Uyguladığı diyet veya egzersiz programları neticesinde kilo vermeyi başaramayan, genel anlamda vücut kitle indeksi değerleri 35 ve üzerinde olup fazla kilo nedeniyle ikincil sağlık sorunları yaşayan, genel sağlık durumu operasyon için engel teşkil etmeyen ve operasyon sonrası süreçte kilo vermeye kararlı kişiler obezite ameliyatları ile yeni bir başlangıç yapabilirler. Obezite ameliyatları sayesinde besin alımı kısıtlanabilir ya da hem besin alımı kısıtlanabilir hem de besin emilimi azaltılabilir. Böylece kilo vermeyi kolaylaştıran fiziksel değişimler yapılabilir. Ancak bu değişimler tek başlarına kilo verilmesi için yeterli değildir. Obezite ameliyatları sonrası sıkı bir diyet programı takip edilmeli ve önerilen egzersiz programlarına harfiyen uyulmalıdır. Böylece kişi hedeflediği kiloya kararlılıkla ulaşabilir.
Obezite Ameliyatları Sonrası Beslenme
Operasyon ve hasta özelinde belirlenen beslenme programına uyulması kilo verme ve operasyon sonrası iyileşme sürecinde önemli bir role sahiptir. Obezite ameliyatları çeşitlilik arz ettiği için beslenme kuralları da obezite cerrahileri özelinde değişiklik gösterebilir. Örneğin tüp mide ameliyatı sonrası sıvı, püre, yarı katı ve katı beslenme dönemlerine sıkı bir şekilde uyum sağlanması gerekirken mide balonu uygulaması sonrasında katı gıdalara geçiş çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Her operasyon özelinde uzmanlar hastaları detaylı şekilde yönlendirecektir. Bu nedenle obezite ameliyatları sonrası beslenme ile ilgili genel hususların belirtilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme Kuralları
- Küçük porsiyonlar halinde az ama sık yemek tüketilmelidir.
- Çok yağlı ve şeker barındıran gıdalardan uzak durulmalıdır. Obezite cerrahilerinden sonra mide küçültülse ve besin alımı azaltılsa dahi yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi kilo verme hızını yavaşlatabilir ya da verilen kiloların yeniden alınmasını sağlayabilir.
- Her bir lokma yeterince çiğnenmelidir.
- Gazlı içeceklerden, yoğun derecede yağ ve şeker içeren kahvelerden, paketli meyve sularından uzak durulmalıdır.
- Su tüketimi aksatılmamalıdır ancak yemek yerken su tüketilmemelidir. Günde minimum 2 litre su içilmeli ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Operasyon sonrası dönemde protein zengini gıdalara öğünlerde yer verilmelidir. Yumurta, et, balık, deniz ürünleri ve yoğurt tüketimi önerilen ölçüde süreklilik göstermelidir.
- Öğünler sırasında midede doygunluk hissedildiği zaman yeme içme durdurulmalıdır.
- Obezite cerrahilerinin ardından operasyonun türüne bağlı olarak bir yıl ya da ömür boyu vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması gerekir. Uzmanların önerdiği bu vitamin ve minerallerin kullanımının ihmal edilmemesi gereklidir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap