Ofke ve kizginlik duygusundan kacmanin imkansiz oldugunu belirten Bilge, "Boyle bir durumda once rahatlamali ve gevsemeli' dedi
Hacettepe Universitesi Egitim Fakultesi PsIkolojik Danisma ve Rehberlik Anabilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Filiz Bilge; ofke ile basa cikabilmenin en iyi yolunun karsidaki kisi ile empati kurmak oldugunu soyledi.
Ofke ve kizginlik duygusundan kacmanin imkansiz oldugunu belirten Bilge, "Boyle bir durumda once rahatlamali ve gevsemeli. O'nun duyu ve dusuncelerinin neler olabilecegi goz onune alinarak, karsidaki kisinin yerine gecilmeli." dedi.
Hacettepe Universitesi Egitim Fakultesi PsIkolojik Danisma ve Rehberlik Anabilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Filiz Bilge, ofkenin planlayarak ortaya cikan bir durum olmadigini; cogunlukla engellenme, haksizliga ugrama, elestirme, kucumseme gibi rahatsiz edici durumlarda karsilasilan bir duygu oldugunu kaydetti.
Bu gibi durumlarda kizginlik, hayak kirikligi, incinme ve uzuntu gibi hislerin yasandigini aktaran Bilge, ofkenin fizyolojik belirtilerini; nabizda, terleme ve kalp atislarinda artis; cenede ve midede kasilma, kaslarda gerginlik, nefeste daralma, ellerde ve ayaklarda terleme, vucut sicakliginin artmasi, vucudun degisIk yerlerinde segirmeler ve uyusma hissi olarak siraladi.
Ofke ve kizginlik gibi duygularin engellenemeyecegini vurgulayan Bilge, bu durumlardan en az zararla kurtulmanin yolunun ise empati oldugunu soyledi.
Bilge, "Boyle bir durumda once rahatlamali ve gevsemeli. O'nun duyu ve dusuncelerinin neler olabilecegi goz onune alinarak, karsidakinin yerine gecilmeli." diye konustu.
Ofke aninda konusmamak gerektigine dikkat ceken Bilge, bedendeki hareketlenmenin yavaslamasi icin bir sure beklenmesi gerektigini belirtti.
Bilge, "Rahatlamali, gevsemeli, 10'a veya 100'e kadar sayilmali, dikkat dagitan bir etkinlikle ilgilenilmeli. " dedi.
Istenilen sonuclari almak icin, ofkenin nasil ifade edileceginin dusunulmesi gerektigini aktaran Bilge, zamanlamanin onemli oldugunu ve bazen ertelemenin daha yararli sonuclar getirecegini soyledi.
Butun bunlari yaptiktan sonra; kizginlik ve ofke duygularinin ifade edilmesi gerektigini soyleyen Bilge, "Bu yapilirken karsidaki kisinin davranislarini suclayici ifadeler kullanmamaya ozen gosterilmeli. Sonrasinda da bu davranistan dolayi nasil etkilendigimizi ve ne hissettigimiz ifade edilmeli." diye konustu.
Cogu zaman ofke ile birlikte yasanan kizginlik duygusu hakkinda yanlis inanclarin bulunduguna da dikkat ceken Bilge, bunlari soyle siraladi:
-Kizginligin nedeni ya bir olay ya bir durum, ya da bir baskasinin davranisidir. (Oysa onun nedeninden ve yonetilisinden biz sorumluyuz)
-Kizginligi disari vurmak saglikli bir davranistir. Boyle olunca kendinizi daha iyi hissedersiniz. (Oysa kizginlik duygusuna kapilinca her iki durumda saglik sorunlarina yol acar)
-Kizginlik durumunda iki secenek vardir. Ilki disa vurmak, ikincisi ice atmak. (Oysa kizginligin siddetini azaltan yollar vardir. Is konusmalarimizi degistirerek onu hafifletebiliriz. )
-Kizginligimi disari vurursam baskalari bana ozen gosterir, istedigimi verir, beni kullanmaya da kalkmaz. (Oysa bu yolla ancak kisa sureli istenilen elde edilebilir. Bize kizginlik, kirginlik duyulmasi da cabasi)