Ayrıntılı Konu Bilgileri
Sayfa BaşlığıKonu: KURBAN BAYRAMI'NDA BESLENMEYE DİKKAT!
Mesaj SayısıMesaj Sayısı: 0 cevap var
OkumaGösterim: 812
Google Özel Arama

Gönderen Konu: KURBAN BAYRAMI'NDA BESLENMEYE DİKKAT!  (Okunma sayısı 812 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

    iğneci

  • Sevdalı Üye
  • *****

  • İleti: 1803
  • Nerden: Gezgin
  • Rep: +312/-2
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - atlantik42@hotmail.de
    • Profili Görüntüle
  • Çevrimdışı
KURBAN BAYRAMI'NDA BESLENMEYE DİKKAT!
« : 17 Aralık 2007, 18:09:46 »


 



  KURBAN BAYRAMI'NDA BESLENMEYE DİKKAT!     


Selçuk Üniversitesi (SÜ) İç Hastalıkları ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Kurban Bayramı'nda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.



Bayramlarda beslenme düzeninin bozulmasının çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Süleyman Türk, "3-4 gün süren bayramlaşmalar esnasında özellikle ev sahiplerinin misafirlere ikramları tüketmesi konusunda yapmakta oldukları ısrarcı tavırları yüzünden aşırı miktarda tüketilen et ağırlıklı yemekler, hamur işleri ve tatlılar, böbrek, mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara, tansiyonda yükselmelere ve aşırı kilo almaya yol açmaktadır. Halkımız bayramlarda beslenmesine maalesef dikkat etmiyor. Bunun sonucunda da özellikle yüksek tansiyonu, kolesterolü, kalp ve böbrek hastalığı olanlarda kalp krizi ve beyin kanaması gibi ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu da bayramda hastaneye taşınmalarına sebep olabilir. Kalp, böbrek ve şeker hastalığı olanların yanında sağlıklı kişilerin de aşırı et tüketiminden kaçınmaları sağlık açısından önem arz etmektedir. Bayram ve takip eden haftalar boyunca tüketilen fazla miktardaki et, günlük tüketmemiz gerekenden fazla miktarda protein ve kolesterol almamıza neden olmaktadır. Günlük tüketilenden fazla miktarda et vücut tarafından yağ olarak depolanacaktır" dedi.

PİŞİRMEYE DİKKAT
Etlerin pişirilme şekli ve zamanının da sağlık açısından önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Türk, "Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besleyici özelliklerinde kayıplara ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle etlerin ızgara veya haşlama şeklinde pişirilip tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Izgarada direkt olarak ateşe maruz kalan etler ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen besinlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Yanık et ve gıda tüketimi kanser için çok ciddi bir nedendir. Kesinlilikle yanık et ve gıda tüketilmemelidir" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Süleyman Türk, kurban kesimi için belediyeler tarafından özel olarak ayrılan yerlerin tercih edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Veteriner kontrolünden geçmeyen kurbanlıkların bulaşıcı hastalık taşıma riskleri yüksektir. Bunun dışında kurban amacıyla kesilen etlerin aynı gün tüketilmemesi doğru olan davranıştır. Kesilen kurban etinin hemen tüketilmesi sindirim zorluğu sebebiyle ani başlayan mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve özellikle ishale sebep olabilir. En az 24 saat beklemeyen etlerin tüketimi hazımsızlığa yol açar. Bu nedenle kurban etlerinin buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilmektedir."
Diyabet, kalp-damar, hipertansiyon ve böbrek hastaları gibi diyet zorunluluğu olan hastaların diyetlerini bayram sebebiyle bozmamaları gerektiğini vurgulayan Türk, "Düzenli egzersiz alışkanlığı olanlar bayram sebebiyle bu alışkanlıklarına ara vermeden devam etmeliler ve sakatat türü yiyeceklerden de kaçınmalıdırlar" diye konuştu.
Kaynak:www.konhaber.com

 
 
‘TOMURCUK DERDINDE OLMAYAN AGAC ODUNDUR’

AMPULLE KARARAN TEK ÜLKEYiZ. KAHROLUYORUM.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor. Üye Ol ya da Giriş Yap


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1797 Gösterim
Son İleti 23 Aralık 2007, 11:28:48
Gönderen: Alpnur
5 Yanıt
2391 Gösterim
Son İleti 23 Aralık 2007, 23:33:39
Gönderen: Avicenna
4 Yanıt
1473 Gösterim
Son İleti 08 Şubat 2009, 01:13:30
Gönderen: iğneci
1 Yanıt
1261 Gösterim
Son İleti 28 Kasım 2009, 01:33:57
Gönderen: iğneci
0 Yanıt
320 Gösterim
Son İleti 23 Temmuz 2018, 13:18:21
Gönderen: diyetisyenmerve