Küçüklere özgü düzenlenen yarış pistindeki kazada, kafatası iskeletinden ayrılan ve 90 dakika böyle kalan 12 yaşındaki çocuk, inanılmaz biçimde hayata döndürüldü
İngiliz küçük yarışçı Chris Stewart, bundan 2 ay önce yarış sırasında 80 kilometre hızla giderken 1000cc'lik Mini marka otomobili metal bir bariyere çarptı. Ve kafatası omurgasından ayrıldı.
Araçtan çıkarılıncaya kadar geçen 90 dakika ve hastane yolu boyunca küçük çocuğun kafası omurgasına sadece kasları ve derisi sayesinde bağlı kaldı. İngiltere'nin beyin ve sinir sistemi ameliyatlarında en başarılı hastanesi olan Southampton General'a kaldırılan küçük çocuğun kafatası ve omurgası 6 saat süren zorlu bir ameliyatla tekrar bir araya getirildi. Doktorlar 12 yaşındaki küçükChris'in kafasını yeniden vücuduna bağlayabilmek için metal çiviler ve kalça kemiğinden alınan kemikleri kullandı. Ameliyattan sonra ani ölümcül hareket yapmasını engellemek için suni olarak komaya sokulan Chris, yoğun bakım ünitesinde 19 gün kaldıktan sonra yeniden hayata döndü.
HAREKETSİZLİKTEN SIKILDI!
Ameliyattan sadece 2 ay geçmiş olmasına rağmen sağlığına tümüyle kavuşan küçük çocuk kaza sırasında hiç korkmadığını ancak kısa bir süre için bile olsa istediği gibi hareket edememenin çok sıkıcı olduğunu söyledi. Chris en kısa sürede pistlere geri döneceğini sözlerine ekledi. Chris'inannesi Debra Stewart ise özellikle itfaiyecilerin aracın yanına gelip 90 dakika boyunca oğlunu çıkarmaya çalışmasını izlemenin çok zor ve acı olduğunu söyledi. Koşma, bisiklete binme, yüzme gibi motor hareketlerinde hiçbir sorun yaşamayan Chris'in ameliyatını yapan Evan Davies şöyle konuştu: "Ameliyata başlamadan evvel dünya çapında birçok uzmanı aradım. Fikir danıştım. Böyle bir durumda kazazedenin yaşama şansı yoktur. Daha önce benzer 16 vaka tıp literatürüne geçti. 11'i öldü. 3'ü felç kaldı. 1'i sakat kaldı. Sadece biri hayatta kalmayı başardı."
Uzmanlar ne diyor?
"Kazanın şiddeti bir travma yaratmamış"
Prof. Dr. Azmi Hamzaoğlu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Görülen tabloya göre omuriliğe fazla zarar gelmemiş. Çok şanssız bir bölge olmasına karşılık kazanın şiddeti kişide çok ciddi travmaya yol açmamış. Bu tür hastaların yüzde 95-99'u beyin kanaması veya beyin travmasından ölür. Hasta nörolojik olarak yaşıyorsa kafatası, boyun omuru stabilizasyonu yapılır.
"İlk yardımın vaktinde yapılması önemli"
Prof. Mehmet Binnet, Ankara Üniv. Ortopedi ve Travmatoloji Öğr. Üyesi
Ters bir harekette solunum yetmezliğinden ölebilirdi. İlk müdahalenin zamanında yapılmış olması ve hastaneye ulaştırmanın sağlıklı yapılması çocuğun hayata kazandırılmasında bence en önemli etken. Bu tip operasyonlar Türkiye'de spinal cerrahlarca başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor