Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: NE TÜR BİR AKLINIZ VAR?
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 796
Google Özel Arama

Gönderen Konu: NE TÜR BİR AKLINIZ VAR?  (Okunma sayısı 796 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    ђ๏Ŧєєz

  • Özel Üye
  • *
  • Avatar Yok

  • İleti: 6692
  • Nerden: eksi25 - Erzurum
  • Rep: +586/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - hofeez@sevdaligul.com
    • Profili Görüntüle E-Posta
  • Çevrimdışı
NE TÜR BİR AKLINIZ VAR?
« : 21 Eylül 2007, 06:13:11 »


 

Soru, Ne Kadar Akıllı Olduğunuz Değil, Ne Tür Bir Akla Sahip Olduğunuzdur


Yazar: David Lazear 

Bilimsel araştırmalar, hepimizin bilgiyi bilme, öğrenme ve işleme konusunda kendi içimizde birden fazla yönteme sahip olduğumuzu gösteriyor. Evet, hepimiz daha önce hiç kimsenin bize söylemediği farklı biçimlerde akıllıyız; özellikle okuldayken öyleydik!

Beni derinden ilgilendiren esas sorun şu: Zekamız hakkında bize yalan söylediler! Zekamız ve bizi akıllı yapan şey hakkında bize çok hatalı ve bariz tehlikeli bilgiler verdiler. Ve çoğumuz, bu yalanların tamamına ya da bir kısmına inandı!

Öyleyse Gerçek Nedir?

Yeni araştırmalar, insan zekasıyla ilgili hemen her şeyi sorguluyor.

1. Zeka, doğuştan gelmez! Geçmişte zekanın kalıtımsal olduğu ve farklı testler aracılığıyla bize zeka katsayımızı (IQ) gösterecek biçimde ölçülebileceği söylendi. Ne var ki bu testler, zekaya dayalı yeteneklerimizin gelişmesini etkileyen farklı çevresel ve kültürel faktörleri dikkate almıyor. Hepimiz, IQ'nun payımıza biçtiğinden çok daha zekiyiz.

2. Zeka öğretilebilir, öğrenilebilir ve geliştirilebilir! Zeka kapasitelerimiz, doğuştan biyolojimizin ve nörolojimizin bir parçası olduğundan, herhangi bir yaşta ve neredeyse herhangi bir beceri seviyesinde güçlendirilebilir ve geliştirilebilir!

3. Yalnızca bir değil pek çok açıdan akıllıyızdır! En az 8 biçimde akıllı olabiliriz. Bilmenin, anlamanın, bilgi edinmenin ve öğrenmenin 8 yolu vardır. Bu 8 akıl türü zaten içimizdedir!

8 Tür Akıl

* İmgesel Akıl (Görsel-Uzamsal Zeka): Görme duyusunun yanı sıra bir nesneyi hayal etme ve görselleştirme yetisini kullanır. Buna, kafanın içinde zihinsel imgeler oluşturmak da dahildir.
* Mantıksal Akıl (Mantıksal-Matematik sel Zeka): Sorunları çözmeye ve zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için sayıları, mantığı, bilimsel muhakeme ve hesaplamayı kullanır.
* Sözcüksel Akıl (Sözel-Dilbilimsel Zeka): Denemeler, konuşmalar, kitaplar, gayriresmi diyaloglar, tartışmalar ve şakalarda olduğu gibi yazılı ve sözlü ifadelerle ortaya çıkar.
* Bedensel Akıl (Vücutsal-Devinimsel Zeka): Anlamak için fiziksel hareketi ve performansı (bir başka deyişle, yaparak öğrenmeyi) kullanır.
* Sessel Akıl (Müziksel-Ritmik Zeka): Sesler, ritimler, tonlar, vuruşlar, diğer insanlarca üretilen ya da ortamda hazır bulunan müzikler vasıtasıyla öğrenir.
* Natürel Akıl (Natüralist Zeka): Doğal hayatta hayvanlar, bitkiler, fiziksel özellikler ve hava koşulları ile karşılaşıldığında ortaya çıkan bilme durumudur.
* Toplumsal Akıl (Kişilerarası Zeka): Kişiden kişiye ilişkiler, iletişim, ekip çalışması ve başkalarıyla işbirliği gibi unsurları kullanır.
* Bensel Akıl (Bireysel Zihinsel Zeka): İç gözlem, öze dönük düşünme ve yaşamın amacı/anlamı üzerine sorular sormaktan kaynaklanan bilme durumudur.

Zekayı nasıl uyandırır, coşturur ya da başka bir şekilde harekete geçirirsiniz? Aşağıda, zekalarınızı "tetiklemeniz" ve bunları günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmeniz için bir dizi mini egzersiz, bulmaca ve oyun var.

İmgesel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Bir fikri ya da görüşü, örneğin 2050'nin nasıl bir yıl olacağını aktarmak için "sanatsal ortamlar"la (kil, boya, renkli keçe kalemler ve dolmakalemler gibi) çalışın.
2. Kasıtlı hayal kurun; örneğin, elinizden geldiğince çok görsel detayı bir araya getirerek ideal tatil mekanınızı hayal edin.
3. Kendi içinizde imgelem egzersizleri yapın. Kendinizi tarihin farklı bir döneminde görmeye çalışın ya da edebiyattan veya tarihten bir karakterle hayali bir diyalog kurun.

Mantıksal Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. İki nesneyi karşılaştırarak analitik düşünme egzersizi yapın.
2. Örneğin kare basketbol topunun faydaları gibi tamamen saçma birşey hakkında inandırıcı ve mantıklı bir açıklama geliştirin.
3. "Bilimsel yöntem"in kullanılmasını gerektiren bir projede yer alın. Bir aşçı değilseniz, tarifi takip ederek sıfırdan bir çikolatalı kek yapmayı deneyin.

Sözcüksel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Hoşunuza giden bir hikayeyi okuyun ve kendi uygun gördüğünüz sonu yazın.
2. Her gün bir ilginç ve yeni sözcüğün anlamını öğrenin; gün içinde konuşmalarınızda bu sözcüğü kullanmaya çalışın.
3. Çok ilgilendiğiniz ve heyecanlandığınız bir konuda konuşma yapın.

Bedensel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Bir oyunda rol alın. Güncel olayları ya da modern icatları kullanarak sessiz sinema oynayın.
2. Halk dansları, hafif tempolu koşu, yüzme ve yürüme gibi fiziksel hareketlilik gerektiren faaliyetlerde bulunun. Ruh halinize uyacak ya da onu değiştirecek biçimde farklı yürümeyi deneyin.
3. Kar küremek, çim biçmek, bulaşık yıkamak ya da otomobilinizi tamir etmek gibi günlük fiziksel işleri yaparken kendinizi dikkatle gözlemleyin; böylece, bedeninizin neleri bildiğinin ve nasıl çalıştığının farkına varın.

Sessel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Ruh halinizi değiştirmek için farklı müzik türleri dinleyin. Örneğin, potansiyel olarak stresli ya da kaygı verici bir etkinlikten önce ya da etkinlik sırasında dinlendirici, enstrümantal müzik dinleyin.
2. Bir fikri şarkı söyleyerek anlatın.
3. Kafanızın içinde farklı türlerde titreşimler yaratmak için mırıldanın. Örneğin, farklı ses seviyelerini ve perdeleri kullanarak her seferinde bir sesliyi deneyin.

Natürel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Ya evinizde ya da bağlı bulunduğunuz toplulukta bir ekim/dikim projesine katılın.
2. Bir hayvanla birlikte biraz zaman geçirin. Arkadaşınız olan bu yaratığı gerçekten "tanımaya" çalışın. İnsani niteliklerinin olduğunu hayal edin; ne düşünüyor, hissediyor, istiyor?
3. Yürüyüşe çıkın ve çevrenin beş duyunuz, duygularınız ve manevi farkındalığınız üzerindeki etkisine bilinçli olarak odaklanın. Yürüyüşü ne kadar doyasıya yaşadığınızı görün!

Toplumsal Aklın Uyandırmanın İpuçları

1. Bir projenin başarıyla tamamlanabilmesi için diğer insanlara güvenmenin gerektiği planlanmış farklı durumlara dahil olun.
2. Bir başka insanı dikkatle ve iyice dinlemeyi deneyin. Genellikle bir başkasını dinlerken ortaya çıkan "beyninizdeki geveze"yi susturun ve yalnızca karşınızdaki kişinin söylediklerine odaklanın.
3. Bir başkasının ne düşündüğünü ya da hissettiğini sözlü olmayan farklı ipuçlarına dayanarak tahmin etmeye çalışın; daha sonra, tahmininizin doğru olup olmadığını o kişiden öğrenin.

Bensel Aklı Uyandırmanın İpuçları

1. Rutin bir aktivitenin ortasında, keskin bir dikkat geliştirmeye çalışın. Başka bir deyişle, olup biten her şeyin, düşüncelerinizin, fiziksel hareketlerinizin ve içsel var oluş durumlarınızın yoğun bir biçimde farkında olun.
2. Bağımsız bir dış gözlemciymişsiniz gibi fikirlerinizi, hislerinizi ve ruh hallerinizi izlemeye çalışın. Belli durumlarda başgösteren davranış şekillerini fark edin: "öfke hali", "oyunculuk hali" ya da "endişe hali" gibi.
3. Bugün "Ben kimim?" sorusuna yanıtınızı 25 ya da daha az sözcük kullanarak yazın. Tatmin oluncaya kadar yanıtınız üzerinde çalışın. Haftanın her günü yanıtınıza tekrar bakın; gerekli gördüğünüz revizyonları yapın.

Size söz veriyorum, doğuştan gelen zeka potansiyellerinize ne kadar çok odaklanırsanız, bunlar o kadar çok günlük yaşamınızın düzenli bir parçası haline gelir. Bir süre sonra, neredeyse düşünmeden, otomatik olarak aynı anda "pek çok işi yaptığınızı" fark edeceksiniz. 8 tip aklı sürekli canlı tutmak ve bunların düşünmenize, öğrenmenize ve daha akıllıca çalışmanıza yardımcı olmasını sağlamak için, her gün egzersiz yapın!


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter