HZ.MERYEM
Hz.Meryem; iffetli, namuslu vede dini-ahlaki faziletlerin kendisinde toplandığı bir kadın olarak tanıtılır. KUR'AN-I KERİM'de Hz.Meryem, ALLAH tarafından seçilen ,temizlenen ve diğer kadınlara üstün tutulan bir kimse olarak zikredilir.(Al-i İmran Suresi,42) Hz.Meryem'in annesinin adı açıkça belirtilmemiştir. Babası İsrailoğullarından İmran'dır. İmran'ın çocuğu olmamıştır. O, çocuğu olması için ALLAH'a dua etmiş; eğer çocuğu olursa, onu Beyti Makdis'in hizmetine adayacağını belirtmiştir.
ALLAH (c.c.), onun duasını kabul etmiş ve ona bir kız çocuğu vermiştir. O'da adını "Meryem" koymuş ve ALLAH'tan onu korumasını dilemiştir. Meryem "ibadet eden,abid kadın"anlamlarına gelir. Hz.Meryem'in bakımı ile teyzesinin kocası olan Hz.Zekeriya görevlendirilmiştir. Beyt-i Makdis'te ona özel bir oda tahsis edilmiştir. (KUR'AN-I KERİM'de bu,mihrap olarak geçmektedir.) Zekeriya (a.s.), her ne zaman onun yanına girse, çeşit çeşit taze meyveler görmüştür. Bunlar, o mevsimde o bölgede yetişmeyen meyvelerdendir.
Yüce ALLAH, Hz.Meryem'i seçkin kullarından kıldı. ALLAH'ın izniyle Hz.İsa (a.s.)'yı babasız olarak dünyaya getirince, onun namusundan şüpheye düşen kavmine karşı, yeni doğan Hz.İsa (a.s.), yine ALLAH'ın izniyle konuşmaya başlamış ve kendisinin ilim ehli olacağını, ALLAH'ın kendisine kitap vereceğini, peygamber kılacağını, ALLAH'ın kendisine ömür boyu namaz ve zekatı emrettiğini, zorba ve kötü bir insan olmayacağını, annesine itaatli ve mütevazi olacağını belirtti.
KUR'AN'da övülen bu mümtaz kadına Türk Milleti, büyük saygı duymakta ve kız çocuklarına onun adını vermektedir.
T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI