Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap895 bin aday yarışacak
YAŞAR ÖZAY15.06.2011
Üniversite giriş sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na bu yıl 895 bin 89 aday girecek
Üniversiteye girişte, geçen yıl iki aşamalı sınav sistemine dönen Türkiye, birinci aşama olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nı (YGS) 27 Mart'ta gerçekleştirdi. İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) 895 bin 89 aday girecek. 5 ayrı oturumda gerçekleşecek olan LYS'ler, 18 Haziran'da başlayacak; 26 Haziran'da sona erecek. Birinci aşama sınavına giren 420 bin aday LYS'lere katılmıyor. SABAH, hazırladığı diziyle adayları sınavın yapısı, soru sayıları, derslerin ağırlık katsayıları, kaç sınava girmesi gerektiği konusunda bilgilendirecek. Ayrıca sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra üniversitelerin kontenjanları, programları ve sistemin değişen ayrıntıları hakkında detaylar verecek. Bu yıl LYS öncesinde öğrencilerde hem tedirginlik hem de bekleyiş hakim. YGS'de oluşan iddialar ve sonuçların her zamankinden daha geç açıklanması, LYS hazırlığındaki öğrencileri olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca Danıştay kararı sonucunda teknoloji fakültelerine YGS ile değil LYS puanıyla girilecek olması meslek lisesi öğrencilerinin LYS'ye girmesini zorunlu hale getirdi. Bu durumda LYS'nin önemi adaylar için daha da arttı.
420 BİN ADAY KATILMIYOR
Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek LYS'lerin ilk sınavı Matematik ve Yabancı Dil alanında olacak. 1 milyon 692 bin 144 aday YGS için başvurdu. Adaylardan 1 milyon 313 bin 274'ü 180'in üzerinde puan almayı başardı. 378 bin 870 aday ise gereken başarıyı göstermeyerek elendi. Ancak LGS'ye girmeye hak kazanan adaylardan 895 bin 89'u ikinci aşama sınavına girmek için başvurdu. Birinci sınava giren adaylardan 420 bini ikinci sınava katılmama kararı verdi. 18 Haziran sabahı yapılacak LYS-1'e (Matematik) 624 bin 48 aday, aynı gün öğleden sonra yapılacak LYS-5'e (Yabancı Dil) 41 bin 580 aday katılacak. LYS-1 tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek.
KAÇ SINAVA GİRİLECEK?
LYS'de bir programı tercih edebilmek için adayların en az iki sınava girmeleri gerekiyor. Örneğin MF puanlarıyla öğrenci alan tıp ya da mühendislik bölümlerinde okumak isteyen adaylar LYS-1 ve LYS-2 yani Matematik ve Fen Bilimleri Sınavları'na girecekler. Ancak tıp isteyen aday MF- 3, mühendislik isteyen MF-4 puan türüyle yerleştirilecek. Oysa eski sistemde tıp ya da mühendislik okumak isteyen adaylar aynı sınava girip aynı testleri çözüp aynı puanla yani SAY-2 puanı ile farklı programa yerleşiyordu. Bugünkü sistemde iki aday da aynı sınava giriyor fakat iki farklı puan türüyle programlara yerleşiyor. Çözdükleri soruların ağırlıkları da farklı oluyor. Yeni sistemde tıp okumak isteyen adayın kimya ve biyoloji sorularının ağırlık katsayısı daha fazla olurken, mühendislik okumak isteyen adayın matematik sorularının ağırlığı tıp okumak isteyene göre daha yüksek oluyor. Aynı şekilde işletme okumak isteyen adayın da matematik bilgisinin siyaset okumak isteyenden daha fazla olması bekleniyor.
Alıntı
Kaynak:Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor.
Üye Ol ya da
Giriş Yap