babasının ismi yazılan dört mühür hazırlanırdı ki bunlardan biri padişahta kalmakla diğer üçü sadrazam, has odabaşı ve Haremin Şefi Kethüda kadına verilirdi. Bu yüzük serçe parmağına takılırdı. Yavuz Sultan Selim’in siyah taşlı altın mühür yüzüğünün ise Osmanlı Hazinesi için özel bir önemi vardı. Hazine kethüdası, Enderun Hazinesi’nin dış kapısını bununla mühürledi. Osmanlı sultanlarının imzası olan bu yüzüklere Farsça “nişan” yani “işaret” anlamına gelen tuğra yüzükler deniliyor.
Tüm Osmanlı Yüzüklerini Buradan İnceleyebilirsiniz: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap