Ergenliğini tamamlamış yetişkinliğe adım atmış iki kişi tarafından evlenmeye dair atılan ilk adıma nişan adı verilmektedir. Nişan hazırlanma, hazır olma manasına gelmektedir kelime anlamı bakımından . Dünya tarihi kadar eski bir yere sahip olan evlenme olgusu içerisinde yer alan nişan evlilik kadar eski bir tarihe dayanmaktadır.
“ Dünya da insanlar evlenmeyi planladıkları eşlerini daha iyi tanımak ve evlilik hazırlıklarına başlamak adına ara dönem diye kabul edebileceğimiz nişanlılık dönemi geçirmektedirler.” Nişanlılık kavramı aslında eski dönemlerde evlenme kararlarını ailelerin almış olmasından ve bu karar nedeniyle sevgi unsurunun çoğu zaman oluşamamasını engellemek adına kullanılmıştır.
Karar alındıktan sonra çiftlerin birbirlerini tanımaları için verilen süre niteliğindedir.
Nişan evlilik kadar önemli sayılmasına karışın deneme tanıma sürecidir. Nişanda anlaşamayan uyuşamayan kişiler nişanı bozabilirler çünkü evlilik bir ömrü kapsayan çoğu zaman sonsuza kadar dediğimiz olgudur. Nişan sürecinde yapısal olarak anlaşamayan insanların evlenmesi doğru değildir. İslam dini de dahil olmak üzere nişan uyumu anlamak için deneme süreci olarak nitelendirilmektedir. Dinimiz açısından bazı İslam alimleri evlilik olgusunu farklı yorumlamaktadır. Evlenme kararı en fazla üç kez görüşmüş kız ve erkek tarafından alınmalıdır. Bu karar alındıktan sonra isteme ve nişan süreci başlamalıdır gibi yorumlamalar yapılmaktadır.
Hukuki açıdan da nişanlı olmak bağlayıcıdır. Örneğin; nişanlınız sizi dolandırdıysa sizden para aldıysa evlilik vadi ile kandırmaktan başlayan ve hırsızlıkla son bulan bir suç dosyası oluşturulur.
İslamda evlilik üzerine daha detaylı bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap