Nihat HATİPOĞLU
Namazı düşündünüz mü-1
HER din, yaratıcı kudret karşısında boyun eğmek ve kutsal ile bağlantı kurmak temeli üzerine kurulur ve her dinde bunu sağlamak üzere öngörülen merasimler bulunur. İslam dininde yüce yaratıcı Allah'a yaklaşmanın yolu, ona yükselmenin basamağı anlamındaki en önemli ibadet, namaz ibadetidir.
Bu özelliğinden dolayı namaz diğer bütün ibadetlerin özü ve özeti sayılmıştır. Nitekim Hz. Peygamber bir hadislerinde, "Namaz dinin direğidir (Tirmizi, "İman", 8; Müsned, V, 231, 237) buyurmuş, secdeyi de kulun Allah'a en yakın olduğu hal olarak nitelendirmiştir. (Müslim, "Salat", 215; Nesai, "Mevákit", 35)
Kelime-i şehadetten sonra İslam'ın en önemli farzı olan namaz, günde beş ayrı zaman diliminde olmak üzere kadın erkek her Müslüman için bir görevdir. Esasen namaz ibadetinin hiçbir amaç ve hikmeti olmasa bile, diğer ibadetlerde olduğu gibi, namaz ibadeti sırf inanılan dinin bir gereği, yüce yaratıcının bir emri olduğu için yerine getirilmelidir.
Namaz kılan kimse, Cenab-ı Allah'ın kudret ve kuvvetini, azabını, rahmetini hayaline nakşederek nefsini her türlü fenalıktan, hatalardan, suçlardan alıkoymaktadır. Allah düşüncesi ve kalbi Allah'a bağlama, insanı her türlü fenalıktan alıkoyar. Namaz da Allah'ı sürekli hatırlamanın en büyük vesilesidir. Nitekim ayette, "Beni hatırlamak/anmak için namaz kıl" (Táhá 20/14) buyurulmaktadır.
Namaz emrini Allahü Teala'nın yeryüzüne melek aracılığıyla göndermeyip Miraç gecesi Hz. Peygamber, huzuruna çıktığında ona tebliğ etmesi de (Buhári, "Salát" 1; Müslim, "İman" 263) bu ibadetin Müslüman'ın dini ve ruhani hayatı açısından önem ve anlamını göstermektedir. Bu sebeple de "Namaz müminin miracıdır" denilmiş, ümmetin namazla ilgili olarak ortak bilinç ve değerlendirmesi adeta bu cümleyle özetlenmiştir.
Namaz, belli eylemler ve özel rükünler ile yüce Allah'a kulluk etmektir. Namazın dış görünüşü birtakım şekiller ve zikirden ibret ise de, içerisi ve gerçek mahiyeti, yüce yaratıcıya yakarmak, O'nunla konuşmak, O'na yakınlaşmak ve O'nu müşahede etmektir. Bu özelliğinden dolayı, yani yüce yaratıcı ile teklifsiz, aracısız buluşma ve konuşma anlamına gelişinden dolayı, namaz ilahi bir lütuf olarak kabul edilmiştir.
Namazı terk etmek, kılmamak büyük günahtır. Peygamberimiz, kıyamet gününde hesabı sorulacak ilk amelin namaz olacağını bildirmiştir. (Tirmizi, "Salát" 188)