Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap Bildiğiniz üzere menopoz süreci her kadının er ya da geç yaşayacağı bir süreçtir. Menopoz dönemine geçiş ile birlikte vücutta biyolojik olarak yaşanan değişimler birçok konuda dikkat edilmesini gerektiriyor. Bu konulardan bir tanesi de menopozda beslenme mevzusudur. Biz de Mervediyet Beslenme Danışma Merkezi olarak menopoz ve beslenme ile ilgili bir blog yazısı hazırlamak istedik. Yazı boyunca ‘Menopoza girerken nasıl beslenmeli?’ gibi soruların yanıtlarının yanı sıra menopozda beslenme yanlışlıkları gibi merak edilen konular üzerine de bilgi bulabileceksiniz.
Menopoz Dönemleri Her Kadında Farklı YaşanabilirMenopoz temel olarak üç farklı evreden oluşmaktadır:
· Pre-menopoz dönemi 40 yaş civarında başlangıç gösterir. Yüzeysel hormonal değişikliklerin etkisiyle adet dönemlerinin sıklığı 21-25 günde bire kadar düşer.
· Klimakterium ve menopoz döneminde ise doğurganlık sona erer. Bu geçiş yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Adet dönemi tamamen bu dönemde kesilir.
· Post-menopoz evresi ise son evredir ve ortalama olarak 6-8 yıllık bir süreyi kapsar. Bu dönemde olmak için kadının en az 1 sene boyunca amenore periyodunu tamamlamamış olması gerekmektedir.
Belli bir süreç olan menopoz her kadında farklı şekilde yaşanabilmektedir. Kimi kadınlar bu süreci görece rahat bir şekilde geçirirken kimileri oldukça zor bir şekilde bu dönemi atlatırlar. Menopoz dönemini risksiz ve en az sorunlu atlatmanın yollarından bir tanesi de sağlıklı beslenmeye önem vermektir. Dolayısıyla menopoz döneminde yapılması gerekenler arasında menopoz ve beslenme arasındaki ilişkiye önem vererek sağlıklı beslenmek de yer alır.
Menopozda Beslenme İlkeleriMenopoz sürecini en az sorunla atlatmak bu dönemde yer alan tüm kadınların istediğidir. Bu doğrultuda söz konusu süreci minimum sorunla atlatmanız için hem doğru beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitelere de yer verilmelidir. Bu tarz yollarla çıkabilecek sorunların önüne geçmek ya da azaltmak mümkün olacağından yan etkileri olan ilaçlara daha az ihtiyaç duyulur. Nitekim bu dönemde kullanılan ilaçların bir kısmı kemik erimesi, ter basmaları, ruhsal dengesizlik gibi sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Peki menopozda beslenme nasıl olmalıdır? Sorunun yanıtını maddeler halinde sizler için sıraladık.
· Dengeli beslenmeye ve kiloyu dengede tutmaya özen gösterilmelidir.
· Basit karbonhidratlardan ziyade kompleks karbonhidratlar kullanılmalıdır.
· Beyaz ekmek yerine tam buğday, kepekli, çavdar gibi ekmek çeşitleri tüketilmelidir.
· Pilav çok seviliyorsa pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
· Yoğurt, kefir gibi protein açısından zengin ve fındık, badem, kuru incir, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmelidir.
· Et tüketimi yaparken yağsız et tüketmeye özen gösterilmelidir. Dolayısıyla ızgara, haşlama ya da buğulama yöntemi ile pişen etler tercih edilmelidir.
· Yemekler zeytinyağlı olarak tercih edilmelidir.
· Menopoz döneminde yaşanan hormonal değişimler vücudu ödem tutmaya meyilli hale getirir. Bundan dolayı bu dönemde minimum düzeyde tuz tüketmeye özen gösterilmelidir.
· Lifli, yani posalı ürünler tercih edilmelidir.
· Sıvı tüketiminin arttırılmasına özen gösterilmelidir.
· Alkollü içecek ve kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Nitekim alkol tüketimi menopoz döneminde hormonal değişimlerin etkisiyle kemik hücrelerine normalden daha fazla zarar verebilmektedir.
Bu hafta için hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca menopozda beslenme listesi vermek yerine genel olarak beslenme ilkelerine değindik. Bunun sebebi ise her insanın biyolojik yapısının farklı oluşundan dolayı belli besin gruplarına farklı oranlarda ihtiyaç duymasıdır. Bunu bilmek için ise bir uzmana ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla menopoz döneminde beslenme, diyetisyen gerektirir diyebiliriz.
Mervediyet Beslenme Danışma Merkezi olarak menopoz döneminde beslenme konusunda İstanbul ve
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da Giriş Yap arayışınızda yanınızdayız. Bizlere sormak, danışmak istediğiniz konularda sizlere yardımcı olabilmemiz için 0543 214 88 08 numaralı hattan iletişime geçebilirsiniz.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap